Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Templom

Szent Jakab-templom, Lébény

Templom · Győri-medence · 121 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Lébény, Szent Jakab-templom
  Lébény, Szent Jakab-templom
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
Lébény felé közeledve messziről feltűnik a kisalföldi tájból kimagasló masszív kettős templomtorony, megérkezve az épülethez pedig elsőre annak tökéletes arányai tűnnek szembe. Az Árpád-kori templom a román kori magyar templomépítészet egyik legszebb és leginkább épen fennmaradt példája.

A környező házak közül kimagasló templom méreteivel elüt környezetétől, de ez nem csoda, mert egykor tartozott hozzá egy monostor is, melynek alapítói a Győr nemzetségbeli Pot ispán és Csépán nádor voltak valószínűleg – erre utal az, hogy II. András 1208-ban kiállított oklevele megerősítette a monostornak tett adományokat. Maga a templom, legalább is falai 1206-ban már minden bizonnyal álltak, ugyanis ezt az évszámot lehet megtalálni a külső falba vésve.

A Szent Jakab apostol tiszteletére szentelt Benedek-rendi apátsági templom a monostorral egybeépítve jelentős erődöt képezett, ellenséges betörések idején általában védelmet nyújtott a nemzetség tagjainak, az ott élő szerzeteseknek és a környékbeli lakosságnak is. Általában, de nem mindig: már a 13. században feldúlták előbb a tatárok, utána Ottokár cseh király hadai, majd 1529-ben a Bécs ellen vonuló törökök gyújtották fel, és ugyanígy tettek Kara Musztafa seregei is 1683-ban. A kolostort és a templomot a jezsuiták hozták rendbe, de Mária Terézia jezsuita közösségeket feloszlató 1773-as rendelete után a templom és a kolostor elnéptelenedett. Utóbbit 1830-ban bontották le, köveit pedig a komáromi vár építésénél használták fel (egyébként kis híján maga a templom is így járt, amikor 1563-ban a győri várkapitány adott parancsot köveinek a győri vár erősítésében való felhasználására, ami szerencsére elmaradt végül). Végül a templomot mint plébániatemplomot állították helyre 1862-65 között – ez tekinthető hazánk első műemléki felújításának.

A nehézségekben, fordulatokban bővelkedő történettel bíró templom ma teljes pompájában fogadja a látogatót. Mielőtt belépnénk, érdemes körbejárni az épületet, megcsodálni tökéletesnek mondható arányait, a tornyok félköríves záródású román ikerablakait, a főhajó homlokfalát díszítő körablakot, a vízköpőket a magasban, kicsit közelebb pedig a bélletes kapukat, melyekben az oszlopok közötti falmezőt rendkívül gazdag inda- és akantuszlevél-faragás tölti ki. A falak kváderkövei egyébként nagyrészt a fertőrákosi kőbányából származnak valószínűleg, bár Margitbányáról (a térképen a Lajtán túl, St. Margarethen néven érdemes keresni) is kerülhetett ide éptőanyag.

Az épületbe lépve impozáns belső tér látványa fogadja a látogatót: a háromhajós, 11. századi itáliai bazilikás stílust mutató alaprajzú templom mellékhajóit a magasabb főhajótól masszív oszlopsor választja el. A fény a magasan elhelyezett színes üvegablakokon keresztül szűrődik be, díszítést nem nagyon találunk a falakon (eltekintve az oszlopfőktől), de ez nem is hiányzik ebben a templomban.

A templom névadója idősebb Jakab apostol, akit Heródes Agrippa király öletett meg 41-42-ben. Ő lett az első vértanú az apostolok között. Jakab földi maradványait valószínűleg az arabok pusztítása elől menekítették Jeruzsálemből Hispániába a 7. század elején. Sírja zarándokhely lett, a Bizánctól Európán átvezető zarándoklat magyar földön húzódó útvonalát 1018 táján Szent István jelölte ki egyes források szerint, és már akkor is érintette Lébényt. A zarándokok ma is megszállhatnak itt: az egyszerű zarándokszálláson szívesen fogadják őket.

Nyitvatartás

Nyitvatartás naponta:

április 1. – október 31.:

 • 9:00 - 18:00

november 1. – március 31.

 • 10:00 - 17:00 

Pénztárzárás fél órával a nyitvatartási idő vége előtt.

Egyéb időpontban a templom zárva tart, és csak szentmisék alkalmával látogatható.

 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Árak:

Templomlátogatás idegenvezetés nélkül:

 • Felnőtt: 600 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 400 Ft 

Idegenvezetés a Szent Jakab-templomban:

 • Felnőtt: 1000 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 800 Ft

A belépő ára tartalmazza az idegenvezetés díját. Az idegenvezetés minimális díja 3000 Ft, előzetes regisztráció ajánlott!

A Szent Jakab templom részletes bemutatása:

 • Felnőtt: 1500 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 1200 Ft

A látogatók az idegenvezetővel kívül-belül körüljárják a templom épületét, behatóan megismerhetik annak kalandos múltját, történelmét, építészeti és művészeti értékeit. Érdekes történeteket, legendákat hallgathatnak meg, illetve megtekinthetik a templom sekrestyéjét, ahol a Szent Jakab ereklyét őrzik, és felmehetnek a kórusra, ahol az orgona található. A látogatás időtartama 1,5 óra. Az idegenvezetés minimális díja 5000 Ft, előzetes regisztráció szükséges!

A jegyeket a templom melletti látogatóközpontban lehet megvenni, innen indul a templomlátogatás is.

Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2021-08-16

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi autóbuszjáratokról Lébény, ABC megállóhelyen célszerű leszállni.

Megközelítés

 • Lébény, ABC megállóhelytől körülbelül 200 métert kell sétálni a Fő utcán északnyugati irányba a Templom térig.
 • A Szent Jakab zarándokút mindkét hazai ága (Camino Húngaro: Budapest-Győr-Pozsony, illetve Camino Benedictus: Tihany-Bakonybél-Pannonhalma-Lébény-Pozsony) érinti Lébényt.
 • A P és S turistajelzéseken északnyugati irányba indulva a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon fekvő Kimle-Károlyháza vasútállomás érhető el (9-10 kilométer), déli irányban Győrsövényháza felé vezetnek a jelzések.

Parkolás

 • A templom mögött, a Fő utca felől megközelíthető parkolóban lehet megállni a Templom téren.

Koordináták

DD
47.737363, 17.387734
DMS
47°44'14.5"N 17°23'15.8"E
UTM
33T 679011 5289871
w3w 
///telelés.kőzet.mosható
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Fertő–Hanság Nemzeti Park
Kerékpártúra az eltűnt Hanság nyomában
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 39,9 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 53 m
Szintcsökkenés 53 m

Lébényből, az ország egyik legfontosabb román kori templomától indulva a Hanság turisták által kevésbé ismert, északi részét járjuk be e könnyű ...

Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Szent Jakab-templom, Lébény

Templom tér 2.
9155 Lébény
Telefon +36 30 255 1343

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp