Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Budai Arborétum

Természetvédelmi terület · Dunazug-hegyvidék · 113 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Budai Arborétum
  A Budai Arborétum
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
A főváros épületrengetegében, a Gellért-hegy lábánál dobban meg Buda zöld szíve. Az 1835-ben alapított arborétum minden évszakban hangulatos, színpompás kertjében majdnem kétezer díszfa- és cserjefélét, 240 hagymás-gumós virágot és 300 egyéb évelő dísznövényt csodálhatunk meg a 7,5 hektárnyi területen.

Présházból egyetem - a kezdetek

Napjainkra hazánk egyik leggazdagabb növénygyűjteményévé nőtte ki magát a Budai Arborétum. Története szorosan összekapcsolódik a Vincellér- és Kertészképző Gyakorlati Tanintézet létrejöttével. Az alapító, Entz Ferenc (1805-1877) szőlészként és kertészként tevékenykedett – habár a történelem kedvelői az 1848-as szabadságharc orvosaként ismerik őt. Mellszobrát az Alsó Kert A épületénél találjuk a sziklakert melletti lépcsősor tetején. 

Entz alakította ki Magyarországon az első kertészeti oktatásra használt területet; az intézmény színvonalas oktatása Európa-szerte híressé vált. A legelső, a mai E épület, amit ma a Felső Kertbe lépve balra nézve láthatunk, hajdan présházként funkcionált. Akkoriban a budai hegyeket szőlők borították egészen az 1800-as évek végéig, amikor a nagy filoxérajárvány végigsöpört a területen. (A fent említettnél sokkal szembeötlőbb látvány a bejárattal szemben látható eklektikus (F) épület, ami hajdan az igazgatóságnak adott otthont.)

Az első növényeket a két épület melletti területeken ültették el 1893 őszén, majd 1894 tavaszán Räde Károly főkertész és dendrológus tervei alapján. A növények elhelyezése oktatási célokat szolgált; rendszertani csoportosítás szerint telepítették őket. Räde volt az üvegházak tervezője is; az építési munkák minden mozzanatát felügyelte.

Az akkoriban háromhektárnyi területre a tanintézmény üvegházai és szabadföldi haszonnövényei mellé nagyjából ezer féle fát és cserjét, valamint 90 évelő növényt telepítettek. Ezekből még napjainkban is láthatunk néhányat; a legidősebb fák több mint 125 évesek.

Terjeszkedés

Az 1920-as évekre halaszthatatlanná vált a bővítés. A Ménesi út másik oldalát is hozzácsatolták az arborétumhoz, így különült el a Felső és az Alsó Kert a mai Villányi út – Szüret utca és Somlói út közötti területen. Dr. Rerrich Béla építész és kerttervező ötletei alapján a tanintézmény oktatója, Magyar Gyula dendrológus vezette a munkálatokat. Számos növényritkasággal virágoztatták fel a gyűjteményt, ami ekkor több mint 1300 féle fajt számlált.

Az Alsó Kert teljesen más jellegű, ami egy ügyes felismerésnek köszönhető. Rájöttek, hogy az oktatás miatt célszerűnek tűnő rendszertan szerinti ültetési rend hibás; célszerűbb inkább a hasonló igényű fajokat egymás mellé telepíteni. Így alakult ki a parkszerű kert, ahol 19 tematikus csoportban találjuk a növénytársulásokat. A térkép alapján könnyen rálelünk a sziklakerti növényekre, a bambuszfélékre, az árnyékkedvelőkre, a kúszónövényekre vagy a fenyőfélékre – hogy csak néhányat említsünk közülük. A szubtrópusi növényeket üvegházakban vehetjük szemügyre; az Alsó Kert ellentétes sarkában pedig egy apró kerti tavat találunk, aminek partjáról a vízi növényeket tanulmányozhatjuk.

Ínséges idők

A különleges talajt, gondozást, más éghajlatot igénylő növények rövid ideig voltak ékei a kertnek, mert a megfelelő körülmények hiányában pusztulásnak indultak. A két világháború is mérhetetlen károkat okozott, hiszen aknák robbantak, golyók süvítettek a harcok során. A sérülések nyomát máig őrzi egy-egy idős fa törzse. A fajok száma 800 körülire esett vissza.

A háború utáni időszakban újabb fellendülés következett. Ekkor a tanintézet már úgymond kinőtte ezt a helyszínt, a tangazdaságot a városon kívüli területre tették át. Megkezdődhetett a rehabilitáció Ormos Imre professzor vezetésével. A sérült és idős növényeket kicserélték; mindenből legalább két példányt telepítettek, hogy biztosítsák a fennmaradást.

Az arborétum napjainkban

1975 márciusában természetvédelmi területté nyilvánították, 2005-től pedig műemlékvédelem alá került a terület, amit manapság bárki szabadon látogathat. Tavasszal a kirobbanó virágpompa, nyáron az itt költő harmincféle énekesmadár koncertje, ősszel a levelek színkavalkádja, télen az alvó természet vár minket a város forgatagába rejtve. Az arborétum bejáratától balra, a parkoló másik végében térkép segít a tájékozódásban. A növények között sétálva táblákon vagy az ágakra erősített laminált lapokon azonosíthatjuk be az egyes példányokat latin és magyar megnevezéssel.

Botanikai értékek

Ma az ország egyik leggazdagabb arborétuma övezi a több mint másfél évszázada a kertészeti felsőoktatás fellegvárának keretet adó, ma Szent István Egyetem Budai Campusának épületegyüttesét.

Az Arborétum jelenlegi növényállománya 1600 féle fa- és cserjefajt, illetve -változatot, 300 féle évelő dísznövényt, 250 féle hagymás növényt, 120-130 féle egynyári dísznövényt, valamint 600 taxonból álló növényházi gyűjteményt foglal magában.

Értékes az 500 taxont számláló tetőkerti Télálló pozsgásgyűjtemény, valamint a két sziklakert és a kerti tó is figyelmet érdemel. Látványosak a tematikus gyűjtemények, pl. díszalmák, rózsák, díszcseresznyék, babérmeggyek, hangakert.

Ki kell emelnünk a Hungaricumok gyűjteményét, amely a hazai dendroflóra kincseit és a magyar nemesítésű fajtákat foglalja magába. Ilyen például a hazai berkenyék gazdag választéka; példaként a Bükk-hegységben őshonos kereklevelű berkenye, a vértesi berkenye, a termetes berkenye, a balatoni berkenye emelhető ki. Híresek az ezüsthárs magyar nemesítésű fajtái és a virágos kőris gyönyörű, gömbkoronájú fajtája is.

A különleges mezo- és mikroklímának köszönhető a gazdag Mediterrán gyűjtemény.

A Felső Kert szép és ritka idős fáiról nevezetes. Itt él az ország legöregebb perzsafája és libanoni tölgye.

Természetvédelem, oktatás, kutatás

Budapest főváros vezetése 1975-ben az arborétumot természetvédelmi területté nyilvánította.

A kert ex-situ növényvédelmi programjának célja, hogy jelenleg 31 védett növényfajt (pl. erdei szellőrózsa, réti iszalag, kékes borkóró) az egyetem kutatói által kidolgozott technológiákkal megőrizzék, illetve felszaporítsák úgy, hogy azok a védett növényekkel történő telepítési célokra, illetve a természetvédelmi területekre történő visszatelepítésekre is alkalmasak legyenek.  

A Kert elsődleges oktatási feladata, hogy a kertészeti felsőoktatást szolgálja. A másik fontos célkitűzés a honosítás. A hazánkba újonnan bekerülő fásszárú dísznövényeket – többek között – ebben az arborétumban próbálják ki, majd kedvező eredmény esetén előzetes elszaporításra és szélesebb körű terjesztésre javasolhatják.

 

A Szent István Egyetemen végzett diákok kertész, tájépítész, szőlész, borász és sörfőző minősítéssel szerezhetnek diplomát.

Az arborétum alsó része minden ősszel otthont ad egy színvonalas dísznövény kiállításnak és vásárnak, tavasszal kertészeti szakkiállítás látható itt, szeptemberben pedig az Arborétum is részt vesz a Kutatók éjszakája programsorozatban. 

Nyitvatartás

A Budai Arborétum

október 24. - 2022. február 28.:

Alsó Kert (a Villányi út - Szüret utca - Ménesi út által határolt terület, főbejárat a Villányi út felől)

 • hétköznap: 8:00-16:00

 • hétvégén ünnepnapokon és munkaszüneti napokon: 8:00-16:00

   

   

Felső Kert (a Ménesi út - Szüret utca - Somlói út által határolt terület, bejárat a Ménesi út felől)

 • Hétköznap: 8:00-16:00

 • hétvégén ünnepnapokon és munkaszüneti napokon: ZÁRVA

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Árak:

Ingyenes.
Szabó Eszter / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Szabó Eszter / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2022-01-28

Tömegközlekedéssel

 • A BKK 19-es és 61-es villamosáról, valamint a 27-es buszról a Tas vezér utca nevű megállóban szálljunk le!

Megközelítés

 • Mindegyik megállóból nyugati irányba kell indulnunk a Villányi úton. 120-130 méter múlva a bejáratot az út jobb oldalán találjuk a kocsibehajtónál. 
 • A terület egésze bejárható akár nagyobb kerekű babakocsival is - kivéve az Alsó Kert felső kijáratának lépcsősorát, ami a Felső Kerthez vezet. Ide a Szüret utcáról jobbra a Ménesi útra térve juthatunk egy kis kerülővel. 

Parkolás

 • Az arborétum főbejáratát a Villányi útról tudjuk megközelíteni. 
 • A belső parkolót csak a területen található intézmények dolgozói használhatják; a Villányi úton vagy a környező utcákban tudunk parkolóhelyet keresni az autónknak (javasoljuk a Szüret utcát az arborétum mellett). 
 • A parkolás munkanapokon fizetős.

Koordináták

DD
47.479523, 19.039183
DMS
47°28'46.3"N 19°02'21.1"E
UTM
34T 352269 5260317
w3w 
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11,9 km
Időtartam 3:37 óra
Szintemelkedés 500 m
Szintcsökkenés 148 m

Természetélmény, épített emlékek, kisvasutazás és persze mennyei rétes - mindez azoknak, akik szeretnének kitörni egy kicsit a főváros nyüzsgéséből ...

7
Szerző: Hidvégi Brigitta,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Duna menti síkság
Szép kilátás: A megtalált déli Eurovelo nyomában
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 57,6 km
Időtartam 4:10 óra
Szintemelkedés 214 m
Szintcsökkenés 214 m

Látványos szakaszokkal és kihívásokkal teli kerékpáros túraútvonal a Duna mellett a Clark Ádám téri 0 kilométerkőtől Százhalombatta Óvárosáig és ...

Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 21,8 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 322 m
Szintcsökkenés 83 m

Budapesten sokszor nehéz megtalálni azokat a kerékpárral biztonságosan bejárható utakat, amelyeken keresztül el lehet hagyni a város forgatagát – ...

4
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hegyikerékpározás · Budai-hegység
Menekülés a városból az erdőbe
ajánlott túra Nehézség S1 közepes
Hossz 21,3 km
Időtartam 2:15 óra
Szintemelkedés 272 m
Szintcsökkenés 253 m

Van, mikor nincs idő vagy kedv távolabbra utazni, de bringáznánk egy jót. Budapest szerencsés fekvéséből adódóan ezt akár terepen is megtehetjük ...

2
Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Budai-hegység
Púpok Buda hátán
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 456 m
Szintcsökkenés 476 m

Túránk a Széchenyi-hegytől a János-hegyig tartó hegycsoportot mutatja be a legfontosabb kilátópontokkal, Budapest klasszikus és némileg elfeledett ...

3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 9,8 km
Időtartam 3:10 óra
Szintemelkedés 429 m
Szintcsökkenés 429 m

Ez a túra végigmegy Budapest legszebb panorámagerincén, az Ördög-ormon, el az Ördögszószék sziklakiállója mellett, a Rupp-hegy szép kilátással ...

9
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Duna menti síkság
Szép kilátás: a Zöldmáli delta
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 7,1 km
Időtartam 2:06 óra
Szintemelkedés 240 m
Szintcsökkenés 179 m

Ki se megy Budapestről ez a könnyű délutáni túraút, de így is tele van kilátókkal, meredek sziklákkal, barlangokkal, sőt egy élő remetével is ...

20
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
Szép kilátás: A budai Sas-út
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 8,9 km
Időtartam 2:33 óra
Szintemelkedés 191 m
Szintcsökkenés 522 m

Kevesen ismerik ezt az útvonalat, pedig van itt minden: panorámák, orom, barlang, szakadék, sőt még bunker és labirintus is.

14
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Budai Arborétum

Villányi út 29-43.
1118 Budapest
Telefon +36 1 305 7270 Fax +36 1 305 7333

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp