Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Erdőtelki Arborétum

Természetvédelmi terület · Észak-Alföldi-hordalékkúpsíkság · 109 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Erdőtelki Arborétum
  / Erdőtelki Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Erdőtelki Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Erdőtelki Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Erdőtelki Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Erdőtelki Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
A 19. század végén létesített kert óriási érdeme, hogy az Alföld egyik legmelegebb és legszárazabb részén teremtett örökzöldekben bővelkedő oázist. 1200-nál is több fa, cserje és évelő faj látható a viszonylag kis területen, köztük olyan érdekességek, mint az ország legnagyobb, 3 és fél méteres cukorsüvegfenyője.

A Kert története

1890-ben dr. Kovács József egyetemi tanár vásárolta meg a korábbi Buttler-birtokot. Nevelt fia, dr. Kovács József alakította át 1895-től a kastélykertet, és létesített abból gazdag fásszárú gyűjteményt. Orvosi tanulmányai mellett elismert botanikussá képezte magát. Számos növénytani egyesület tagja, illetve az Országos Magyar Kertészeti Egyesület alelnöke volt.

Fő érdeme, hogy az Alföld egyik legmelegebb és legszárazabb részén olyan, örökzöldekben bővelkedő arborétumot hozott létre, amely külföldi szakmai körökben is méltán keltett feltűnést. A csapadékhiány hátrányos hatását a kert mellett lévő őslápos-égeres és a szomszédos Hanyi-ér ellensúlyozta.

A kert eredetileg 11 hektár alapterületű volt, mellette gyümölcsös, valamint 4 hektár gazdasági udvar a kastéllyal és az üvegházzal. A kertépítésben Goccsald Antal jól képzett kertész segédkezett, aki jól ismerte a nyugati kertkultúrát és kertművészetet. Az 1920-as évektől a kert fejlesztése felgyorsult. Kovács doktor hazai és külföldi botanikusokkal kialakított baráti kapcsolatai révén sok növényritkaság, újdonság került a tulajdonába. A dendrológiai gyűjtemény az 1920-as, '30-as évekre nemzetközi hírnévre tett szert.

1945-ben halt meg az alapító, így már nem élhette meg, hogy a II. világháború után a kertet államosították. Új kezelői hozzá nem értésükkel, dilettantizmusukkal óriási pusztítást végeztek. A kert történetében érdekes epizód, hogy a teljes megsemmisüléstől a Moszkvai Füvészkert tudományos munkatársai mentették meg, akik Kovács doktor jó ismerősei voltak, és egy alkalommal éppen őt keresték. A szovjet vendégek a lepusztult kert látványán felháborodva azonnal intézkedtek, és a 3 hektáros arborétum két nap múlva természetvédelmi terület lett, az Országos Természetvédelmi Tanács 1950. május 30-i rendelete alapján.

1971-től 1984-ig az arborétum kezelője a Fővárosi Kertészeti Vállalat volt. 1984-től az élő gyűjtemény a Bükki Nemzeti Park kezelésébe került, és fokozott védettséget kapott. 1985-ben Novák Károly, a kert avatott vezetője megkezdte a bővítést újabb 3 hektár bevonásával és egy mesterséges tó kialakításával. 1989-ben sikerült hozzákapcsolnia újabb 19 hektárnyi fűzes, égerlápos területet.

Botanikai értékek

Gazdagságát jelzi, hogy ezen a kis területen jelenleg 1200-nál is több fa, cserje és évelő faj, illetve változat tárja elénk különböző flóraterületek varázslatos növényvilágát. Itt található az országban a legnagyobb, 3,5 méteres cukorsüvegfenyő, s a jeles fák között is kiemelkedő a teltvirágú vadgesztenye, a kaliforniai nagymagvútiszafa, a platánkérgű fenyő legnagyobb hazai példányai. Ritkaság a sárga magköpenyű tiszafa, a szillevelű gumifa, az „indiánbanán” vagy paw-paw, a mandzsu hárs, a nevadai cirbolya és Saághy lucfenyője. Gazdag a gyűjtemény juharfélékben és nagy a választék az orgonák, borbolyák, madárbirsek fajaiból és változataiból is. Az Erdőteleki Arborétum növényállománya növényföldrajzi szempontból is értékes.

Természetvédelem

Az Erdőtelki Arborétum közvetlen szomszédságában található az Erdőtelki Égerláp Természetvédelmi Terület. Védetté nyilvánításának célja az Alföldön mára megritkult éger- és fűzlápi, valamint mocsári tölgyes növénytársulások élővilágának megőrzése volt. Bár az égeres fajkészlete szegényes, az erdő megjelenése a „lábas égerfáknak” köszönhetően visszaidéz valamit az Alföld eredeti természeti képéből. Természetvédelmi szempontból legértékesebb növényfajai a mocsári gólyahír, a vízmelléki csukóka és az erdei káka. A terület nem látogatható, és területileg is elkülönül, de felügyeletét az Arborétum gyakorolja.

Oktatás

2016. július 1-től az Erdőtelki Arborétum az egri Eszterházy Károly Egyetem intézményeként működik, és szervesen kiegészíti az egyetem szakjaihoz kapcsolódó oktató munkát.

Ismerős lehet irodalmi emlékeinkből az erdőtelki kastély és a mai arborétum alapját képező kert, itt játszódik ugyanis Mikszáth híres regénye, a Különös házasság.

Nyitvatartás

Munkanapokon :

 • nyári nyitvatartás (április 1. - október 31.): 8:00-18:00
 • téli nyitvatartás (november 1. -március 31.): 8:00-16:00

Szabad- és munkaszüneti napokon:

 • nyáron (április 1. - október 31.): 9:00-17:00
 • téli időszakban bejelentkezés alapján

Árak:

 • Felnőtt: 600 Ft
 • Diák/nyugdíjas: 350 Ft
 • Gyermek (3-6 év között): 150 Ft

A belépés 3 éves kor alatt ingyenes!

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2021 májusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2021-06-22

Tömegközlekedéssel

 • Vonattal Erdőtelek állomásig utazzunk. 
 • Helyközi buszokkal az Erdőtelek, vasútállomás bejárati út megállóig utazzunk.

Megközelítés

 • A vasútállomástól balra indulunk el a temető mentén. A sarkon jobbra fordulunk a Széchenyi István utcán. Hosszasan megyünk rajta, majd a nagy kereszteződésbe érve jobbra fordulunk a Fő utcán. Hamarosan bal kéz felé látjuk az arborétum bejáratát (1,2 km).
 • A buszmegállótól a Fő utcán 400 métert sétálunk a bejáratig. 

 

Parkolás

 • Az arborétum főbejáratánál tudunk parkolni.

Koordináták

DD
47.688182, 20.312620
DMS
47°41'17.5"N 20°18'45.4"E
UTM
34T 448416 5281872
w3w 
///kertek.teaház.tippek
Navigáció Google Térképpel
Sajnáljuk, nincs találat!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Erdőtelki Arborétum

Fő utca 129.
3358 Erdőtelek
Telefon +36 36 496 022

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp