Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Templom

Bélháromkúti (Bélapátfalvai) ciszterci kolostor

· 2 értékelés · Templom · Bükkvidék · 379 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A bélapátfalvai apátság télen
  A bélapátfalvai apátság télen
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A Bükk nyugati kapujában, Bélapátfalva határában találjuk az ország egyetlen épen maradt, középkori eredetű ciszterci apátsági templomát. Lenyűgöző erdei környezetben áll a három különböző kor építkezési stílusát is felvonultató kultúrtörténeti emlék.

Az apátság várhatóan 2024 tavaszáig felújítási munkák miatt zárva tart!

A Nagyboldogasszonyról elnevezett, Bélháromkúti vagy Bélapátfalvai apátságként is ismert épületegyüttest 1232-ben alapította a Bél nemzetségből származó II. Kilit egri püspök az itt fakadó Háromkúti-forrás mellett. A torony nélküli, három hajós, kereszt alakú bazilikát és a kolostort a Pilisből idetelepült ciszterci szerzetesek építették kora román kori stílusban egészen a tatárjárásig, amikor is az építkezés félbeszakadt. A harcok miatti kihagyás az épület stílusán is nyomot hagyott: a később létesített részeken a korai gótika hatásai látszódnak. 1246-ban már állhattak az épületek, és a kolostorban szerzetesek éltek. A 15. század végére az apátság fokozatosan elnéptelenedett, a monostor falai be is omlottak. 1495-ben Bakócz Tamás egri érsek kezelésébe került az apátság, és sokáig az egri érsekségnél is maradt. A középkor végére azonban falai már ismét szinte üresen kongtak, majd 1596-ban, amikor Eger török kézre került, a környék is elnéptelenedett.

Az 1730-as, '40-es években az akkor már romos templomot az egri püspök támogatásával felújították, innen származnak az épület barokk elemei, és ekkor épült a templom keleti végéhez a kontytetős sekrestyeház. Legközelebb a 20. század közepén kellett beavatkozni az épület sorsába: 1934-ben kezdődött a műemléki helyreállítása, de csak a háború után, 1953-54-ben folytatódtak a restaurálási munkák. 1964-ben kezdődött a külső helyreállítás, ekkor tárták fel a korábban elpusztult monostor alapfalait. A feltárás során olyan különlegességekre bukkantak, mint  egy nyolcszáz éves vízvezeték elemei. 

A templom mai belső tere a 18. századi felújításból származik; a korábbi, középkori elemek sajnos megsemmisültek. Így viszont megcsodálhatjuk a késő barokk stílusú Szent Imre oltárt, az ország legrégibb templomi orgonáját, vagy a XVI. Lajos stílusában épített, bibliai történetek domborműveivel díszített szószéket. Nyugati főhomlokzatának legfőbb dísze a rózsaablak, amelyen keresztül beömlik a fény a templombelsőbe.

Az apátság nem csak az egyik legfontosabb középkori műemlék, hanem élő vallási helyszín is: a nagyobb ünnepeken kívül is kéthetente szentmisét tartanak, kulturális programoknak, orgonakoncerteknek adnak helyszínt, valamint kincsvadászatot, fáklyás felvonulást és éjszakai templomlátogatást is szerveznek.

A gyönyörű, erdős környezetben fekvő templom mellett egy külön épületben találjuk a pénztárat, ami egyben kiállítótérként is funkcionál.

A szerző tippje :

Az apátság parkolójából tanösvény vezet a Bükk középső részének nyugati pillére, a Bél-kő teraszosan megbányászott, monumentális sziklatömbjének tetejére. A tanösvény a 815 méter magasan lévő Bélkői kilátónál végződik, a hegy elbányászott, sivatagi hangulatú tetején, amelynek széléről csodás a kilátás Bélapátfalva felé. A tanösvény oda-vissza 10 km hosszú.

Nyitvatartás

Figyelem! Az apátság felújítás miatt 2022 elejétől várhatóan 2024 tavaszáig nem fogad látogatókat.
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-03-17

Tömegközlekedéssel

 • Vonattal Bélapátfalvi cementgyár vasúti megállóhely esik a legközelebb a K útvonalához.
 • Autóbusszal Bélapátfalva, Városháza buszmegállónál szálljunk le!

Megközelítés

 • A vasútállomásnál közvetlenül az Országos Kéktúrába csatlakozunk be. Haladjunk a város főútja, a IV. Béla út felé, és a K jelet követve forduljunk balra! 400 méter múlva balra rákanyarodunk az Apátsági útra, amelyen másfél km-t sétálva egyenesen eljutunk az apátságig. A temető melletti alsó parkolóból jobbra gyalogsétány vezet az apátsághoz.
 • A buszmegálló a IV. Béla úton található, amelyen visszasétálva, a templommal szemben balra kanyarodunk a K jelzést követve. Az Apátsági úton érjük el a temetőt, amely mellől indul a sétány az apátságig.

Parkolás

 • Közvetlenül az apátság előtt találunk egy parkolót.
 • Bélapátfalváról az Apátsági úton haladva a temetőnél jobbra fordulva találjuk az apátsági alsó parkolót.

Koordináták

DD
48.049277, 20.364318
DMS
48°02'57.4"N 20°21'51.5"E
UTM
34U 452626 5321972
w3w 
///kellene.bútorlap.lenyújt
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Teljesítménytúra · Bükkvidék
Sebes Pisztráng teljesítménytúra 45 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 46,1 km
Időtartam 13:00 óra
Szintemelkedés 1 458 m
Szintcsökkenés 1 457 m

Az első alkalommal megrendezett teljesítménytúra leghosszabb távja bebarangolja Szilvásvárad tágabb környékét, a Bükk-fennsíkot, útba ejtve az itt ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Bükkvidék
Sebes Pisztráng teljesítménytúra 30 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 31,1 km
Időtartam 9:00 óra
Szintemelkedés 1 096 m
Szintcsökkenés 1 097 m

Az első alkalommal megrendezett teljesítménytúra középső távja bebarangolja Szilvásvárad tágabb környékét, a Bükk-fennsíkot, útba ejtve többek közt ...

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
A Bél-kő sziklavilága
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 15,5 km
Időtartam 5:05 óra
Szintemelkedés 762 m
Szintcsökkenés 762 m

Bélapátfalva látképét a csipkésre bányászott Bél-kő uralja, de a monstrum mögötti erdőket és egy nagyszerű sziklakilátót is felfűz körtúránk.

19
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
A régi egri szekérút nyomában
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11,3 km
Időtartam 3:35 óra
Szintemelkedés 475 m
Szintcsökkenés 571 m

Bélapátfalváról Szarvaskőre kellemes erdei sétával kelhetünk át - azon az úton, amit több száz éven át szekérrel vagy gyalog küzdöttek le a ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Bükkvidék
Szarvaskő - Putnok (OKT-23)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 23 nyitva
Hossz 61,6 km
Időtartam 19:20 óra
Szintemelkedés 2 265 m
Szintcsökkenés 2 330 m

Az ország legmagasabb fekvésű táját, s egyben legnagyobb átlagmagasságú hegységét keresi fel a Kéktúra bükki szakasza. Különösen háborítatlan erdők ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(2)
Apróné Taraszovics Klára
2020-12-25 · Közösség
Jó túrahely!
Mutass többet!

A közösség fényképei


Bélháromkúti (Bélapátfalvai) ciszterci kolostor

 Bélapátfalva
Telefon +36 30 455 0389

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp