Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Nyíregyházi Állatpark

Természetvédelmi terület · Nyírség · 107 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Nyíregyházi Állatpark
  / Nyíregyházi Állatpark
  Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyíregyházi Állatpark
  Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyíregyházi Állatpark
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Nyíregyházi Állatpark
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Nyíregyházi Állatpark
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Az Európa legjobb állatkertje címet többször is elnyert park az ország leglátogatottabb vidéki turisztikai látványossága. Az itt élő közel ötezer állatot földrészenkénti csoportosításban ismerhetjük meg, mintha egy Föld körüli sétára indulnánk. A hatalmas állatvilágot változatos növényzet veszi körül, így a ritka és messzi tájakon élő állatok mellett botanikai ritkaságokkal is megismerkedhetünk.

A Nyíregyházi Állatpark a várostól északra, Sóstógyógyfürdő üdülőövezetben található, egy 30 hektáros tölgyerdő mélyén. Erre utal másik, nem hivatalos neve is, a SóstóZoo.

A park 1977-ben nyílt meg, „Nyíregyházi Vadaspark” néven. Kezdetben leginkább az európai, azon belül is a Kárpát-medencében honos fajok bemutatása volt a cél. Újdonság volt, hogy akkor hazánkban egyedülálló módon hatalmas, árkos kifutórendszert építettek az állatoknak. 

1996-ban került az igazgatói székbe Gajdos László, az ő nevéhez fűződnek az elmúlt évtizedek fejlesztései és sikerei. Ekkor változtatták a park nevét a ma is használatos Nyíregyházi Állatparkra, és lett az ország emlősállatokban leggazdagabb állatkertje.

A mintegy 500 faj közel 5000 egyede a különböző világrészek szerint látogathatóak. A Sarkvidéken az Északi- és Déli-sark élővilága látható, köztük olyan ritkán látható állatokkal, mint a jegesmedve, Humboldt-pingvin, rénszarvas, sarki róka vagy Kaliforniai oroszlánfőka.

A 2010-ben megnyitott Zöld Piramis komplexum ad helyet az Ócenáriumnak és az Esőerdőháznak. Az előbbiben üvegfolyosóban közlekedve az 500 000 literes akváriumban lévő cápák, ráják, korallok és más élőlények világát figyelhetjük meg. A 4000 négyzetméteres 3 szintes épület egy különleges, interaktív őserdőt rejt magában: az Indonéz szigetvilág és óceán élővilágát.

Az őserdőt bejárhatjuk egy kijelölt útvonalon is, kényelmes séta közben, de választhatjuk a kalandosabb utat is, ahol különféle akadályokat kell leküzdeniük; például vízesés mellett, függőhidakon juthatunk el a harmadik szintre a kupola csúcsába, ahol üveghídon keresztül nézhetünk le a mélységbe. Itt élnek a komodói óriás sárkánygyíkok, a páncélos rinocéroszok és a Föld legnagyobb, fán élő emlősei, az orangutánok.

A 2014-ben átadott Viktória ház főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be. Nevét egy különleges növényről, a Victoria amazonica-ról, az amazonasi tündérrózsáról kapta, melynek levelei a természetes élőhelyén, az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin elérhetik akár a 2–3 méteres átmérőt.

A ház nem csak a trópusi állatok, de az égöv jellegzetes növényeinek gyűjteménye is, láthatunk csodálatos papagáj virágot és ritka pálmaféléket. Izgalmas lehet az is, hogy megismerhetjük a többnyire csak a terméseiről ismert trópusi haszonnövényeket, mint a kakaó- és kávé cserje, banán, narancs, citrom, vanília, ananász és cukornád.  

Itt kapott helyet a hatalmas röpde, ahol azonnal trópusi hangzavar fogad minket. Itt láthatjuk a park páratlan madárkollekcióját is, vagy üvegfalon keresztül hüledezhetünk a hatalmas mississippi alligátorokon vagy az édesvízi állatokat bemutató akvaterráriumban zajló színes, nyüzsgő életen. A ház talán legkülönlegesebb állata a kihalás szélén álló szumátrai tigris, melyből összesen 400 egyed él a természetben.

Az Andok Kalandok Észak-, Közép- és Dél-Amerika világát mutatja be. Találkozhatunk bölényekkel, pumával vagy akár mosómedvével is. Több mint 20 faj közel 100 egyedét pedig kalandparkszerűen, a lombkorona magasságából figyelhetjük meg. A függőhidakon keresztül haladva a nanduk, a jaguárok, a kapucinus majmok, a játékos ormányos medvék vagy az alpakák életébe éppúgy bepillantást nyerhetünk, mint az Andok jellegzetes medvefajának, a pápaszemes medvék csapatának mindennapjaiba.

Az Ausztrália elnevezésű kifutórendszerben egy helyen találkozhatunk a földrész emblematikus állataival: kengurukkal, dingókkal, kakadukkal és papagájokkal. A ház belső terében lévő tárlat olyan jellegzetes növényeket mutat be, mint az eukaliptusz vagy a teafa.

A Tarzan Ösvénye a rendkívül színes és gazdag állatvilággal rendelkező Afrikába csábít, mégpedig úgy, hogy az Állatparkon átívelő sétányon sorra megtekinthetjük a többnyire csak filmen látott állatokat: zsiráfokat, páviáncsapatot, antilopokat, zebrákat, orrszarvúkat. A Föld legnagyobb szárazföldi állatai, az afrikai elefántok is Tarzan ösvényét gazdagítják, csakúgy, mint a törpezvízilovak, az oroszláncsalád, a flamingók, a krokodilok és a szurikáták. Itt laknak a gepárdok is, és bepillantást nyerhetünk egy tradícionális maszáj falu életébe is.

Az állatvilág mellett a növényvilág is legalább olyan változatos; mindenhol az adott kontinensre jellemző növényeket fedezhetünk fel. A Kert szabadban bemutatott látványosságai a kaktusz- és agávé gyűjtemény, a liliom-, sásliliom- és írisz gyűjtemény, a Madagaszkár pozsgásait bemutató kollekció, a Sziklakert, illetve az Illatkert. Szemet gyönyörködtető látványelem a pávafarkat mintázó 1450 kiültetett árvácska, melyet az év korábbi szakaszán begóniák helyettesítenek. A kertben a sétányok mentén olyan védett növényeket is láthatunk, mint a hóvirág, téltemető, fehér tündérrózsa, szibériai nőszirom vagy harangláb.

Évente közel 500 000 vendég keresi fel az intézményt, amivel a legnépszerűbb vidéki látnivalóvá vált, emellett 2015-ben és 2018-ban is elnyerte az Európa legjobb állatkertje címet. Számos állatfaj csak itt látható, és az Állatpark mondhatja magáénak az ország legnagyobb vastagbőrű-és emlősgyűjteményét. Itt látható a legtöbb medve faj, valamint a legnagyobb állatkerti papagájgyűjtemény is.

Különleges programokat is tartanak rendszeresen, mint a fókashow vagy papagáj bemutató, de a legnagyobb érdeklődést a maki erdő övezi, ahol a bátrabb vendégek félmajmok között sétálhatnak.

A nyíregyházi állatkert abban is egyedi, hogy tartozik hozzá 3 szálloda és egy étterem is.

Nyitvatartás

Az év minden napján: 9:00 - 18:00

Árak:

 • Felnőtt: 3900 Ft
 • Diák: 2600 Ft
 • Gyerek (3-14 év): 2600 Ft
 • Nyugdíjas: 2600 Ft
 • 70 év felett: 600 Ft
 • 3 év alatt: 300 Ft
 • Fogyatékkal élők részére: 1200 Ft
 • Kedvezményes jegy (2 felnőtt + 1 gyermek):  9000 Ft
 • Kedvezményes jegy (2 felnőtt + 2 gyermek): 11500 Ft

Egyéb jegyárakért érdemes felkeresni az intézmény oldalát.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021 májusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Lévai Zsuzsa / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2021-08-23

Tömegközlekedéssel

 • A városból busszal juthatunk ki, az Állatpark (Zoo) megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A busz a bejáratnál tesz le.

Parkolás

 • A főbejárat előtt nagy parkolót találunk.

Koordináták

DD
48.001603, 21.723656
DMS
48°00'05.8"N 21°43'25.2"E
UTM
34U 553979 5316731
w3w 
///szívós.népmesék.pótlás
Navigáció Google Térképpel
Sajnáljuk, nincs találat!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nyíregyházi Állatpark

Sóstói út
4431 Nyíregyháza-Sóstófürdő
Telefon + 36 42 479 702

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp