Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Rom

Szarvaskői vár

· 1 értékelés · Rom · Bükkvidék · 258 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A szarvaskői várromok napfelkeltében, a távolban a Major-tetői kilátó
  A szarvaskői várromok napfelkeltében, a távolban a Major-tetői kilátó
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Szarvaskő felett, egy meredek szikla tetején épült a középkori vár, amelyből ma már nem sokat látunk. Az egykor fontos szerepet betöltő végvár nyomait persze felfedezhetjük, és a kilátóként működő csúcsról is érdemes körbenézni.

A Bükk központi részének nyugati nyúlványában, az Eger-patak szurdokában egy meredek, zord sziklaszirten, 300 méter magasan állt valaha a szarvaskői vár. Nevének eredete nem ismert, de a legenda szerint egy vadászat alkalmával a kutyák a szikla tetejéig üldöztek egy szarvast, aki onnan a mélybe vetette magát.

Ahogy sok más korabeli vár építését, ezt is IV. Béla rendelte el a tatárjárás miatt, hogy megerősítse az ország védelmi rendszerét és menedéket biztosítson a lakosoknak. A fennmaradt iratok szerint a király a szarvaskői vár építésének engedélyét 1248-ban adta meg az egri püspöknek, ekkor még "Kerekkőnek" hívták a gömbölyded alakú sziklát. A 13. század második felében épült fel a vár, de hadászati jelentősége nem volt, inkább vadászatok, ünnepségek alkalmával használták. A váruradalomhoz több környékbeli település tartozott, az itt élő jobbágyok a mindenkori várúrnak adóztak. Az 1400-as évek végére kialakult a település is, amelyet eleinte a vár neve után Szarvaskő-alja néven említenek, ez rövidült le a mai Szarvaskő alakra. Mivel ez az erődítmény az Egri vár alá tartozott, az őrség hetente váltotta egymást, és ilyenkor egy tarisznyában kapták meg az egyheti élelmüket. Ezért is hívták ebben az időben az ilyen típusú elővárakat "tarisznyaváraknak".

A 16. században állandó vita és pereskedés tárgyát képezte a jól jövedelmező vár és a hozzá tartozó uradalom. A török hódoltság idejére végül az egri várkapitány fennhatósága alá tartozott, személyesen a híres egri várkapitány, Dobó István vette át a vár felügyeletét. Amíg Eger állta a török ostromot, addig Szarvaskő is tartotta magát, követek, futárok átmeneti szállásaként is működött, bár a lakosok már kezdtek elmenekülni. Amikor 1596-ban Eger elesett, a szarvaskői várat - a sirokihoz hasonlóan - egy kardcsapás nélkül tudták elfoglalni a törökök, mivel a magyar védők, látva a hatalmas túlerőt és a reménytelen helyzetet, elmenekültek. 

Közel száz éven át a törökök uralták a várat, és a hadászatilag fontos észak-déli átjárót. Mikor 1687-ben visszafoglalták a várat, az ottmaradt néhány száz török felvette a Szarvaskői nevet, és keresztény hitre tért.

A várnak a török idők után még volt egy fontos epizódja, amikor Rákóczi híve, Telekessy István egri püspök itt élt részben önkéntes száműzetésben, amíg a pápa vissza nem helyezte hivatalába. A 18. század elejétől a vár elvesztette minden stratégiai jelentőségét, és erősen pusztulásnak indult. Használható köveit a környékbeli lakosság széthordta, beleépítették házaikba, iskolákba, templomokba. 

1910-ben még állt a vár megtépázott homlokfala, 1931-ig pedig egy olyan falszakasz, amely két ablak- és egy ajtónyílást őrzött meg. A 20. századot is megélt falak végül mind leomlottak, így mára csak néhány alapfal, egy toronymaradvány és a várárok maradt fenn az egykor fontos várból. Az orom délnyugati szélén egy országzászló áll az egykor itt állt fakereszt helyén, az ellentétes oldalon pedig egy új keresztet állítottak az egykor itt működött Szent Miklós-kápolna és a várlakó püspök emlékére. A romok alapján a belső vár alapterületének hossza 68 méter, szélessége 14-26 méter lehetett. Két kaput valószínűsítenek a kutatók, a leírások alapján pedig a várban volt egy több emeletes pincehelyiség, egy nagyobb és egy kisebb torony, valamint lakások, konyha és még börtönt is.

Az egykori vár ma kilátóként működik, ahonnan szépen rálátni a hegyek közé ékelődött Szarvaskőre és a környező hegyekre, dombokra. Érdekesség, hogy a szarvaskői várban soha nem végeztek régészeti feltárásokat, és nem törekedtek a vár rekonstruálására sem. Bizakodásra ad okot, hogy a település tervei között 2015 óta szerepel, hogy forrást találjanak a feltárásra és a várromok részleges helyreállítására.

A szerző tippje:

A Várhegy sziklája és környezete már a Bükki Nemzeti park területéhez tartozik, számos védett növény élőhelye. A település központjából a K\ jelzés mentén egy 10 km hosszú geológiai tanösvény mutatja be a vulkáni eredetű kőzeteket és a környék látnivalót, útba ejtve a Major-tetőt, a várromot és az Akasztó-hegyet is.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2021-01-07

Tömegközlekedéssel

 • Vonattal a Szilvásvárad–Eger vonalon a Szarvaskő megállóban szálljunk le!
 • Busszal Egerből indulva a Szarvaskő, italbolt megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A vasútállomásról a Vasút utcában kisétálunk a főútra, ott jobbra fordulunk, majd a buszmegállónál jobbra a K és a K\ jelzéseket kövessük. Egy Y elágazásnál a KL vezet fel a várromhoz.
 • A buszmegállónál lévő parkolón keresztül vezet a K és a K\, majd a KL jelzés a várromhoz. 

Parkolás

 • A 25-ös főút vezet keresztül Szarvaskőn; itt a buszmegálló mellett, a község közepén találunk parkolót. 

Koordináták

DD
47.990278, 20.328889
DMS
47°59'25.0"N 20°19'44.0"E
UTM
34T 449928 5315437
w3w 
///üzenget.sínen.gyűrődik
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Többnapos kerékpártúra · Kárpátok
8 nap alatt a Tátra körül
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakaszolt túra
Hossz 713,3 km
Időtartam 56:59 óra
Szintemelkedés 7 565 m
Szintcsökkenés 7 565 m

Szabó Krisztián 8 nap alatt a Tátra körül című útifilmje alapján ihletett többnapos kerékpártúra.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Gyalogtúra · Bükkvidék
A régi egri szekérút nyomában
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11,3 km
Időtartam 3:35 óra
Szintemelkedés 475 m
Szintcsökkenés 571 m

Bélapátfalváról Szarvaskőre kellemes erdei sétával kelhetünk át - azon az úton, amit több száz éven át szekérrel vagy gyalog küzdöttek le a ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Upponyi-hegyhát
Füzesabony - Lubény
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakasz 1
Hossz 132,2 km
Időtartam 9:30 óra
Szintemelkedés 735 m
Szintcsökkenés 556 m

Szabó Krisztián 8 nap alatt a Tátra körül című útinaplójának 1. napját összefoglaló szakasza.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 23,3 km
Időtartam 7:05 óra
Szintemelkedés 759 m
Szintcsökkenés 1 414 m

Túránk a bükki vadon központi részén vezet keresztül; a fennsík településektől legmesszebb eső nyugati végét szeljük át. Szarvaskőn keresztül ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Bükkvidék
Szarvaskő - Putnok (OKT-23)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 23 nyitva
Hossz 61,6 km
Időtartam 19:20 óra
Szintemelkedés 2 265 m
Szintcsökkenés 2 330 m

Az ország legmagasabb fekvésű táját, s egyben legnagyobb átlagmagasságú hegységét keresi fel a Kéktúra bükki szakasza. Különösen háborítatlan erdők ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátravidék
Sirok - Szarvaskő (OKT-22)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 22 nyitva
Hossz 17,9 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 585 m
Szintcsökkenés 520 m

A Mátrát és a Bükköt összekötő dombvidéki vándorlásunk során bájos réteken suhanunk át, és az út végpontjain középkori várakat és tágas hegyvidéki ...

15
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Hollós Krisztián
2020-12-20 · Közösség
Fénykép: Hollós Krisztián, Közösség

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp