Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Folly Arborétum, Badacsonytomaj

· 1 értékelés · Természetvédelmi terület · Bakonyvidék · 171 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Folly Arborétum
  A Folly Arborétum
  Fénykép: Farkas Péter

A Balaton partjától néhány utcányira, Badacsonyörs fölött találjuk a Dr. Folly Gyula pécsi orvos által a 20. század elején alapított arborétumot. Az étteremmel és  borászattal is kibővült, különleges cédrusok és ciprusok birodalmát azóta is a család gondozza, bővíti, immár a negyedik generáció.

A kert története

A Folly Arborétum története hazánkban egyedülálló. Keletkezése óta ugyanaz a család, mára annak negyedik generációja gondozza. Az alapító, Folly Gyula pécsi orvos volt, aki elsőként az 1900-as évek elején a badacsonyi hegyoldalba, az egykori cseres-kocsánytalan tölgyes helyére egzótákat (nem őshonos fajok) ültetett. A terület, amelyen a telepítést megkezdte, mintegy 0,4 hektár volt, amely ma a gyűjtemény magját képezi (Öreg-arborétum).

A ritka, részben mediterrán származású fajok megtelepedéséhez a Balaton víztükre fölé emelkedő Örsi-hegy, Ábrahám-hegy és a Bagó-kőtől körbeölelt lejtő enyhe klímája nyújtott lehetőséget. Az alapító korai halálát követően fia haladt tovább édesapja elképzelései nyomán. Ám, mielőtt ebbe később, felnőttként belekezdhetett volna, a mediterrán és szubtrópusi fajok szinte gondozás nélkül növekedtek az I. világháború alatt és a két háború közti időszakban. Ekkor csak a fenntartásra futotta, feljesztésről nem beszélhetünk. 

1950-ben államosították a kertet, de a gondozása továbbra is a család, imár az alapító örököse kezében maradt. Túl az ápoláson, Folly Gyula maga is fejlesztette a kertet: többek közt kis erdőnyi atlasz cédrust telepített. Sőt, a Badacsonyi Állami Gazdaság felhagyott szőlőin növelhette az arborétum területét.

A '70-es évektől az unoka, egy újabb Folly Gyula folytatta a bővítést és a telepítéseket. 1977-ben díszfaiskolát létesített a lakóház bejáratával szemben, amelynek bevételéből biztosította az arborétum egyre növekvő fenntartási költségeit.

Ezt később a rendszerváltozás követte – a kertben pedig a másodikat a harmadik, majd később a negyedik generáció. A család visszavásárolta az arborétumot, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy védett területéhez tartozik.

Már nem csak arborétum 

Az arborétum mellett ma már jó nevű a család borászata is, és hogy még jobban kiszolgálják a hozzájuk látogatókat, épült játszótér, mini kalandpark, hűsölő, és egy csavart fenyőtoboz alakú kilátó is a terület legmagasabb pontján, csodálatos kilátással a Badacsonyra és a szemközti partra a Fonyódi "hegyekkel". Ma már étterem is tartozik a családi vállalkozáshoz, és különleges szörpöket, teákat is vásárolhatunk.

Az Arborétum területre nem túl nagy (5 ha), de éppen ezért kellemesen bejárható, megismerhető. Specialitása a fenyőfélék, legértékesebb tagjai az atlaszcédrusok. Valamennyi fa az eredeti, 1905-ös behozatalból nőtt fa származéka, sőt, a Tata melletti Agostyáni Arborétum állománya is innen származik.

Botanikai értékek

A területen olyan különleges fákat láthatunk, mint az ország legidősebb szír- és görög borókája, nyugati pikkelyborókája, Coulter-fenyője, diófenyői, idős ciprusai és a cédrusok minden faja. Az új telepítések között számos növényritkaság található, mint távol-keleti és mexikói ciprusok, jegenyefenyők, tűnyalábos fenyők, közép-ázsiai borókák vagy a mediterrán vidékeket idéző mandulafenyő, magyaltölgy, és egy, az őshazából származó fiatal libanoni cédrus.

Mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje látható az arborétumban; kérésre szakvezetést is biztosítanak, ha a tájékoztató táblákon túl is érdeklődünk a fenyőfélék iránt. Ha magunk megyünk, a kiépített sétautakon körbejárhatjuk a területet.

Nyitvatartás

2022. januárjától:

 • vasárnap-péntek: 9:00-18:00
 • szombat: 9:00-20:00

2022. június 3-tól:

 • hétfő-csütörtök: 9:00-18:00

 • péntek-vasárnap: 9:00-20:00

2022.07.01. – 08.28.:

 • minden nap 9:00-22:00

Árak:

Belépőjegyek:

 • Felnőtt: 2500 Ft  
 • Gyermek (6-18 év): 1900 Ft  
 • Családi (2 szülő + 2 vagy több gyermekük): 7000 Ft  
 • Borkóstolós kiegészítő jegy (3 x 0,5dl bor + snack): 2500 Ft   
 • Szörpkóstolós kiegészítő jegy (3 x 0,5dl szörp + snack):  2500 Ft  
 • Mozgásukban és képességeikben akadályozottak: a belépés térítésmentes  
 • Egyéni törzskártya: 3500 Ft  
 • Családi törzskártya (2 szülő + kiskorú gyermekeik): 8500 Ft  

A téli időszakban minden nap 16:00-tól belépőjegy váltása nélkül látogatható a kert.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

funiQ / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
funiQ / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2022-06-14

Tömegközlekedéssel

 • Helyközi buszjárattal a Badacsonyörs, Camping megállónál szálljunk le.
 • Vonattal a Badacsonyörs megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállóból a vasúti átjáróval szemközti Kemping utca felé induljunk el, de rögtön vágjunk át egyenesen a feljebb lévő Mandulás út felé. Tovább felfelé az Arborétum utcán folytatjuk utunkat, amíg ki nem érünk a Kápolnavölgyi útra. Ott jobbra fordulunk, és máris az arborétum bejárata elé érünk (900 m).
 • A vonatállomásról a szemközti Szőlő utcán induljunk el, a kápolnánál forduljunk jobbra. A Szőlő utcán majd a Mandulás úton megyünk közel egy km-t, amikor balra kanyarodunk az Arborétum utcába. A tetején jobbra fordulunk, és nemsokára megérkezünk az arborétum bejáratához (1,7 km).

Parkolás

 • Az arborétum előtt lehet parkolni, de a szűk úton való közlekedés gördülékennyé tétele miatt kérik, hogy a Kápolnavölgyi úton Ábrahámhegy felől közelítsük meg a kertet.

Koordináták

DD
46.810208, 17.545166
DMS
46°48'36.7"N 17°32'42.6"E
UTM
33T 694178 5187219
w3w 
///mazsolák.színskála.becsült
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Terepfutás · Balaton-felvidék
Salföldi duplahurok
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 11,8 km
Időtartam 2:02 óra
Szintemelkedés 374 m
Szintcsökkenés 374 m

Kifejezetten változatos hangulatú futás: számos különböző domborzat, talaj és környezet váltja egymást, nem mellesleg pedig romantikus kolostorrom ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
BALATONTÚRA Tanúhegyek 30
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 27,8 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 970 m
Szintcsökkenés 970 m

Nem kevés kihívást tartogat a Tanúhegyek teljesíténytúra 30-as távja. A Badacsonyon kívül meg kell hódítani a két kúp formájú testvérhegyet, a ...

Szerző: Szőke Viktor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
BALATONTÚRA Tanúhegyek - Tanúhegyek 50
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 55,5 km
Időtartam 14:00 óra
Szintemelkedés 1 800 m
Szintcsökkenés 1 800 m

A Tanúhegyek teljesítménytúra leghosszabb távján igen alaposan megismerkedhetünk a Balaton-felvidékkel. Sorra megmásszuk a Badacsonyt, a Tóti ...

Szerző: Szőke Viktor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Tanúhegyek szoknyáján a Balaton-felvidéken
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 49,8 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 423 m
Szintcsökkenés 423 m

A Balaton északi partján a tanúhegyek zord tömbjei, vagy éppen csúcsos gúlái alatt nagyszerű bringatúrát tervezhet az, aki nyáron már unja a ...

2
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
László Tímea
2021-01-02 · Közösség
Gxönyorű arborétum csodálatos panorámával, jó borokkal.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Folly Arborétum, Badacsonytomaj

Kápolnavölgyi út 25.
8258 Badacsonytomaj
Telefon +36 70 333 2569

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp