Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Tanösvény

Tisza-holtág tanösvény és ártéri pallósor (Mártély)

Tanösvény · Alsó-Tisza-vidék · 87 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A mártélyi Tisza-holtág pallósorának záró kanyarja
  A mártélyi Tisza-holtág pallósorának záró kanyarja
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A folyószabályozás után kialakult ártéri erdőbe vezet, és a mártélyi holtág fülledt vízi univerzumát tárja elénk a Tisza-holtág tanösvény, amelynek attrakciója a vízre épített pallósor.

A tanösvény

Strand és büfék sorakoznak a mártélyi üdülőtelep parti sétánya mentén. Nem messze tőlük, magasra emelt nyaralók láncolatának végén, az ártéri erdőben kezdődik a Tisza-holtág tanösvény, amely kisebb és nagyobb körtúra lehetőségét kínálja a holtág körül, a Tisza mellett. Az ösvény kiágazására tábla hívja fel a figyelmet, a következő, jobbra mutató tábla pedig már az útvonal legizgalmasabb részére, a holtág vizére épített pallósorra terel.

A Tisza magyarországi szakaszának legnagyobb összefüggő erdőtömbje Mártély közelében még őrzi a (19. század közepi) folyószabályozáskor létrehozott természeti képet, így aztán a vízhez közeledve egyre átláthatatlanabb, sűrű növényfüggönyben érjük el a cölöpsétány „beszállópontját". Ettől saras, nem ritkán tócsás mélyedés választ el, de maga a pallójárda is gyakran kerül víz alá: a kissé megsüllyedt szerkezet középső részén magasabb vízállásnál bokáig gázolhatunk a Holt-Tiszában. Ez nyári melegben nem is jön rosszul, és átélhetőbbé is teszi e rejtett vízi világ élményét, de legyünk óvatosak: az algás deszkák sikamlós felületén könnyű elcsúszni. Szerencsére a korlát stabil kapaszkodót biztosít.

A hozzávetőleg kétszáz méter hosszú deszkajárda a végén kettéágazik, és egy rövid hurok újabb oldalról biztosít rálátást a holtág nyílt vízfelületére. Bár a cölöpsétány rövid, van miért elidőzni rajta, hiszen az általa kínált szemszög tényleg izgalmas: a buja, elmocsarasodó ártéri világ olyan szegletébe enged betekintést, ahová a sok kidőlt vagy vízben álló fa, a sűrű nádasok, a süppedős partszakaszok és a fonatként összekapaszkodó erdő miatt se csónakkal, se lábon nem lenne egyszerű a bejutás.

Az informatív táblákkal ellátott tanösvény a holtág túloldalán már a Tiszát veszi célba, partját egy madármegfigyelő torony után, pihenőhelynél éri el. A tanösvény itt elágazik: érdemes inkább balra fordulva a rövidebb verziót választani, semmint követni tovább a Tiszát hosszú kilométereken át. Minden elágazásban táblák jelzik a helyes irányt, de az erdő túlfelén nyíló, hatalmas réten futó földút is a faluba vezet. Ha maradunk az ösvényen, hangulatos, sűrű erdőben jutunk vissza a pallósor elágazásához, majd Mártély üdülőtelepére.

Holtágak világa a Tisza mentén

A mártélyi holtágat 1889 és 1892 között alakították ki, amikor a század közepén megkezdett folyószabályozás részeként levágták a Tisza itteni kanyarját. Az így keletkezett, 4,6 km hosszú, legfeljebb 100 m széles, átlagosan 2 m mély tó vízutánpótlását aszály idején a déli végében épített szivattyú biztosítja, ahogy ez segít ellátni a belőle kiágazó öntözőcsatornát is. A mártélyi Holt-Tiszát zsilip rekeszti el az átvágás után 2-3 m-rel mélyebbre vágódott folyótól, hogy az ne csapolhassa le a holtágat. (A folyószabályozás idején az átvágásra ítélt kanyarulatok belső ívén egyenes vezérárkot ástak, amelyet aztán a beleengedett Tisza kimélyített és kiszélesített, elhagyva, lefűzve korábbi medrét.)

A tanösvény körül fűz-nyár ligeterdők dominálnak, leglátványosabb részeiken fátyoltársulások kúsznak fel 15-20 m magasra, zöld, megszaggatott függönyökként lógva mindenhonnan. Ezek szövetére kínál rálátást a madármegfigyelő torony. A pallósorról a legizgalmasabb a látvány, hiszen a holtág elmocsarasodó déli szegletét és annak madárvilágát vehetjük róla szemügyre. Szürke gémek, bakcsók, kis kócsagok és fekete gólyák is élnek a vizek által átjárt rengetegben, aminek nagyrészét egyébként árvízvédelmi céllal, a folyószabályozás után telepítették.

A holtág életében meghatározó a tavaszi árhullámok érkezése, ilyenkor ugyanis a víz megtelik ívó halfajokkal, akiknek ivadékait elsősorban a madarak fogyasztják. A több mint kétszáz madárfaj közel fele költ is a területen, ezért a hazánkban harmadikként kijelölt tájvédelmi körzet szerepel a Ramsari Egyezmény jegyzékében, azaz nemzetközi jelentőségű vizes élőhely. Nyár elején a kérészek rajzása, a tiszavirágzás is megfigyelhető a környéken.

A szerző tippjei:

 • Az ártéri tanösvény és a pallósor magas vízállásnál víz alá kerül, így nem járható. A cölöpsétány középső szakaszát bármikor boríthatja több-kevesebb víz, ilyenkor a sikamlós deszkák mezítláb, a korlátba kapaszkodva járhatók (kellő óvatossággal).
 • A cölöpsétány szűk, ezért babakocsival nem járható.
 • A tájvédelmi körzet ártéri erdőjében nincs szúnyogirtás, ezért a látogatást érdemes a kora nyári árhullám előtti vagy az őszi időszakra időzíteni, és a karokat, lábakat fedő öltözetben kirándulni. (Nagyobb sportáruházakban fejre applikálható rovarháló is beszerezhető.)
 • Egy nagyon rövid pallósort a strandtól északra található tanösvény is tartalmaz.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-05-18

Tömegközlekedéssel

 • Mártély vasútállomásának Szentes (és Kiskunfélegyháza), valamint Hódmezővásárhely felé vannak közvetlen vasúti összeköttetései.
 • A Mártély, autóbusz-váróterem megálló a település központjában található.

Megközelítés

 • A mártélyi vasútállomásról egyenes irányt tartva érünk a Fő utcára, ahol a buszmegálló is található. Ezen előbb jobbra, majd a Petőfi utcán balra tartva, végül a Vásárhelyi utcára (a gát felé) jobbra fordulva már a jó irányban gyalogolunk. Átkelve a gáton, kövessük a parti sétányt, és az üdülősor végénél, az erdő határán tábla mutatja a tanösvény kezdetét (1,5 km).

Parkolás

 • Parkolni a Darvassy István utcán (a parti sétány végén), a tanösvény kezdeténél érdemes. (A fasor végénél, ahol a vízpartot eléri az erdő.)

Koordináták

DD
46.462724, 20.212988
DMS
46°27'45.8"N 20°12'46.8"E
UTM
34T 439569 5145762
w3w 
///elmélyed.megújít.előad
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Többnapos gyalogtúra · Alsó-Tisza-vidék
Mindszent vá. – Szarvas (AK-05)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 5
Hossz 77,2 km
Időtartam 19:30 óra
Szintemelkedés 50 m
Szintcsökkenés 45 m

Az Alföldi Kéktúra ötödik szakasza a Körös-Maros közének északnyugati szegletét járja be. Utunk tágas szántók és történelmi emlékek mellett vezet ...

Szerző: Györgyi-Ambró Gergő,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Alsó-Tisza-vidék
Ember a gáton éjszakai teljesítménytúra 40 km (gyalogos)
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 41,9 km
Időtartam 9:00 óra
Szintemelkedés 80 m
Szintcsökkenés 82 m

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség hagyományos, őszi éjszakai teljesítménytúrájának leghosszabb gyalogos távja Mindszentről vezet Szegedre, ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Nehézség közepes
Hossz 41,3 km
Időtartam 7:45 óra
Szintemelkedés 22 m
Szintcsökkenés 20 m

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség hagyományos, őszi éjszakai teljesítménytúrájának vízitúra távja Mindszentről vezet Szegedre, a Tiszán ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 12,9 km
Időtartam 2:45 óra
Szintemelkedés 39 m
Szintcsökkenés 41 m

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség hagyományos, őszi éjszakai teljesítménytúrájának legrövidebb gyalogos távja Algyőről vezet Szegedre a ...

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tisza-holtág tanösvény és ártéri pallósor (Mártély)

 Mártély

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp