Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Isodyana Botanikus Kert

Természetvédelmi terület · Külső-Somogy · 173 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Isodyana Botanikus Kert a somogyvámosi Krisna-völgyben
  Isodyana Botanikus Kert a somogyvámosi Krisna-völgyben
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Egy indiai szent ligetről kapta nevét a somogyvámosi Krisna-völgy botanikus kertje. A 2001-ben alapított kertben él a falu két legöregebb fája is, amelyeket még az 1896-os millenniumi ünnepségek során ültettek.

A kert története

Somogyvámos határában 1993-ban alakult meg a Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm. A Krisna-völgyben található védikus templom nemzetközileg is ismert zarándokhely a Krisna-hívők számára. Az itt élő közösségnek fontos volt, hogy a zarándokhelyhez és a vendégfogadáshoz méltó környezetet teremtsen, amely esztétikus tájképi megjelenésével, változatos kiültetésekkel teret ad az elmélyüléshez, a meditációhoz, a szakrális élményhez és a kikapcsolódáshoz egyaránt.

A 11 hektáros botanikus kertet 2001-ben alapították, amely azóta is folyamatos fejlesztés alatt áll. Nevét egy nyugat-bengáli archaikus szent ligetről (Isodyana) kapta. Helytörténeti szempontból érdekes, hogy Somogyvámos két legidősebb fája is a területen él. A millennium idején, 1896-ban a falu lakói elültettek hét kocsányos tölgyet a hét vezér emlékére, amelyből mára kettő maradt életben, és a táj meghatározó elemei.

A Krisna-völgy tájgazdálkodásának legfontosabb jellemzője érvényesül a Botanikus Kert esetében is: kisebb mozaikfoltokat hoznak létre, amelyek fokozatosan sokszínűbb, természetesebb, és ezáltal fenntarthatóbb táji környezetté formálódnak. Ez a természet általános modellje, ezért egyértelmű volt az is, hogy a kialakításnál a nagy kertépítészeti stílusirányzatok közül a tájképi kertre esett a választás. Egy 3 km hosszú zarándokútvonal mentén tizennégy – külön kiépített – szent kert is található.

Kiemelt szempont volt az is, hogy kipróbáljanak olyan növényfajokat és -fajtákat, amelyeknek valamilyen hasznosítása az önellátást szolgálja. A sokféle haszonvétel közül szóba jöhettek a gyümölcsök, magvak, díszítő- és kézműves alapanyagok, virágok, gyógynövények, méhlegelők, stb. Ugyancsak cél volt olyan hazai és egzóta növényfajok gyűjteményes keretbe válogatása, amelyek a legszebben díszlenek nálunk, illetve tűrik, elviselik az éghajlatváltozás hatásait, a fokozódó időjárási szélsőségeket.

Botanikai értékek és gyűjteményi sajátosságok

A növénycsoportok kialakításánál – természetesen a tájesztétikai szempontok figyelembevételével – az adott növényfaj ökológiai igényei a mérvadóak. Somogy változatos talajtani és mikroklimatikus adottságai jó lehetőséget kínálnak arra, hogy egymáshoz viszonylag közel kerülhessenek a nedvesség- és páratartalom szempontjából igényesebb, valamint a szárazságot jobban tűrő fajok. A változatosabb mikroklíma kialakulását segíti még a völgyben található két nagyobb és négy kisebb felületű dísztó.

Az egzóta gyűjtemény döntő része olyan fajokra alapul, amelyek kötődnek a védikus kultúra szellemiségéhez. Érdekes fajok a botanikus kertben: a nyugat-himalájai jegenyefenyő csodás kék tobozokkal, a libanoni cédrus törökországi téltűrő változata, szépen színesedő lombú juharok gyűjteménye, több tajvani borbolya lila bogyók tömegével, óriástobozú fenyő, kínai tüskéssárgafa avagy szecsuáni bors, a kínai datolya nagytermésű fajtái és a sárgaszarv.

A mérsékelt övi bambuszok 14 fajjal képviseltetik magukat. Örökzöldekből előnyt élveznek az ehető magvú fenyők – mint a kínai dió-selyemfenyő, a platánkérgű fenyő, nevadai cirbolya, egytűs diófenyő, mandulafenyő és karmos mandulafenyő.

A kert egyes területein és a gyümölcsösökben összesen 130 régi és új almafajta, 30 körtefajta kapott helyet, és számos régi, kárpát-medencei tájfajta: szilva, meggy, cseresznye vagy dió terem.

Természetvédelem

A kert 12 védett hazai növényfajnak ad otthont, köztük olyan értékeknek, mint a mocsári nőszőfű, a zergeboglár és több berkenye kisfaj.

Oktatás és szemléletformálás

Rendszeresen szervez az intézmény gyógynövényismereti kurzust, illetve a környékbeli diákoknak gyümölcsészeti bemutatót, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a tájfajták felkutatásának, szaporításának, oltásának kérdéseivel. Hasonló előadás ismerteti a zöldségek tájfajtáit. A Kert szerepel felsőoktatási programokban is.

Az elmúlt tíz év jelentősebb fejlesztései

A botanikus kert területén (a környező erdősítéseket leszámítva) a 2000-es évek óta több mint 1500 koros fát és 60 000 erdészeti csemetét ültettek el.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap10:00–17:00
hétfő10:00–17:00
kedd10:00–17:00
szerda10:00–17:00
csütörtök10:00–17:00
péntek10:00–17:00
szombat10:00–17:00
Egész évben, minden nap látogatható. 

Árak:

Május 1. - szeptember 1.:

 • Felnőtt belépőjegy: 2490 Ft
 • Gyermek/Nyugdíjas belépőjegy: 1590 Ft
 • Gyermek jegy: 6-18 éves korig
 • 6 éves kor alatt ingyenes

Az árak a Krisna-völgy meglátogatását és a templomi körbevezetést is tartalmazzák.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

 

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2020-07-08

Tömegközlekedéssel

 • Somogyvámosra közvetlenül csak busszal tudunk tömegközlekedéssel eljutni. Somogyvámos, forduló buszmegállónál szálljun le.

Megközelítés

 • A buszmegállótól nagyjából 400 métert sétálva a Fő utcán jutunk el a Krisna-völgy bejáratáig.

Parkolás

 • A Fő utcából nyílik - nagyjából a templom környékén - a Krisna-völgy bejárata, itt találunk parkolót. 

Koordináták

DD
46.569356, 17.683994
DMS
46°34'09.7"N 17°41'02.4"E
UTM
33T 705682 5160809
w3w 
///közzétesz.eredmény.bejövő
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Többnapos gyalogtúra · Balaton-medence
Dél-Balatoni Várak Jelvényszerző Túramozgalom
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 111,3 km
Időtartam 30:00 óra
Szintemelkedés 2 672 m
Szintcsökkenés 2 717 m

A 2021-ben indított Dél-Balatoni Várak jelvényszerző túramozgalom több mint 100 km-en át tekereg Külső–Somogyban. A teljesítéshez a megadott ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,1 km
Időtartam 2:25 óra
Szintemelkedés 87 m
Szintcsökkenés 87 m

Sajátos hangulatú útvonal a Belső-Somogy sűrű erdőkkel borított homokhátai között. A változatos erdőkben megtalálhatjuk a hegységeinkre jellemző ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,9 km
Időtartam 3:50 óra
Szintemelkedés 212 m
Szintcsökkenés 212 m

A tavat körbejáró útvonal kiváló lehetőség egy hosszabb családi kirándulásra. A remek infrastruktúrájú, kényelmes pihenőkkel tarkított túra során ...

8
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Isodyana Botanikus Kert

Fő utca 38.
8699 Somogyvámos
Telefon +36 85 540 002

Tulajdonságok

Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp