Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Szarvasi arborétum (Pepi-kert)

· 3 értékelés · Természetvédelmi terület · Körös-Maros köze · 85 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Szarvasi arborétum
  A Szarvasi arborétum
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Az ország legnagyobb arborétumában látnivalókból bizony nincs hiány. A különleges fák és cserjék mellett a Mini Magyarország makettpark is várja a látogatókat.

A kert története

Az Arborétum és a “Pepi-kert” története az olasz eredetű Bolza család nevéhez fűződik. Bolza Péter tábornok 1798-ban lett szarvasi földbirtokos. Fia, Bolza József feleségével, gróf Batthyány Annával kezdte meg az Anna-liget fásítását. A parkban és a később épült kastélyban ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működik.

Az ifjú Bolza József – akit “Pepinek” becéztek – a mai Arborétum magasabban fekvő részein, amelyet az árvizek nem öntöttek el -, ültetett el néhány fát. Később a szarvasi kastélyt és a birtokot Bolza Pál (1861-1947) örökölte, aki nagybátyjától megkapta a jelenlegi Arborétum területén lévő “ligetes, fás legelőt”, ahol aztán a Körösök szabályozásának befejeztével, az 1890-es években kezdte meg a nagyobb arányú telepítést.  A legidősebb kertrészletet az alapító tiszteletére „Pepi-kert”-nek nevezte el. 

A gróf a kert első fáit a közeli Anna-ligetből telepítette át, ahol még nagyszülei, Bolza József és Batthyány Anna alakítottak ki egy parkot. Ezek egyike az arborétum legismertebb lakója, a hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum). A Szarvasi Arborétumban található fát 1873-ban ültették, így egyike a legidősebb európai példányoknak. A paraméterei önmagukban is tekintélyt parancsolóak. A több mint 140 éves példány 30 méteres magassággal, 176 centiméteres törzsátmérővel és 550 cm-es törzskerülettel büszkélkedhet.

Varázsvilág

A park egykori kertészlakjában Pepi gróf Varázstanyája kapott helyet. Az itt található interaktív kiállításon a Bolza család és az arborétum története mellett a Pepi-kert élővilágáról is számtalan érdekességet tudhatunk meg. Az üvegházban a különleges kaktuszok mellett teknősök is élnek, valamint egy ásványkiállítást is berendeztek.

A kikötő melletti kis fenyvesben egy szabadtéri kerámia kiállítás kapott helyet. Az egyik legújabb attrakció pedig családok és baráti társaságok kedvence lehet: a Titkok kertje tulajdonképpen egy szabadulós játék, ahol logikai és ügyességi feladatok megoldása révén lehet megfejteni az elvarázsolt kert titkát.

Persze a gyerekek számára még mindig a Mini Magyarország a legnagyobb szenzáció. Az ország egyetlen interaktív makettparkjában ma már több mint száz híres épület miniatűr mását lehet megcsodálni. A részletgazdag makettek között már nemcsak az ország, de a Kárpát-medence ismert épületei is ott vannak. Az épületek mellett ráadásul 22 különböző útvonalon közelekdő interaktív vasút-és hajómodell is üzemel.

Botanikai értékek

Az öt kertrészletből álló dendrológiai gyűjteményben mintegy 1600 fa- és cserjefaj, illetve kultúrváltozat található, amelyet lágyszárúak tömege kísér. Ugyanakkor a Kert igazi látványossága a tájképi élményt nyújtó elemek összességében rejlik. Gróf Bolza Pál Grines József osztrák kertészt alkalmazta az első nagy ívű telepítési munkák elvégzésére. Ő ültette a legidősebb mamutfenyőt és páfrányfenyőt, amelyek eredetileg Bécsből kerültek Szarvasra az 1880-as években.

A hegyi mamutfenyő már emlegetett legidősebb arborétumi példánya a Kilátó alatt él. 150 életévével még csecsemőnek tekinthető kaliforniai rokonaihoz képest, de itt az egyik legnagyobb és legidősebb faóriás. A nagyobb csoportokban ültetett növények együttes megjelenésükkel igen dekoratív részei az arborétumnak. Ilyen a szarvasiak közkedvelt növénye, a mocsárciprus is, mely szép számban él a Kertben (és a Körös-parti telkeken). Érdekessége, hogy a vízborításos helyeken léggyökereket fejleszt.

Ugyancsak nevezetes az Észak-Amerikából származó, nagyra növő, különleges habitusú vasfa, mely Európába 1750 körül került be. Fája igen sűrű és kemény, nagy fajsúlya miatt elsüllyed a vízben. Igen hangulatos elem a szomorú japánakác vagy ellenpontjaként a liliomfák kollekciója, amelyek között a teljesen sötétlila színtől a rózsaszínen és sárgán keresztül a fehér virágokig számos színváltozattal találkozhatunk.

Meghatározó az állatvilág is, hiszen a több ezer fajból és változatból álló angolpark közelében természetközeli élőhelyek is találhatók.

Természetvédelem

A kertben összesen 19 védett faj él. A fás szárúakat többek között a keleti gyertyán, a magyar tölgy, a törpe mandula, a fekete galagonya és a széleslevelű berkenye, míg a lágyszárúakat - a teljesség igénye nélkül - a telekivirág, a kék szamárkenyér és a keleti zergevirág képviseli.

Oktatás

Évente több száz hallgató tölti itt gyakorlatát vagy készíti diplomamunkáját. Az általános iskolai 1-8 évfolyamokra, illetve felnőttekre kidolgozott oktatási kiadványcsomag az arborétumi környezetben történő ismeretszerzést és tudatformálást segíti.

Kulturális programok és szemléletformálás

Évi rendszerességgel zajlanak itt koncertek, képzőművészeti kiállítások, kézműves és játszóházi foglalkozások, éjszakai túrák, madárvédő foglalkozások, kertészeti előadások, természetismereti táborok.

A kerti sétához szakvezetés, mellette kertészeti szaktanácsadás, természetismereti foglalkozás vagy egyéb játékos program kérhető. A Vendégház és környezete ideális hátteret nyújt értekezletek és konferenciák megtartásához, illetve a résztvevők elszállásolásához. Itt látható a vasárnaponként nyitva tartó Bolza Marietta festménykiállítás is.

Nyitvatartás

Az Arborétum egész évben minden nap látogatható, beleértve az ünnepnapokat is, 8 órától sötétedésig.

A jegypénztár nyitva:

 • március 1. – november 30.:  8:00 – 18:00
 • december 1. - február 28.:  8:00 – 16:00

Árak:

2022. március 1-től 2023. február 28-ig  érvényes belépőjegy árak:

 

Arborétum

Hétközben:

 • Felnőtt jegy: 1900 Ft
 • Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 1400 Ft
 • Csoportos jegy (20 főtől): 1300 Ft

Hétvégi és ünnepi jegyárak:

 • Felnőtt jegy: 2800 Ft
 • Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 2100 Ft
 • Csoportos jegy (20 főtől): 1900 Ft

Mini Magyarország

Hétközben:

 • Felnőtt jegy: 1900 Ft
 • Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 1400 Ft
 • Csoportos jegy (20 főtől): 1300 Ft

Hétvégi és ünnepi jegyárak:

 • Felnőtt jegy: 2800 Ft
 • Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 2100 Ft
 • Csoportos jegy (20 főtől): 1900 Ft

Kombinált belépőjegy

Hétközben:

 • Felnőtt jegy: 2900 Ft
 • Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 2100 Ft
 • Csoportos jegy (20 főtől): 1900 Ft

Hétvégi és ünnepi jegyárak:

 • Felnőtt jegy: 4200 Ft
 • Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 2900 Ft
 • Csoportos jegy (20 főtől): 2600 Ft

További árakról az arborétum honlapján tájékozódhatsz.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Tóth Judit / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Tóth Judit / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2022-09-19

Tömegközlekedéssel

 • A szarvasi vasútállomástól kell indulnunk, ha vonattal érkezünk.
 • A Szarvas szélén lévő Mezőtúri elágazás nevű buszmegálló van a legközelebb az arborétumhoz.
 • Szarvas autóbusz-állomásától is megközelíthetjük a helyszínt.

Megközelítés

 • A mezőtúri elágazástól startolva gyalogoljunk észak felé a főútba csatlakozú műúton, mellette, jobb oldalt fogjuk találni az arborétumot (1 km).
 • A vasútállomásról az Állomás utcán ki kell gyalogolni a főútra (Szabadság út), majd azon egészen a Holt-Körös hídjáig sétálni. Átkelve a hídon, az első utcán jobbra (Arborétum utca) kell fordulni, melynek végén újabb jobbkanyart követően érjük el a bejáratot (3,9 km).
 • A buszpályaudvartól a Szabadság úton kell barla indulnunk, átkelni a Holt-Körös hídján, végül jobbra térni az első lehetőségnél az Arborétum utcára. Ennek végén újabb jobb forduló után találjuk az arborétumot (2,6 km).
 • A 2-es számú helyi járattal a Főiskola megállóig közel juthatunk az arborétumhoz. Innen át kell kelnünk a Szabadság utat követve a Holt-Körösön, majd jobbra fordulva az Arborétum utcán végigmenve érünk a mezőtúri útra. Ezen csak keveset kell jobb felé gyalogolnunk, és a bejáratnál találjuk magunkat (1,7 km).

Parkolás

 • Az arborétum előtt található egy nagy parkoló.

Koordináták

DD
46.873750, 20.528077
DMS
46°52'25.5"N 20°31'41.1"E
UTM
34T 464037 5191242
w3w 
///túrókrém.bogrács.népdalok
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 17,1 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 0 m
Szintcsökkenés 0 m

Kellemes, kényelmes, nyugalmas, különösebb gyakorlatot nem igénylő evezés a Szarvasi-Holt-Körösön, más nevén a Kákafoki-holtágon. Nyáron mindkét ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Vízitúrák · Körös-Maros köze
Sétaevezés a szarvasi Holt-Körösön
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11,6 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 0 m
Szintcsökkenés 0 m

Ehhez a túrához sem tapasztalat, sem komolyabb erőnlét, sem folyamatos navigáció nem szükséges. Legyen alattunk hajó, tudjunk úszni – és már ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Körös–Maros Nemzeti Park
Szarvas – Dévaványa (AK-06)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 6
Hossz 75,6 km
Időtartam 19:00 óra
Szintemelkedés 55 m
Szintcsökkenés 55 m

Szarvasról több napnyi gyaloglás után Dévaványáig jutunk el az Alföld sík vidékén keresztül. Jelentős távot teszünk meg Észak- és Dél-Alföld ...

1
Szerző: Veres Zsolt,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Berettyó-Körös-vidék
Három folyó túra Szarvas környékén
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 82,5 km
Időtartam 5:32 óra
Szintemelkedés 13 m
Szintcsökkenés 10 m

Három folyó, három alföldi kisváros – mindez egy túrába sűrítve. Bár a címben szereplő három folyó inkább csak kettő (a Hortobágy-Berettyót és a ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Vízitúrák · Berettyó-Körös-vidék
Nomád evezés a Hortobágy-Berettyón
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 16,5 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 0 m
Szintcsökkenés 0 m

Olyan hangulatban vagy, hogy madarakon és néhány, a parton legelő, téged csodálkozva bámuló tehénen kívül az égvilágon senkivel nem akarsz találkozni?

1
Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(3)
Bàcsmegi Tímea
2021-10-02 · Közösség
Fénykép: Bàcsmegi Tímea, Közösség
Fénykép: Bàcsmegi Tímea, Közösség
Fénykép: Bàcsmegi Tímea, Közösség
Fénykép: Bàcsmegi Tímea, Közösség
Mártonné Máthé Kinga
2021-04-30 · Közösség
TOP 5 arborétumban van nálam, gyönyörű hely!
Mutass többet!
57 ȘhâðøwX
2020-05-27 · Közösség
Há tök jó
Mutass többet!

A közösség fényképei

+ 2

Szarvasi arborétum (Pepi-kert)

I. kk. 9.
5540 Szarvas
Telefon +36 66 312 344 Fax +36 66 311 103

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp