Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Alcsúti Arborétum

· 3 értékelés · Természetvédelmi terület · Vértes és vidéke · 140 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A kastély maradványai az Alcsúti Arborétumban
  A kastély maradványai az Alcsúti Arborétumban
  Fénykép: Farkas Péter

Az Alcsúti Arborétum leginkább a hóvirágtengerről, illetve a szentjánosbogarak rajzásáról híres, és bár mindkettő káprázatos, nemcsak februárban és júniusban érdemes ellátogatni ide. Még számos különleges növényfajt vehetsz szemügyre itt, de látványos épített emlékekben sincs hiány: a klasszicista kastély megmaradt része, a Babaház és a kápolna is nagyon szép; utóbbiban még filmeket is forgattak.

Az Alcsúti Arborétumban általában februártól március közpéig lehet gyönyörködni az ország legnagyobb egybefüggő mediterrán hóvirágmezejében. Hét hóvirágfaj 28 változata nyílik az ország egyik legelső angolparkjában, mintegy 2,5 hektáron. A növények között csak apró, árnyalatnyi különbségeket fedezhet fel közelről a hozzáértő, esetleg a levél erezetében vagy a szirom csúcsának színárnyalatában - az összhatás azonban szemkápráztató fehér-zöld szőnyeg, ami finoman hullámzik a szélben.

De az arborétumba nem csak a hóvirágok miatt érdemes ellátogatni. Különlegességekben nincs hiány: az egykori tulajdonos, Habsburg József nádor ugyanis számos egzotikus fát és növényt ületetett a 40,5 hektáros területen. Ráadásul egyáltalán nem volt könnyű dolga: amikor 1818-ban a tulajdonába került a birtok, az még elhanyagolt pusztaságként terült el a Váli-völgyben.

József nádor a schönbrunni kertépítő mesterre, Tost Károlyra bízta a park megtervezését, és ő maga is tevékenyen részt vett a kialakításában. Így került ide sok egyéb mellett fehér akácfa, törökmogyoró, vérbükk és tulipánfa is. Az egyik legérdekesebb növény az Észak-Amerikából származó óriás tuja, amelynek földre hajló ágai legyökeresedtek, így 24 új oldaltörzs keletkezett, szentélyszerű alakzatot alkotva. Meg kell említenünk még hazánk legidősebb libanoni cédrusát is, amit az 1830-as években ültettek a szomszédos Csaplári-erdőben. Összesen 540 fa- és cserjefaj található a parkban.

A patakok be- és kifolyásánál könnyűszerrel bejutnak az Alcsúti Arborétum területére a vaddisznók, őzek és rókák, a víz vonzza a szürke gémeket és a jégmadarakat, de fakopáncsok is jócskán akadnak a környéken, az egyik épület használaton kívüli részébe pedig kis patkósdenevérek költöztek.

Az arborétum épített emlékei szintén figyelemre méltóak: az 1820 és 1827 között építettett klasszicista kastélyt Pollack Mihály tervezte; összesen 200 szobát foglalt magában. Az épület sajnos elpusztult a második világháborúban, ma már csak a monumentalitást sugalló portikusz (oszlopcsarnok) látható belőle. Most is áll azonban a Babaház, ahol hajdanán a főhercegi gyerekek játékait tartották, az előtte elterülő kert pedig azért érdekes, mert egykor mindegyik csemete kapott egy parcellát, ahol a saját elképzelései szerint kertészkedhetett. A helyszínt nemrég újították fel, két oldalán rózsalugast alakítottak ki.

1944-ben a család menekülni kényszerült a kastélyból. Ekkor a legkisebb gyerek, a 3 éves Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg kezébe adták a kápolna kulcsát. “Vigyázz rá, mert te leszel az, aki majd visszatér ide közülünk” - mondták neki. A kijelentés igaznak bizonyult, a főherceg felnőtt korában visszatért, és azóta is rendszeresen ellátogat a birtokra, pünkösdkor például nagy családi összejövetelt tartanak a helyszínen.

A neoromán kápolnát ugyancsak érdemes meglátogatni. Ha szakvezetéssel érkezik az ember, akkor akár belül is körbenézhet, és meghallgathatja az anekdotát az építéséről: egykor lóistállóként funkcionált, de a székesfehérvári megyés püspök a látogatásakor annyira beleszeretett, hogy azt mondta, akár isten háza is lehetne belőle. József Károly főherceg először furcsállta az ötletet, hiszen mégiscsak egy lóistállóról volt szó, ám a püspök azzal érvelt, Jézus is hasonló körülmények között jött a világra. Így sikerült meggyőznie a főherceget, aki Storno Ferencet kérte fel az átépítési munkára. A kápolna csodaszép lett: szenteket ábrázoló ólomüveg ablakok, színes mennyezeti freskók, fehér márvány oltárak díszítették. Sajnos ezekből ma már szinte semmi nem látható (a háború végén szintén kárt szenvedett), az épület mégis megőrizte egyedi szakrális hangulatát.

Több filmet forgattak itt a közelmúltban, például a Rítus című thriller egyes részleteit Anthony Hopkins főszereplésével, de az alcsúti helyszín a Borgiák című sorozatba is bekerült.

Botanikai értékek

A kert növényvilága főként az értékes, idős faritkaságok miatt jelentős, az itt (egykor) megtalálható több mint félezer taxon többsége fa vagy cserje. A másfél, két évszázaddal ezelőtt ültetett fák közül számos ma is egészséges, koros dendrológiai különlegesség. Káprázatosak az öreg platánok, nevezetesek a vérbükkök, a szomorú bükk vagy a már említett óriás tuja. A tóparti mocsárciprusok napjainkra már méretes légzőgyökereket fejlesztettek. Tavasszal a hóvirágon kívül szemet gyönyörködtető a hunyorok több fajtája, a májvirág, a fenyőfoltokban a borostyán alól előbúvó meténg és a pettyegetett tüdőfű kékeslilái. Március végétől sok ezer tő odvas keltike  képviseli a fák alatti aljnövényzetet, a tóparton magasodó platánok alatt pedig egyre összefüggőbb foltokban jelennek meg a kankalinok halványsárga színei. 

Az Etyek felé eső majorsághoz futó gyönyörű platánsor külső telepítés, mely az egykori Habsburg-birtokhoz kötődött.

Nyitvatartás

Ma nyitva

március 1. – szeptember 30.:

 • minden nap: 10:00 – 18:00

október 1. – február 28.:

 • csütörtök -vasárnap: 10:00 – 16:00
 • hétfő, kedd, szerda: zárva

Árak:

Jegyárak (2023.01.10-től):

 • Teljes árú / felnőtt belépőjegy: 2000 Ft
 • Kedvezményes belépőjegy: 1500 Ft
 • Csoportos* teljes árú jegy: 1700 Ft/Fő
 • Csoportos* kedvezményes jegy: 1200 Ft/Fő
 • Kísérőjegy: 100 Ft* legalább 10 fő esetén

Éves bérletek:

 • Teljes árú: 11 000 Ft
 • Kedvezményes: 8000 Ft
 • Családi: 23 000 Ft

Szakvezetés csoportoknak (1,5 óra):

 • 30 főig: 45 000 Ft
 • 30 fő felett: 1500 Ft/fő

Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak:

 • nyugdíjas,
 • diák (nappali tagozatos),
 • gyerek, pedagógus
 • Természetbarát Turista Kártyával rendelkezők,
 • arany fokozatú TKM igazolvánnyal rendelkezők,
 • két- vagy több gyermekes családok esetén a kísérő felnőttek – max. 2 fő- is kedvezményes jeggyel léphetek be.
 • 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt.

Jegyvásárlásra nem kötelezettek:

 • fogyatékkal élők 1 fő kísérővel,
 • 3 éven aluliak,
 • MABOSZ tagok,
 • kutatóház vendégei,
 • a DINPI és több hazai Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2023 márciusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Hidvégi Brigitta / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Hidvégi Brigitta / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2023-03-28

Tömegközlekedéssel

 • A Székesfehérvárról induló busszal az Alcsútdoboz, kastély megállóig kell utaznunk.

Megközelítés

 • A buszmegállónál rögtön tábla jelzi az Arborétum bejáratát (100 m).

Parkolás

 • Az arborétum mellett van parkoló, de előfordul, hogy zsúfoltabb napokon hamar megtelik.

Koordináták

DD
47.421925, 18.588352
DMS
47°25'18.9"N 18°35'18.1"E
UTM
34T 318105 5254872
w3w 
///teríték.szeplők.záporeső
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Kisvasutak · Lovasberényi-hát
Vál-völgyi kisvasút
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,5 km
Időtartam 0:35 óra
Szintemelkedés 14 m
Szintcsökkenés 24 m

A Vál-völgyi kisvasút több szempontból is unikumnak számít: jelenleg legújabb kisvasutunk az egykori normál nyomközű pálya helyén épült, ráadásul ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 20,2 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 230 m
Szintcsökkenés 209 m

Megfelelő infrastruktúra hiányában gyerekekkel nehéz Budapest környékén tartalmas, de biztonságos kerékpártúrát szervezni. Szerencsére a kiváló ...

1
Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Vértes és vidéke
A Keleti-Vértes szerény legjei
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 26,4 km
Időtartam 7:30 óra
Szintemelkedés 585 m
Szintcsökkenés 585 m

A Vértes keleti, legmagasabb részének erdős platójáról hosszú körtúrával a térség legmutatósabb völgyeibe ereszkedünk, közben népszerű ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Vértes
Vértesi kilátókör
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 25,6 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 486 m
Szintcsökkenés 487 m

Fennsík lévén a Vértes nem bővelkedik kilátóhelyekben. Keleti oldalán azonban egymáshoz közel találunk régi és új kilátókat, illetve panorámás ...

2
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 3,6 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 128 m
Szintcsökkenés 127 m

Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élvezetes és nagyon látványos körtúra (3,5 km) egy igazi meseerdőben, amely a dolomit kőzet sajátosságából adódó ...

29
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Többnapos gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
Szárliget - Dorog (OKT-11)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 11 nyitva
Hossz 66,7 km
Időtartam 20:20 óra
Szintemelkedés 2 130 m
Szintcsökkenés 2 235 m

A Gerecse kilátópontokban bővelkedő, igen változatos vidékén kalauzol végig az Országos Kéktúra 11. szakasza. Mészkőgöröngyös ösvények, vadban ...

7
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Vértes és vidéke
A Vértesből a Velencei-tóra a Marson át
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 77,5 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 763 m
Szintcsökkenés 882 m

Rendhagyó útirányt is választhatunk a fővároshoz közeli népszerű tó felkereséséhez: a Vértesen és a Velencei-hegységen át kanyarogva garantáltan ...

1
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Vértes és vidéke
Vértesi nyolcas kerékpártúra
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 90,9 km
Időtartam 12:00 óra
Szintemelkedés 988 m
Szintcsökkenés 988 m

A Vértes elég „szelíd” ahhoz, hogy bringával nekivágjunk megcsodálni e cseppnyi Magyarországot - ahogy tájképi változatossága miatt gyakran hívják.

1
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(3)
Fjedorov Oleg
2021-10-31 · Közösség
Gyönyörű, nyugodt, minden évszakban érdekes, csak ajánlani tudom.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Alcsúti Arborétum

Kastély út 2.
8087 Alcsútdoboz
Telefon +36 22 353 219

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp