Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Bihar Arborétum

Természetvédelmi terület · Berettyó-Körös-vidék · 88 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Bihar Arborétum
  / Bihar Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Bihar Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Bihar Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Bihar megye nyugati szélén található a gyűjtemény, amely 2006-ben lett hivatalosan is arborétum. A magyarhomorogi kertnek az esztétikumon kívül praktikus szerepe is van: a kertet, parkot építeni szándékozók megnézhetik, hogy bizonyos növénytársítások hogyan néznek ki, egy-egy növény kifejletten milyen habitusú, helyigényũ lesz, milyen díszítõ értékkel bír egy-egy évszakban.

A Kert története

A jelenlegi arborétum kezdetben a faiskolai szaporítás alapjául szolgáló törzsültetvény volt. Az alapítók kül- és belföldi szakmai utak során gyűjtöttek össze azokat a növényeket, amelyekről feltételezték, hogy jól tűrik a helyi környezeti adottságokat – nagyrészt lombhullató fákat, cserjéket, lomblevelű örökzöldeket, télizöldeket, kisebb részben fenyőféléket telepítettek. 1998-ban kerültek a növények végleges helyükre parkszerű elrendezésben.

2006 óta nem történik az arborétumban faiskolai célú szaporítóanyag szedés. A növények komoly próbatételnek vannak kitéve, mivel a talaj igen kötött, a felső réteg gyorsan kiszárad, repedezik, csapadékot pedig gyakran hónapokig nem kap a terület.

Botanikai értékek

A teljesség igénye nélkül néhány különlegesség az arborétum területéről:

 • Hibrid vadgesztenye változat, mely 2–2,5 méter átmérőjű gömb koronát nevel. Virága nagyon mutatós, sárga-narancs-rózsaszín árnyalatokból tevődik össze.
 • A mahoborbolya nagy tűrőképességű örökzöld hibrid, amely itt teljesen télállónak bizonyult. Késő ősztől tavaszig sok egyede sötétbordó színt ölt, majd tavasszal visszazöldül. Különlegessége főleg a levelek többalakúsága: egyazon hajtáson található mahonia-, átmeneti forma- és a teljesen magyal jellegű levél.
 • Megtalálható itt a Keleti-Kárpátokban őshonos reliktum faj, a jósika- vagy magyar orgona és annak ’Smaragd’ nevű változata, utóbbi magyar nemesítés (Schmidt Gábor). Az alapfaj Magyarhomoroghoz legközelebb kb. 120 km-re Biharfüred környékén, patakpartokon lelhető fel.
 • A vadkörte ’Bihar’ nevű fajtája Berettyóújfalu környékén élt, amelyet Tóth Ferencné szaporított tovább, és jelenleg is folyik az egyedek szelektálása. Gömb koronát nevel, jó szik- és mésztűrő, betegségekre kevésbé fogékony.
 • Érdekes, ritkán látható faj az Észak-Amerikában honos molyhos galagonya. Termése nagyméretű, hosszúkás, vastag húsú. Éretten kellemes, ehető, gyógynövényként is használható.

A növények közt rengeteg kisállat és madár él: mocsári teknõsök, sünök, siklók, vízimadarak - a vadkacsától a törpegémig és a bakcsóig- zöldküllõ, harkályok, baglyok, fürjek, fácán, kis énekesmadarak, cinegék, és a világ legszebben éneklõ madara, a fülemüle.

Ismeretterjesztés és kutatás

Ismeretszerzés céljából rendszeresen látogatnak az arborétumba kert- és parképítők, tervezők, dísznövénytermesztő szakiskolások, de több főiskolai diplomamunkához, sőt doktori disszertációhoz is történt itt anyaggyűjtés.

Nyitvatartás

 • hétköznap: 8:00 - 16:00
 • szombat, vasárnap: 8:00 - 14:00

Ezen kívül telefonos egyeztetés szerint.

Árak:

 • Felnőtt: 500 Ft
 • Gyerek: 300 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021. áprilisi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2021-05-17

Tömegközlekedéssel

 • Távolsági és helyközi buszokkal érkezve a Magyarhomorog, Dózsa u. megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállóból nyugat felé induljunk el a főutcán (Komádi felé), majd jobbra kanyarodjunk be a Köztársaság utcába. Hamarosan meglátjuk a kertet (500 m).

Parkolás

 • Az arborétum előtt tudunk parkolni.

Koordináták

DD
47.023520, 21.548669
DMS
47°01'24.7"N 21°32'55.2"E
UTM
34T 541694 5207923
w3w 
///lehiggad.örömzene.lábnyomok
Navigáció Google Térképpel
Sajnáljuk, nincs találat!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Bihar Arborétum

Köztársaság utca 20.
4137 Magyarhomorog
Telefon +36 30 278 5837

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp