Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Szurdok

Kőszikla-szurdok (Nagybakónak)

· 2 értékelés · Szurdok · Zalai-dombság · 209 m
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Vaslétrákon kapaszkodhatunk ki a Kőszikla-szurdokból
  Vaslétrákon kapaszkodhatunk ki a Kőszikla-szurdokból
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Nagybakónak melletti Kőszikla-szurdok minden bizonnyal hazánk egyik legmeglepőbb túrahelyszíne, ugyanis a 300 méteres tengerszint feletti magasságot éppen csak elérő, szelíd dombok között egy rövid, de igazán vadregényes, vaslétrákkal biztosított szurdok található; olyan, amilyet amúgy csak középhegységeink némelyikében találunk.

A zalai dombvidék Zalaapáti-hát elnevezésű kistáján járunk, Nagykanizsa és Zalakaros közelében. Nagybakónak hamisítatlan zalai zsákfalu: bár közel vagyunk az egykori megyeszékhelyhez, továbbá a Balaton sincs messze, azért az idő itt jórészt megállni látszik a szó minden értelmében. A művelődési ház falán például így maradhatott meg a "filmszínház" felirat - hirdetve ezzel egy másik kort. A Zalai-dombság felszínének nagy részét a legfiatalabb földtörténeti korok kifejezetten laza üledékei borítják, amelybe az országos átlagnál nagyobb mennyiségű csapadék mély vízmosásokat hozott létre. A környező tájat ezért a relatív mély völgyek sűrű hálózata jellemzi. A relatív szintkülönbség néhol valóban középhegységeinket idézi, s ennek minden bizonnyal köze van ahhoz is, hogy a helyiek "hegynek" nevezik a környező dombokat és a rajtuk található szőlőket egyaránt. Ezen völgyek közül minden bizonnyal a rövid, mindössze pár száz méter hosszú Kőszikla-szurdok a leglátványosabb.

A Kőszikla-szurdok azért több egy vízmosásnál, mert az alján ma is csörgedező - időszakos - vízfolyás a terület emelkedésével azonos ütemben véste be magát ebbe a laza üledékbe a földtörténeti múlt legutolsó időszakában, egészen a szurdokban szépen feltáruló, az egykori Pannon-tó parti régiójában jóval korábban lerakódott, eltérő módon cementált homokkőrétegekig.

A helyiek által csak „Kicikla” névvel illetett keskeny szurdok Zala megye egyedülálló látványossága, amely nem mellesleg mikroklímájának köszönhetően egyedi és védett növényzetnek nyújt otthont (pl. májmoha, lónyelvű csodabogyó, madárfészek kosbor). A környező, sok esetben akácos erdők a szurdokban vadonná sűrűsödnek, ahol mindig sejtelmes félhomály fogadja a túrázót. A szurdok nevezetességének számítanak a „könnyező” sziklafalak is: a csapadékos időszakot követően megfigyelhető jelenség mögött az áll, hogy a szurdok meredek fala a mélybe szivárgó felszín alatti víz útját keresztezi, s a leszivárgó víz a sziklafalon cseppek formájában jelentkezik.

A szurdok bejáratánál információs táblát találunk, amely a különleges felszíni látványosság geológiai és biológiai értékei mellett arra is felhívja a túrázók figyelmét, hogy a szurdok természetes állapotú, az ösvény nem kiépített, így csapadékos időben a szurdok bejárása veszélyes. Esős időben a túra valóban nem ajánlott: az agyagos talajon a meredek hegyoldalban kanyargó, vízmosta ösvény nagyon csúszóssá és veszélyessé válik.

Fontos tudni azt is, hogy bár hivatalosan mindkét irányból járható a szurdok, célszerű felfelé közlekedni rajta, mint általában a legtöbb szurdokon. A szurdok végén homokkő falak állják utunkat, ezen vezetnek fel a nevezetes vaslétrák: az első inkább egy lépcső, ahol a haladást a szurdokba zúdult tekintélyes mennyiségű kő- és faág nehezíti, majd ezt követi a két leglátványosabb, az égnek meredő (s nem a falnak támasztott) vaslétra, ahol a tériszonyosok minden bizonnyal megizzadnak. Lentről nem látható, de még ezt követően is van egy további függőleges, igaz, kisebb létra, majd az egészet egy meredek lépcsősor zárja. A létrasor méltó lezárása a meredek hegyoldalban kanyargó, itt-ott falépcsőkkel megerősített, igazi kihívást jelentő ösvénynek: a ma is aktívan bevágódó szurdok ezen szakaszai még száraz időben is fokozott koncentrációt igényelnek.

A szurdok közelében (alatt) található, gyönyörű környezetben fekvő Cserkész-forrásokat szintén érdemes felkeresni. A meredek hegyoldal aljában, több vadregényes vízmosás találkozásánál található forrásokat eredetileg cserkészek neveztél el Árpád vezérről, de aztán a források sajnálatos módon feledésbe merültek. Az 1970-es években a Nagykanizsai Természetbarát Szövetség újította fel a források környezetét. Ekkor nevezték el Eszperantó-forrásoknak is a két egymás mellett fakadó forrást (két eszperantistáról, Baghy Gyuláról és Kalocsai Kálmánról). A források környezetében pihenőpadokat és tűzrakó helyet is találunk.

Az Eszperantó-forrásoktól indulva és oda vissza is térve a körtúra 2,1 km, 90 m emelkedővel és lejtővel. Maga a vadregényes szurdok alig több, mint 600 méter hosszú, így a kitérő a Dél-Dunántúli Kéktúrába is könnyen beilleszthető.

Nyitvatartás

Egész évben látogatható, de esős időben és közvetlenül esőzés után nem ajánlott!

Árak:

Ingyenes
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2022-10-12

Tömegközlekedéssel

 • Nagybakónak Nagykanizsáról közelíthető meg távolsági buszokkal. A falun belül a legutolsó megálló, a posta nevezetű található a legközelebb a szurdokhoz.

Megközelítés

 • Nagybakónak településén amúgy táblák jelzik a szurdok (és az Eszperantó-források) felé vezető utat. A buszmegállóból a Fő utcán haladjunk tovább, majd mintegy 450 métert követően forduljunk balra az Arany János utcán. Az Arany János utca nyílegyenesen, eltéveszthetetlenül vág neki a domboknak, hiszen szemben éppen a Tukora-tető (313 m) tetején álló óriási TV-átjátszót látjuk. Kiérve a faluból egy mezőt keresztezünk a kavicsos, autóval is járt úton, majd az erdő szélére érve elágazáshoz érünk: balra (a K jelzésen) az Eszperantó-forrásokhoz jutunk, míg jobb kéz felé tarva, a K▲ jelzés a szurdokhoz vezet. A K▲ egy darabig még a széles földúton halad, majd balra tér az erdőbe. A szurdok bejáratánál találjuk az információs táblát, majd a valószínűtlenül keskeny, ám rövid szurdok következik, végén a létrákkal. A létrákat leküzdve a dombtetőre, a TV torony alá érünk, ahol balra fordulunk, együtt a K▲ jelzéssel, majd a mező túloldalán található T-elágazásban becsatlakozunk a K és Z jelzésekbe. Itt az elágazásban ismét balra térve, a K jelzést követve hamarosan le is jutunk a forrásokhoz (a Z másfele kanyarodik), s az ismert úton juthatunk vissza a faluba. A buszmegállótól indulva és oda visszatérve 4,9 km vár ránk, 120 m szinttel.

Parkolás

 • Nagybakónakon a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk, de az Eszperantó-forrásokig kavicsos úton autóval is ki lehet menni (s parkolhatunk is).  

Koordináták

DD
46.561793, 17.029619
DMS
46°33'42.5"N 17°01'46.6"E
UTM
33T 655558 5158470
w3w 
///cipőkanál.dzseki.hálók
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Zalai-dombság
Csiga-túra tanösvény
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 1,7 km
Időtartam 0:28 óra
Szintemelkedés 42 m
Szintcsökkenés 46 m

Ez a valóban családbarát, mindössze 1152 m hosszú tanösvény Zalakaros határában az egész családnak üzeni, hogy az erdőt akkor élvezhetjük igazán, ...

1
Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Zalai-dombság
A Kőszikla-szurdok nagy köre
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 28 km
Időtartam 7:25 óra
Szintemelkedés 624 m
Szintcsökkenés 624 m

Komoly távot leküzdő túra a Zalai-dombság lankáinak délkeleti szegletében. Fáradozásainkért szép kilátópontok és a térség legérdekesebb geológiai ...

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Zalai-dombság
Palin – Zalakomár (DDK-06)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 6 nyitva
Hossz 31,3 km
Időtartam 8:40 óra
Szintemelkedés 530 m
Szintcsökkenés 570 m

Dél-Zala mélyen fekvő, kisebb kiemelkedésekkel és számtalan völggyel szabdalt térségének vágunk neki a Dél-Dunántúli Kéktúra 6. szakaszán.

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 24,1 km
Időtartam 6:30 óra
Szintemelkedés 613 m
Szintcsökkenés 613 m

Közepesen hosszú túra Dél-Zala esszenciájával, melynek során szép templomok, kápolnák, kálváriák, ódon pincék, földvárak és a hasítatlan zalai ...

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Belső-Somogy
Zalakomár – Kaposmérő (DDK-07)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 7 nyitva
Hossz 63,1 km
Időtartam 16:20 óra
Szintemelkedés 305 m
Szintcsökkenés 285 m

A Dél-dunántúli Kéktúra 7-es szakasza Belső-Somogy erdőkkel és lápokkal tagolt, sík, de változatos vidékén vezet át minket.

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(2)
Tóth Tünde
2022-08-24 · Közösség
Hangulatos, vadregényes szurdok,egy igazi kincs. :)
Mutass többet!
Fénykép: Tóth Tünde, Közösség
Fénykép: Tóth Tünde, Közösség
Fénykép: Tóth Tünde, Közösség
Fénykép: Tóth Tünde, Közösség
Fénykép: Tóth Tünde, Közösség
Fénykép: Tóth Tünde, Közösség
Gazder József
2021-06-05 · Közösség
Nagyon látványos, élményekben gazdag túra, amit javaslok oda/vissza megtenni. A források környéke csodálatos, jól kiépített, igazi családi kiránduló hely. A szurdok maga a kihívás és a siker egyvelege, minden korosztály számára! Szuper!!!
Mutass többet!
A létrás szakasz
Fénykép: Gazder József, Közösség
Pihenő
Fénykép: Gazder József, Közösség
A szurdok
Fénykép: Gazder József, Közösség

A közösség fényképei

+ 5

Kőszikla-szurdok (Nagybakónak)

 Nagybakónak

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp