Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Tó

Csónakázó-tó és Horgász-tó (Szombathely)

Tó · Sopron-Vasi-síkság · 215 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Csónakázó-tó, Szombathely - Csónakok és vízibiciklik
  Csónakázó-tó, Szombathely - Csónakok és vízibiciklik
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
A két, egymás mellett fekvő mesterséges tó Szombathely igazi rekreációs központja. A városiak szemében a népszerű „Csótó” nagy vonzerőt jelent, akár pihenésről, sétáról, futásról vagy horgászatról van szó. Szép időben pedig - nevéhez méltóan – csónakázhatunk vagy vízibiciklizhetünk a tavon, de akár fagyizhatunk és friss kávét is kortyolhatunk a partján.

A Szombathelyi Csónakázó-tavat a város zöldövezeti részében találjuk csendes, nyugodt környéken, friss levegővel és visszafogott autóforgalommal a két szélén. A mesterséges tómedret 1961-ben egy hatalmas agyaggödör helyén létesítették. Vizének táplálásáért az Arany-patak a felelős, ami nyugati irányból (a Kőszegi-hegység felől) érkezik ide. A környék az évtizedek során Szombathely közkedvelt pihenőövezetévé vált. A tavat és környezetét többször felújították, karbantartották; legutóbb, 2015-ben átadták az új csónakházat, új horgászstégeket és parkolókat létesítettek, a kis sziget pedig általános rendezésen esett át.

Az északra található kisebb, 4,5 hektáros tavat hívják Horgásztónak. Nevének megfelelően a pecások birodalma: nem alkalmas sem strandolásra, sem egyéb kikapcsolódásra. Déli oldalát egy gát és egy földnyelv választja el a Csónakázó-tótól. Itt találjuk a Tóvendéglőt, ahol minőségi ételek-italok közül választhatunk, teraszán pedig pompás kilátást kapunk ráadásként. Északi irányból a skanzen (Vasi Múzeumfalu) szegélyezi, amire szép rálátást nyújt, de a partján nincsenek ösvények, sétányok, mindössze horgászállások, stégek. Leggyakoribb kifogható halfajtái a ponty, az amur, a keszeg, a csuka és a süllő, rendszeres utánpótlással.

A Csónakázó-tó területe 12 hektár, átlagos vízmélysége két méter. Kialakítása után, 1967-ben a környékbeli arborétumoknak hála, sok díszfát és cserjét ültethettek a környékére, melyeket azóta is folyamatosan gondoznak. Látványuk különösen ősszel megkapó. Fürdésre és strandolásra a tó nem alkalmas - erre (strandszezonban) az út másik oldalán található Strandfürdő ajánlott, ami télen korcsolyapályaként is üzemel. Az új csónakházban 13 vízibicikli és 17 csónak várja a kölcsönzőket. Alsó szintjén fagyizó, fent pedig bisztró és kávézó található, teraszáról kitűnő panorámával.

A tó déli részén egy kis sziget nyújt újabb lehetőségeket nézelődésre, sétára, pihenésre vagy aktív mozgásra. Két irányból is megközelíthető. A parkoló mellől a mindkét végén lépcsős, régi híd visz ide (amit 1964-ben építettek); szép kovácsoltvas korlátján sok-sok lakat tanúsítja az itt megfordult párok látogatását. Az új, 2015-ben elkészített társa viszont akadálymentes: kerékpárral, kerekesszékkel, rollerrel egyaránt könnyen járható.

A szigetet romantikusan girbegurba, aprókavicsos ösvényeken lehet bebarangolni. Díszfák és bokrok, virágágyások, az Emberpár-szobor és padok nyújtanak felüdülést testnek és léleknek. Nyugati oldalában fából készített napozóágyak kínálják magukat egész éven át, ahol egyébként csónakkal is ki lehet kötni. A sziget minden részéről kellemes a kilátás, de különösen az északiról, ahonnan a Kőszegi-hegység vonulata is remekül kivehető.

A hely egyben horgásztó is: állománya kisebb testvéréhez hasonló. Mindezeken túl sport- és kulturális események helyszíne: a Szombathelyi Futóklub rendszeresen szervez közösségi futásokat, illetve minden nyáron megrendezik a látványos Sárkányhajó Fesztivált is. Júniusban, Szentivánéjkor (illetve az ahhoz legközelebb eső szombaton) pedig az éjszakába nyúló programsorozat várja a látogatókat („Szentivánéji Vigasságok”). A tó pompás hátteret ad az éjféli tűzijátéknak.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Árak:

A tó látogatása mindig ingyenes. A csónakbérlés árjegyzéke a linkajánlóban található.
Gombos Kálmán profilképe
Szerző
Gombos Kálmán
frissítve: 2020-05-06

Tömegközlekedéssel

 • A szombathelyi helyijáratos autóbuszok több irányból is megközelítik a két tavat. Leginkább a 22A, 29A és 29C Fedett uszoda nevű megállója ajánlott.
 • Pár perces sétát jelent csak az 5 és 30Y jelzésű buszok Haladás-stadion nevű megállója is.

Megközelítés

 • Az uszoda megállójával szemben már rálátunk a tóra. A szálloda felé induljunk, majd a gyalogátkelőhelyen keresztezzük a körutat; így a tó délkeleti sarkához érkezünk.
 • A Haladás-stadion megállótól a Rohonci úton tartsunk északnyugatnak, majd kb. száz méter után térjünk balra, át a kis parkon! Innen a Bartók Béla körúton kb. háromszáz méternyi sétával érkezünk a tóhoz.

Parkolás

 • A Csónakázó-tó (ingyenes) parkolója a tó délkeleti sarkánál található. Legkönnyebben a Bartók Béla körúton közelíthető meg.

Koordináták

DD
47.234426, 16.599748
DMS
47°14'03.9"N 16°35'59.1"E
UTM
33T 621087 5232456
w3w 
///szebb.hajpánt.ollók
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Teljesítménytúra · Alpokalja
Colonia Savaria 10
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11,5 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 136 m
Szintcsökkenés 136 m

Könnyű séta az őszi városban, majd az erdőkben; kevés szinttel és sok látnivalóval. Megismerhetjük és megcsodálhatjuk Szombathely "zöld szívét", és ...

1
Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Kerékpártúra · Sopron-Vasi-síkság
Termáltúra, Körmend - Szombathely
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 4
Hossz 29,8 km
Időtartam 2:02 óra
Szintemelkedés 98 m
Szintcsökkenés 75 m

A Mjus World Resortot és a Szombathelyi Termálfürdőt összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Kerékpártúra · Koszegi-hegység
Termáltúra, Szombathely - Tarcsafürdő
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 5
Hossz 43,2 km
Időtartam 3:10 óra
Szintemelkedés 467 m
Szintcsökkenés 312 m

A Szombathelyi termálfürdőt és Bad Tatzmannsdorfot összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11,8 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 143 m
Szintcsökkenés 141 m

A túrán Szombathely legszebb, zöldövezeti részébe nyerünk bepillantást. A Csónakázó-tó, az Emlékmű-domb és a Parkerdő tökéletes helyszín a  ...

2
Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Teljesítménytúra · Alpokalja
Colonia Savaria 5
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 6,6 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 102 m
Szintcsökkenés 102 m

A túra legrövidebb távjára a kisgyerekes családokat várják.

1
Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Teljesítménytúra · Alpokalja
Colonia Savaria 30
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 29,3 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 559 m
Szintcsökkenés 559 m

A húsz és tíz kilométeres távok elegye - tartalmazva mindkét túra legszebb látnivalóit, egyben. Dozmat környéke már önmagában remek élmény, ami ...

Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Többnapos kerékpártúra · Nyugat-Dunántúl
Termálfüzér a délnyugati végeken
ajánlott túra Nehézség közepes Szakaszolt túra
Hossz 577,1 km
Időtartam 41:50 óra
Szintemelkedés 3 405 m
Szintcsökkenés 3 405 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér négy ország 17 termálfürdőjét köti össze egy többnapos ...

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Többnapos gyalogtúra · Alpokalja
Írott-kő – Egyházasrádóc (DDK-01)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 1 nyitva
Hossz 49,7 km
Időtartam 13:10 óra
Szintemelkedés 355 m
Szintcsökkenés 1 030 m

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra nyugati kezdőpontjától, az Írott-kőtől indulunk, majd az első 8 kilométer után magunk mögött hagyjuk a ...

1
Szerző: Bába Imre,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Csónakázó-tó és Horgász-tó (Szombathely)

Kenderesi utca
9700 Szombathely

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp