Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Természeti emlék

BÖLCS FA: a numídiai jegenyefenyő Vácrátóton

Természeti emlék · Duna menti síkság · 142 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Algériai jegenyefenyő, Vácrátót
  Algériai jegenyefenyő, Vácrátót
  Fénykép: Wise Trees

Sok egzotikus fa rokoni cserebere révén jutott el a hazai kertekbe. A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert legmagasabb fája is így kerülhetett Magyarországra a 19. században, csaknem 3500 kilométerre az őshazájától.

Itt található a fa

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Hazánk fajokban leggazdagabb élőnövény-gyűjteménye, mely egy pompás, romantikus kastélykertben alakult ki, a 200 éves történeti kert a hazai ökológiai és botanikai ismeretszerzés kincsesbányája. A kert látványosságai, a műrom, a vízimalom, az üvegházak és a hatalmas fák között kanyargó ösvények egész évben várják a kikapcsolódni vágyókat. 

Ismerd meg a fát!

A 19. század közepe óta, mikor a kertépítészetben jegyzett ún. “fenyőkorban” divatba jöttek az örökzöld, nagytermetű, egzotikus fenyőfélék, gyakran ültettek a nagyobb parkokba, kastélykertekbe egzotikus fenyőket. Gyűjtési szenvedélytől vezetve, a nemesi kertek tulajdonosai gyakran cseréltek egymással növényeket. A Nemzeti Botanikus Kert legmagasabb fája, az Észak-Afrikában honos, 40 m magas, numidiai (vagy más néven algériai) jegenyefenyő is rokonsági és baráti kapcsolatok révén kerülhetett Rátótra, a történeti időket megélt példányt még Vigyázó gróf idejében ültették.

A numídiai jegyenyefenyő közepes termetű, dús koronájú, 20-30 méter magas, örökzöld fa, sima, világosszürke, majd pikkelyes kéreggel. Vastag, húsos, felül sötétzöld tűlevelei 1,5-2,5 cm hosszúak, 2-3 mm szélesek, 1 mm laposak, két zöldesfehér légzőnyílás-sorral. A levelek szúrósan hegyes vagy lekerekedő csúcsúak. Világos, zöldes vagy lilás szürke, megérve kissé barnás, hengeres tobozai 10-20 cm hosszúak, 4 cm szélesek, sok (150-200), rövid pikkellyel. A jegenyefenyők tobozait csak ritkán figyelhetjük meg, mivel az a korosabb, magas fákon, a korona felső részén fejlődnek, így nehezen láthatóak. Jellegzetes tulajdonságuk, hogy beérve nem egészben esnek le a fáról, mint például az erdeifenyők és lucfenyők esetében, hanem pikkelyekre és kétszárnyú magvakra hullnak szét. Csak hosszú, barna toboztengelyei maradnak a magasban levő ágakon, akár számtalan vékonyka gyertya. 

Az észak-afrikai  Atlasz-hegységben, mediterrán éghajlaton, a tűlevelű erdők zónájában, 1500-2000 méterig a numídiai jegenyefenyő atlaszcédrussal (Cedrus atlantica), spanyol borókával (Juniperus thurifera) és tölgyekkel valamikor kiterjedt erdőségeket alkotott, ma már csak néhány szép állománya maradt meg. Szárazságtűrése miatt díszfaként ültetik parkokban.

Ennek a példánynak a magassága 39 méter, törzskörmérete 263 centiméter, lombkoronája 7 méteres. Életkorát 180 évre becsülik.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben a numídiai jegenyefenyőn kívül három másik BÖLCS FÁT, egy magyar kőrist, egy vérbükköt és egy virginiai mocsárciprust is megnézhetünk.

Nyitvatartás

A fa a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert nyitvatartási idejében látogatható.

Árak:

A fához a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe váltott belépővel lehet eljutni.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2023 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

MABOSZ / MTSZ profilképe
Szerző
MABOSZ / MTSZ
frissítve: 2023-03-24

Tömegközlekedéssel

 • A többségében Vácról, Gödöllőről, Vácdukáról és Budapestről induló távolsági buszról a Vácrátót, botanikus kert nevű megállóban kell leszállni. 

Megközelítés

 • A buszmegálló közvetlenül a botanikus kert mellett van. 

 • A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert főbejáratától jobbra kell elindulni a Botanikai Kutatóintézet felé vezető sétaúton. A numídiai jegenyefenyőt a jobb oldalon találjuk kb. 150 m után. Az állományban álló fa gyalogosan, kerekesszékkel és babakocsival is könnyedén megközelíthető, de közvetlen környezetét sűrű aljnövényzet borítja.

Parkolás

 • A kert bejárata mellett, a kerítéssel párhuzamosan találjátok a parkolót. A parkolás munkanapokon ingyenes, hétvégén és munkaszüneti napokon díjköteles.

Koordináták

DD
47.708503, 19.235325
DMS
47°42'30.6"N 19°14'07.2"E
UTM
34T 367625 5285410
w3w 
///telefonok.samponok.mázas
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Gyalogtúra · Gödöllői-dombság
Erdőkertesről Máriabesnyőre a Margitán át
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,8 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 224 m
Szintcsökkenés 213 m

Túránk első felében a Gödöllői-dombság legmagasabb régióját keresztezzük, meglátogatva főcsúcsát, a 344 méter magas Margitát. A levezető szakaszon ...

2
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombvidék
Veresegyházi három tó túra
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 5,1 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 48 m
Szintcsökkenés 48 m

A veresegyházi tórendszer körül kiépített tanösvényen és az utcákon kerekesszékkel is körbemehetünk, erőnlétünknek megfelelő kört választva.

10
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
A keleti fal őrszeme
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 9,4 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 440 m
Szintcsökkenés 443 m

A Visegrádi-hegység keleti szegélyének markáns kilátópontja a Vörös-kő. Túránk egy klasszikus hegymenetben kapcsolja össze Leányfalut ...

5
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,3 km
Időtartam 4:40 óra
Szintemelkedés 667 m
Szintcsökkenés 667 m

A Naszály csúcsát és több kilátópontját érintő kosdi körtúra három bánya, a bányászemlékmű és a geodéziai mérőtorony érintésével tárja fel a hegy ...

10
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 4,2 km
Időtartam 1:10 óra
Szintemelkedés 150 m
Szintcsökkenés 36 m

Mogyoród látványosságait fűzi kalandos csokorba ez a színes, mezítlábas ösvénnyel, látogatóközponttal és kilátóval gazdagított tematikus útvonal.

Szerző: Szabó Eszter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Vízitúrák · Duna menti síkság
Dunai csorgás Szentendrétől a Római-partig
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 0 m
Szintcsökkenés 0 m

Kellemes, nyugodt evezés családoknak és azoknak, akik szeretnék felfűzni egy vízitúrára a teljes, tágan értelmezett Dunakanyart, de a hagyományos ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombság
Mogyoród és Fót közötti dombokon
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18 km
Időtartam 4:40 óra
Szintemelkedés 361 m
Szintcsökkenés 361 m

A hosszú, de kevés szintkülönbséget magába foglaló körtúrán a Gödöllői-dombság Mogyoród és Fót közötti térszínét járjuk be. A több kilátópontot is ...

4
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Szép kilátás: A Margit híd ötszázas hegyei
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 16,6 km
Időtartam 5:10 óra
Szintemelkedés 618 m
Szintcsökkenés 618 m

A Margit hídról négy messzi, ismeretlen csúcsa látszik a Visegrádi-hegység legkeletibb vonulatának: a Nyerges-hegy (557 m), a Nagy-Berseg (549 m), ...

4
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


BÖLCS FA: a numídiai jegenyefenyő Vácrátóton

Alkotmány út 2.
2163 Vácrátót

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp