Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Fenyőfői ősfenyves

Természetvédelmi terület · Bakonyvidék · 274 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fenyőfő körül
  Fenyőfő körül
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Fenyőfőt különös hangulatú erdő, síkvidéki erdeifenyves övezi, amelyben érdemes egy sétát tenni: a páratlan atmoszférájú erdőben a homokos talaj puha lépteket biztosít, a sűrűn növő „erdeifenyő-dzsungel" visszafogott illatot áraszt. A Fenyőfő és Bakonyszentlászló közti terület a homoki erdeifenyves egyetlen hazai előfordulási helye.

Az erdeifenyő a 12 ezer éve végbement jégkorszak utáni felmelegedéskor, az úgynevezett fenyő-nyír korszakban hódította meg a Kárpát-medencét. A korábbi eljegesedések során fújó északias szelek hozták a homokot a Bakony szegélyére, ahol a hegységnek ütközve lelassultak, és szétteregették szállítmányukat. A továbbmelegedő éghajlaton a fenyő a magasabb területekre szorult vissza, helyét fokozatosan lombhullatók vették át - ám e különleges területen a homokos, tápanyagban szegény, laza talajt lakó fenyves útjukat állta.

A társulás a Bakony északi lejtőinek hűvös árnyékát élvezi, csapadékigényét az Atlanti-óceán felől a Duna völgyén érkező, a hegységnek ütközve kifakadó légtömegek biztosítják.

Hogy a társulás mennyire „ősi", azaz mekkora mértékben az eredeti erdő származéka, az kérdéses, hiszen a korabeli források szerint - vélhetően - a mértéktelen fakitermelés vezetett odáig, hogy a középkorban csaknem teljesen eltűnt a fenyves az Északi-Bakony lankáiról.

A törökdúlás után, a 18. században letelepedő fenyőfőiek („fenyő lakta magaslat" - ezt jelenti a település neve) a futóhomok megkötésére részben a korábbi erdő maradványának magvaiból telepítették újra a pagonyt, részben pedig Ausztriából hozattak csemetéket. A mai erdő ebben a formában így csak részben az eredeti állomány maradványa. A néhány korábbról megmaradt példány egyike az „iszonyatos nagy fa" néven emlegetett egyed is, ami 200 évesnél is idősebb lehet.

Ugyanakkor a terület központi részén zavartalan a társulás élete, így lényegében 200 éve a természetes folyamatok vezérlik életét. Jelentőségére, egyediségére először a neves természettudós, Kitaibel Pál hívta fel a figyelmet 1799-ben.

Mivel az erdőgazdálkodás megkíméli az állományt, a különböző korú fák egymás mellett nőhetnek: ahol egy idősebb példány vagy erdőrész a homokba hull, serény vetélkedés indul a fényt kapó talajon, és szűk területen csak a legmagasabbra növő egyedek maradhatnak életben hosszútávon.

A sűrű, nehezen áthatolható erdő síkvidéki és hegyi fajok együttes élettere. A fenyves északkeleti részén a '80-as évektől a 2000-es évek elejéig Európa legnagyobb mélységű bauxitlencséinek kitermelése folyt, a helyreállítás jegyében azonban mára már fiatal fenyőültetvény fedi a fejtést.

A közel 500 hektár területű Fenyőfői Ősfenyves Természetvédelmi Területet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága kezeli. A terület 1954 óta kiemelten védett, de szabadon látogatható. A Kitaibel Pál emlékére állított kopjafa a fenyvesben található.

Nyitvatartás

Az ősfenyves szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron / Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Dömsödi Áron / Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-05-03

Tömegközlekedéssel

 • Fenyőfőt Bakonyszentlászlóról busszal érhetjük el, Fenyőfő, Újtelep megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállótól sétáljunk kb. 200 métert a Vinye felé vezető úton, majd forduljunk balra a Z+ jelzésen, ez vezet a fenyők közé.

Parkolás

 • A buszmegállónál kiépített parkolóban tehetjük le az autót; hely hiányában Fenyőfő központjában, az utca mentén parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.352591, 17.771137
DMS
47°21'09.3"N 17°46'16.1"E
UTM
33T 709280 5248071
w3w 
///igazolvány.személyek.rügyek
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Pápai-Bakonyalja
Pápalátó séta az ősfenyvesben
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,7 km
Időtartam 2:30 óra
Szintemelkedés 197 m
Szintcsökkenés 197 m

Fenyőfőt különös hangulatú erdő, síkvidéki erdeifenyves övezi. Kezdetben felkapaszkodunk a Bakony peremén található Pápalátó-kő teraszára, ahonnan ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Északi-Bakony
Erdőmélyi bringatúra az Öreg-Bakonyban
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 55,3 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 563 m
Szintcsökkenés 563 m

A zömében csendes erdei kerékpárutakon haladó, veszélyes emelkedőket meglepő módon alig tartalmazó körtúra az országszerte erdőiről híres, legendás ...

1
Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 21,6 km
Időtartam 6:30 óra
Szintemelkedés 663 m
Szintcsökkenés 663 m

Fenyőfőről a Kőris-hegyre gyalogolva páratlanul változatos túrát tehetünk, és belekóstolhatunk abba, milyen lehetett az egykori Bakony-erdő ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Fenyőfői ősfenyves

Külterület
8432 Fenyőfő

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp