Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Templom

Mátyás-templom, Budapest

Templom · Dunazug-hegyvidék · 169 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A budai Mátyás-templom
  A budai Mátyás-templom
  Fénykép: Lakner Gábor, funiQ.hu
A neogótikus Mátyás-templom a Budai Várnegyedben található, díszes tornyával és színes Zsolnay-cserepes tetőjével nélkülözhetetlen része a budai panorámának. Az eredetileg 13. századi templomot többször is átalakították, mai, neogót külsejét a 19. században kapta Schulek Frigyes tervei alapján.

A Mátyás-templom nem csak Budapest, de az ország egyik legismertebb műemléke is. Sokszor hivatkoznak rá középkori épületként, de ez csak részben igaz: külső és belső megjelenése a várhoz hasonlóan alig több mint egy évszázados átalakítás eredménye, így sokkal többet mond el a 19. század végi gondolkodásról, mint a középkori templomépítészetről. Ennek ellenére az épületen ma is felfedezhetjük az előző évszázadok stílusainak nyomait, és vitathatatlan, hogy színes Zsolnay-cserepes tetőjével mára nélkülözhetetlen része a budai panorámának.

2015-ben új fejezet nyílt az épület történetében: most már mindenki látogathatja a torony körerkélyét is, amely építése óta csak kevesek kiváltsága volt.

Az elsőre 19. századi neogót templomnak tűnő épület egyes részei majd' 700 éves múltra tekintenek vissza. A legkorábbi írásos forrásaink szerint a templomot eredeti formájában IV. Béla uralkodása idején, a 13. században építették. Első átalakítása Nagy Lajos nevéhez fűződik, később rendszeressé vált az épp divatos stílusban való átformálása. A templomot gyakran használták az uralkodók is, Mátyás király itt tartotta mindkét esküvőjét.

A 16. századi török megszállás alatt budai főmecsetként használták, ez mentette meg attól, hogy sok más korabeli templomhoz hasonlóan lerombolják. Később a jezsuiták birtokába került, akik barokk stílusban alakították át, és melléképületekkel fogták közre a templomot. Mai külsejét a 19. században nyerte el Schulek Frigyes tervei alapján, aki a melléképületek lebontása után díszes neogót külsőt és káprázatos belső dekorációt varázsolt a templomnak.

A nem hivatalos Mátyás-templom nevet is ekkor kapta, mert az átalakításkor megtalálták a tornyon az uralkodó címerét; hivatalos titulusa egyébként Nagyboldogasszony-templom. A belső falfestmények Székely Bertalan és Lotz Károly munkái. Szintén nekik köszönhetőek a színes üvegablakok. A templom talán legjellegzetesebb része a harangtorony, amelynek alsóbb emeletei az évszázadok során az egyetlen olyan részei voltak a templomnak, amelyek mindvégig őrizték a Mátyás-korabeli külsejüket.

Legalsó két szintje még a 13. században épült, az erre emelt három, nyolcszögű toronyszint pedig Mátyás 1470-es építkezése óta ékesíti a homlokzatot. Schulek az átalakítás során építette a díszes, kőcsipkés toronycsúcsot, amelynek erkélyéről - sokáig csak a kiváltságosaknak - fantasztikus panoráma tárul elénk.

A toronyban két történelmi és négy újonnan öntött harang lakozik, amelyek összesen mintegy 10 tonna súllyal nyomják a tornyot. A négy nagyobb haranghoz úgynevezett elleningákat is építettek, amelyek azonos súlyukkal ellentétes irányba lengve semlegesítik a harangozás következtében toronyra ható erőket.

A 2013-ban befejezett felújításnak köszönhetően az épület ismét régi pompájában díszeleg. 2015 nyara óta történetében először a harangtorony is bárki által látogatható. A 47 méter magasan lévő körerkélyre 197 lépcső megmászásával juthatunk fel, ám az elénk táruló látvány garantáltan egyből feledteti velünk a lépcsőzés fáradalmait.

Nyitvatartás

A templom nyitvatartása egyházi események, liturgiák esetén változhat, ilyenkor az egyházi események elsőbbséget élveznek. Érdemes a templom eseménynaptárában tájékozódni az adott napról. Évente egy alkalommal, Nagyszombat napján (húsvét előtti szombat) a templom csak az imádkozók számára látogatható.

Árak:

A templom turisták számára belépőjeggyel látogatható. A harangtorony szintén belépő megváltásával látogatható.

Templom

 • Felnőtt: 2000 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 1500 Ft
 • Családi jegy (2 felnőtt + 1 gyerek) 4750 Ft
 • Családi jegyet kiegészítő, 6 év feletti gyerekjegy: 200 Ft

Harangtorony:

 • Felnőtt: 2200 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 1700 Ft
 • Családi jegy (2 felnőtt + 1 gyerek) 5250 Ft
 • Családi jegyet kiegészítő, 6 év feletti gyerekjegy: 200 Ft

Jegyárral kapcsolatos további információk a templom hivatalos oldalán találhatóak.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a honlapon, és ha eltérést tapasztalsz, írd meg nekünk!

funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2022-02-25

Tömegközlekedéssel

 • A Széll Kálmán tér és Deák Ferenc tér között közlekedő 16-os busszal (Várbusz) érhetjük el a legkönnyebben a templomot; a Szentháromság tér megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegálló a templommal szemben található.

Parkolás

 • Mivel a Várnegyedbe korlátozott a gépjármű-behajtás, ezért ha autóval jövünk, érdemes a vár alatt parkolni, és gyalog továbbmenni. (Hunfalvy utcai, Lovas úti parkoló)

Koordináták

DD
47.501826, 19.034168
DMS
47°30'06.6"N 19°02'03.0"E
UTM
34T 351953 5262805
w3w 
///jelentés.oldat.jeges
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Hegyikerékpározás · Budai-hegység
Menekülés a városból az erdőbe
ajánlott túra Nehézség S1 közepes
Hossz 21,3 km
Időtartam 2:16 óra
Szintemelkedés 272 m
Szintcsökkenés 258 m

Van, mikor nincs idő vagy kedv távolabbra utazni, de bringáznánk egy jót. Budapest szerencsés fekvéséből adódóan ezt akár terepen is megtehetjük ...

2
Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Duna menti síkság
Szép kilátás: A megtalált déli Eurovelo nyomában
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 57,6 km
Időtartam 4:10 óra
Szintemelkedés 149 m
Szintcsökkenés 214 m

Látványos szakaszokkal és kihívásokkal teli kerékpáros túraútvonal a Duna mellett a Clark Ádám téri 0 kilométerkőtől Százhalombatta Óvárosáig és ...

Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 21,8 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 322 m
Szintcsökkenés 83 m

Budapesten sokszor nehéz megtalálni azokat a kerékpárral biztonságosan bejárható utakat, amelyeken keresztül el lehet hagyni a város forgatagát – ...

4
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Duna menti síkság
Szép kilátás: a Zöldmáli delta
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 7,1 km
Időtartam 2:06 óra
Szintemelkedés 240 m
Szintcsökkenés 179 m

Ki se megy Budapestről ez a könnyű délutáni túraút, de így is tele van kilátókkal, meredek sziklákkal, barlangokkal, sőt egy élő remetével is ...

20
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11,9 km
Időtartam 3:37 óra
Szintemelkedés 448 m
Szintcsökkenés 96 m

Természetélmény, épített emlékek, kisvasutazás és persze mennyei rétes - mindez azoknak, akik szeretnének kitörni egy kicsit a főváros nyüzsgéséből ...

7
Szerző: Hidvégi Brigitta,   Magyar Természetjáró Szövetség
Tematikus út · Dunazug-hegyvidék
Zöld és kék barlang jelzés a Budai-hegységben
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 3,4 km
Időtartam 0:59 óra
Szintemelkedés 77 m
Szintcsökkenés 81 m

A főváros kiemelt jeletőségű természeti értékei és idegenforgalmi látványosságai közé tartozik a Pál-völgyi-, és a Szemlő-hegyi-barlang.

1
Szerző: Szabó Zoltán,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 0,7 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 1 m
Szintcsökkenés 14 m

A Ferenc-hegyen található, könnyen megközelíthető és egyedülálló Mimó és Csipek meseösvények egyszerűen és a mese nyelvén mutatják be a tudatos ...

7
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Budai-hegység
Púpok Buda hátán
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 456 m
Szintcsökkenés 476 m

Túránk a Széchenyi-hegytől a János-hegyig tartó hegycsoportot mutatja be a legfontosabb kilátópontokkal, Budapest klasszikus és némileg elfeledett ...

3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Mátyás-templom, Budapest

Szentháromság tér 2.
1014 Budapest

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp