Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót)

· 3 értékelés · Természetvédelmi terület · Vácrátóti arborétum természetvédelmi terület · 135 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A vízimalom a Vácrátóti Nemzeti Botanikus kertben
  A vízimalom a Vácrátóti Nemzeti Botanikus kertben
  Fénykép: Farkas Péter

Akár hazánk növényvilágát szeretnénk megismerni Magyarország legnagyobb arborétumában, akár csak egy kényelmes, pihentető sétára vágyunk ámulatba ejtő környezetben, a vácrátóti botanikus kert ideális választás. Érdemes a család apraja-nagyjával felkerekedni, és bejárni a park hangulatos útjait.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus kert napjaink egyik fajokban leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. A nagyjából 200 éve létrehozott park műemlék- és természetvédelem alatt áll. Andaloghatunk a területet kettészelő patak felduzzasztásával keletkezett tavak partján, felfedezhetjük a hidakkal, alagúttal tarkított zegzugos ösvényeket, a fák között megbújó műromokat és a kastélyt; mindezt a dús növényzet évszakonként változó pompájába öltözve. Tavasztól őszig a rózsakert finom illata és kavalkádja csábít maradásra, a rendszertani gyűjtemény „szigetecskéin” pedig nemcsak a számtalan különféle virág szirmai kápráztatnak el minket, hanem a körülöttük szorgoskodó méhek, lepkék, hernyók, bogarak zsongása is. Minden évszak más érdekességeket tartogat – sőt havonta tematikus sétával várják a látogatókat, amihez akár otthon is kinyomtatható térkép és tudnivalók alapján fedezhetjük fel az adott időszak jellegzetes, legszebb példányait.

Interaktív kiállítótérben ismerkedhetünk a berkenyével és az erdővel, ahol a kisgyerektől a nagymamáig minden családtag bevonódik a természettel való ismerkedésbe. Aki sziklakertet tervez, szebbnél szebb ötleteket meríthet az óriási bemutatóból. A pálmaházat esőerdei hangulatban fedezhetjük fel, a kaktuszházban pedig a pozsgás-bökős növényeket tanulmányozhatjuk. Ha nyitott szemmel járunk a parkban, jó néhányat felfedezhetünk az itt élő 62 féle madár, 73 féle puhatestű és 22 különböző halfajta közül.

A 27 hektáros terület bejárására érdemes egy teljes napot szánni. Az utak mentén számtalan padnál tarthatunk pihenőt, de a Trópusi-háznál, a Vízimalomnál és a Ferenc-halomnál akár még piknikezhetünk is az asztaloknál. Büfé ugyan nincs, de kávé- és üdítőautomatát találunk a területen.

Érdemes részt venni az arborétum változatos programjain, ahol megismerhetjük például a Biblia növényeit, a kert történetét, de akár akvarelleket is festhetünk. A pénztárban sokféle tájékozató füzet közül lehet választani. Ezek a terület alaposabb, részletesebb megismerését segítik. Ha előre jelzitek az igényt, akár egyénileg, akár csoportosan is kérhettek idegenvezetést. 

A Kert története

Az első említés 1827-ből, a Géczy család 1846-ig tartó földbirtokosságának idejéből származik. Egy 1842-es katonai térképen már jól látható a kert kacskaringós útrendszerrel, tóval, tisztásokkal, nagyjából a mai kert területén. Többszöri tulajdonosváltást követően 1871-ben Vigyázó Sándor gróf vásárolta meg a birtokot. Kertjének átalakítására a József főhercegnek is dolgozó, hírneves Jámbor Vilmos kerttervezőt hívta meg. Néhány évtized alatt Band Henrik főkertész irányítása mellett létrejött a kor stílusának megfelelő romantikus tájképi kert, pontosan a mai kert kiterjedésén. Ennek stíluselemeit (tagolt felszín, tórendszer, mesterséges vízesés, tágas tisztások, nagy nyiladékok, szélükön különleges színű vagy alakú fákkal stb.) és a múlt felé forduló, historizáló életérzést kifejező kerti építményeket mindmáig láthatjuk.

A 19. század végére már hódított az új kertstílus, az ún. gyűjteményes (dendrológiai) kert, amelynek célja minél több idegenhonos növényt felvonultató, de esztétikus kialakítású élőnövény-gyűjtemény volt. Az ez irányú munka szolgáltatta a mai botanikus kert alapját.

Vigyázó teljes vagyonát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta (1921), de az 1950-es évekig a hosszas örökösödési perek alatti gondozatlanság, egy ügyvéd tulajdonlása és persze a háború hatalmas pusztítást vitt végbe a Kertben. Végül itt alakult meg a MTA Botanikai Kutatóintézete 1952. január 1-jén. Ujvárosi Miklós professzor a stíluselemek gondos megőrzésével modern botanikus kertté fejlesztette a történeti kertet.  Rövid időn belül sikerült olyan állapotba hozni, hogy 1961. május 1-jén hivatalosan is megnyithatta kapuit a nagyközönség előtt.

Botanikai értékek és gyűjteményi sajátosságok

A nagyon sok ritkaságot is tartalmazó négy fő gyűjtemény közül legfajgazdagabb a Dendrológiai gyűjtemény, benne kiemelkedően nagy a kelet- és közép-ázsiai fajok száma. Itt található többek közt a juhar, madárbirs, bangita, hárs, kőris Nemzeti Gyűjtemény. A 19. század jelentős kertművészeti korszakaiban („platán korszak”, „fenyő korszak”) ültetett számtalan hatalmas famatuzsálem – pl. platán, kocsányos és vörös tölgy, nyugati ostorfa, feketedió, közönséges lepényfa, magyar kőris, vénicszil, jegenyefenyő, luc, mocsárciprus, tiszafa – díszíti a kertet. Az idős kertrész különleges mikroklímája miatt itt az aljnövényzet is nagyon gazdag. Sok százezer kora tavaszi, lombfakadás előtt nyíló lágyszárú és hagymás növény tenyészik a lombkoronák alatt és a tisztásokon.

A Növényrendszertani gyűjtemény a virágos növényeket az évmilliók során kialakult, fejlődéstörténeti, rendszertani (rokoni) kapcsolataik szerint mutatja be. Hazánk legnagyobb, világviszonylatban is jelentős kollekciója több mint 80 növénycsalád 2500-2800 faját és változatát mutatja be.

Évelő- és sziklakerti gyűjteményben csodálhatunk meg közel 3100 féle évelő, valamint hagymás, gumós, rizómás növényt. Csak ízelítőképp: a kert 400 különböző árnyékliliomnak ad helyet. Az Üvegházi gyűjtemény közel 3000 fajt, fajtát és változatot számlál, minden jellegzetes forró égövi növénycsoport gazdagon képviselteti magát benne. A növények hő-, nedvesség-, pára- és fényigény szerint külön-külön házakban nyertek elhelyezést. Ezek közül látogatható a 15 méter magas trópusi- és pálmaház, az orchidea- és broméliaház, illetve a kaktusz- és pozsgásház. A kaktusz gyűjtemény hagyatékokból nagyszámú értékes új taxonnal bővült 2015-ben. A gyűjtemény nyilvántartottsága is magas fokú.

Kertépítészeti elemek

A kert megőrizte romantikus tájképi stílusát, ezért mint történeti kert egyben műemlék is. Legfontosabb épített romantikus elemei: a kerten átfolyó Sződ-Rákos patak táplálta összefüggő tórendszer; vízimalom; vízesés; sziklaalagút; Ferenc-halom; műrom. Későbbi korokból származó alkotások a kertben a „Csellós leány“ bronzszobra; a faragott „Erdei tündér”, Vigyázó Sándor mellszobra és a Magyar Botanikusok Oszlopa.

Természetvédelem

A kert országosan védett természeti terület, benne nagyszámú hazai védett növényt őriznek meg és mutatnak be. A Pannon Magbank Projekt keretében a Nemzeti Botanikus Kert a maggyűjtési stratégia kidolgozásától a magminták másodpéldányainak tárolásán át a visszatelepítési kísérletek kidolgozásáig számos feladatot látott és lát el. Az állatvilág (madarak, halak, rovarok, puhatestűek) és a nagygombák feldolgozottsága és nyilvántartása is széles körű.

Nyitvatartás

Szabadtéri gyűjtemények:

 • március 1. – november 1.: minden nap: 8:00 – 18:00
 • november 2. – február 28.: minden nap: 8:00 – 16:00

Beltéri kiállítóterek:

 • március 1. – november 1.: 8:30-17:30 Hétfőnként az üvegházak zárva tartanak.
 • november 2.-február 28.: 8:30-15:30 Hétfőnként az üvegházak zárva tartanak.

Árak:

Belépőjegyek:

 • Felnőtt: 1400 Ft
 • Felnőtt csoportos (10 fő felett): 1200 Ft/fő
 • Kedvezményes jegyek (diák/nyugdíjas): 1000 Ft
 • Kedvezményes csoportos (diák/nyugdíjas): 800 Ft/fő

Bérletek:

 • Felnőtt bérlet: 8000 Ft
 • Kedvezményes (diák (7-18 év)/nyugdíjas) bérlet: 6000 Ft

Szakvezetés:

csak előre egyeztetett időpontban!

 • Kerti szakvezetés: 12000 Ft
 • Idegennyelvű kerti szakvezetés: 16000 Ft

Az egyéb árakról a honlapról tájékozódhatnak.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-08-11

Tömegközlekedéssel

 • A többségében Vácról, Gödöllőről, Vácdukáról és Budapestről induló távolsági buszról a Vácrátót, botanikus kert nevű megállóban kell leszállni. 

Megközelítés

 • A buszmegálló közvetlenül a botanikus kert mellett van. 

Parkolás

 • Az M2-es autóútról észak felől Csörögön át érjük el Sződligetet; déli irányból pedig Fóton, Csomádon és Őrbottyánon keresztül juthatunk ide. A botanikus kert a település fő utcáján, az Alkotmány úton található. 
 • A bejárat mellett, a kerítéssel párhuzamosan találjátok a parkolót. A parkolás munkanapokon ingyenes; hétvégén és munkaszüneti napokon díjköteles (lásd a jobb oldali linkajánlót!) 

Koordináták

DD
47.707725, 19.236522
DMS
47°42'27.8"N 19°14'11.5"E
UTM
34T 367713 5285322
w3w 
///virágtartó.felébred.kézfej
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Gödöllői-dombság
Termáltúra, Veresegyház - Göd
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 15
Hossz 21,7 km
Időtartam 2:23 óra
Szintemelkedés 33 m
Szintcsökkenés 84 m

A Veresegyházi Termálfürdőt és a Gödi termálfürdőt összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Többnapos kerékpártúra · Észak-Magyarország
Termálfüzér az északi fürdővonalon
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakaszolt túra
Hossz 971 km
Időtartam 69:04 óra
Szintemelkedés 3 537 m
Szintcsökkenés 3 515 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér Magyaroszág északi részének 32 termálfürdőjét köti össze egy ...

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(3)
Mirájder Teréz
2022-05-08 · Közösség
Nagyon szép hely. 😊 Sok-sok növényekkel.
Mutass többet!
Moksony Péter
2021-11-14 · Közösség
Nagyon szép hely, érdemes meglátogatni!
Mutass többet!
Mártonné Máthé Kinga
2021-04-30 · Közösség
A legszebbek egyike!
Mutass többet!

A közösség fényképei


Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót)

Alkotmány út 2.
2163 Vácrátót
Telefon +36 28 360 122 Fax +36 28 360 110

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp