Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Rom

Markazi vár romja

Rom · Mátrai Tájvédelmi Körzet · 444 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Markazi vár még megmaradt falai a kaldera felett
  A Markazi vár még megmaradt falai a kaldera felett
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

A Mátra déli lábánál bújik meg a 13. századi vár romja. Bár stratégialilag tökéletes helyre, egy nehezen bevehető sziklabércre épült, katonai szerepe sosem volt, tulajdonosai inkább vadászatok alkalmával időztek itt. A területen még nem történt régészeti feltárás, és állagmegóvás hiányában sajnos a megmaradt falak is tovább pusztulnak. Mégis, a történelem és a szép kilátás kedvelőinek ajánlott.

A Mátra déli lábánál fekvő Markaz falu első birtokosai a Kompoltiak voltak, akik az Árpád-kor egyik legkiterjedtebb nemzetségének, az Abáknak a leszármazottai. Ők építették a 460 méter magas bércre a ma már csak romjaiban létező várat. Építésének időpontját 1270-es, 80-as évekre teszik, oklevelekből ismert első ura Kompolti Imre, a későbbi siroki várnagy volt.

A téglalap alapú várat a középkori szokásoknak megfelelően szabálytalan alakú, a helyszínen talált kövekből építették, amelyet mészhabarcs tartott össze – meglehetősen tartósan. Az építményt a nyugati, meredek oldal kivételével 8-10 méter széles, 3-4 méter mély sáncárok vette körül – ennek nyomait ma is láthatjuk, igaz, a kőtörmelék befedte.

A vár bejáratát az északi, könnyebben járható oldalon alakították ki, ahonnan csigás emelőszerkezettel működő felvonó hídon át lehetett bejutni. A kapu feletti lakótoronyban kapott helyet az őrség, innen kezelték a kaput. A terület adottságai miatt elég szűkös lehetett az élet a várfalakon belül, de jutott hely egy kápolnának, egy belső udvarnak, és a falak alatt pincének is.

A vízellátást leleményesen oldották meg a közeli Vár-patakon duzzasztott tóból. A 200 méter távolságra és 100 méter szintkülönbségre lévő vizet egy kötéllel mozgatott, siklópályán csúszó edényrendszerrel húzták fel az erődbe. A duzzasztás és a siklópálya nyomai ma is kivehetők a vár alatt.

A várnak katonai szerepe, jelentősége sosem volt, építtetője és későbbi tulajdonosai pihenésre, és főleg vadászat céljára használták. A vár a 13. század végétől a 15. század elejéig élte fénykorát, ám 1421-ben a Kompoltiak Visontai ága kihalt, ami megpecsételte az épület sorsát. A területet a Nánát is birtokló rokonok örökölték, akik uradalmukat az oroszlánkői várból és Sirokból igazgatták, így a markazi vár háttérbe szorult.

Ahogy építésének pontos évét, úgy a pusztulásáét sem ismerjük, de feltehetően a 16. századi török betörés idején történhetett, mivel 1570-ben már csak lerombolt palota néven említik. Köveinek nagy részét „ősi” szokás szerint a környékbeliek elhordták, és építkezésekhez használták fel. Az erődítmény egykori bejáratát ma már csak az egyenetlen felszín mutatja, a vár belső területén pedig néhány méter magas falmaradványokat láthatunk. A legjobban a keleti fal maradt meg, itt akár 9 méter magas falmaradványokat is láthatunk, az északi fal pedig, ahol a kapu is állt, szinte teljesen eltűnt, maradványait a leomlott kövek jelzik csupán.  

Markaz egykori főúri várából ma már csak ez a néhány romos kőfal maradt, de természeti környezete és a kilátás a falak mellől viszont csodás. Északnyugat felé a Mátra hullámzó magaslatait, délkelet felé Markazt láthatjuk a hatalmas víztározóval a háttérben.

A közel ezer négyzetméteres területen még nem végeztek régészeti feltárást. A szirt szélén álló várat három oldalról meredek hegyoldal övezi, csak északról kapcsolódik egy gerincen keresztül a Hegyes-tetőhöz, így a ZL jelzésű turistaút is innen közelíti meg.

 

Tipp:

 • A markazi várba vezető út hosszabb szakaszokon köves, görgeteges; érdemes a bokát jól tartó vagy magas szárú bakancsot viselni a boka védelme érdekében.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Árak:

Ingyenes.

Tömegközlekedéssel

 • Helyközi buszokkal utazva a Markaz, posta megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • Markaz központjából induljunk a ZL jelzésen északi irányba a Dobó utcán, majd a Kálvária utcára fordulva vezet ki a turistaút a faluból. Továbbra is a ZL jelzést követve jutunk fel a várromhoz (2,5 km, 259 m szint).

Parkolás

 • Autónkat a Markaz központjában lévő parkolóban hagyhatjuk.

Koordináták

DD
47.836903, 20.039123
DMS
47°50'12.9"N 20°02'20.8"E
UTM
34T 428097 5298619
w3w 
///megérik.hiúz.idézet
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,2 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 495 m
Szintcsökkenés 495 m

Kompakt, tartalmas túra a mediterrán hangulatú tájon, ahol a Mátra rejtett zugain és Markaz gazdag történelmén keresztül ismerhetjük meg a Kékes ...

10
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp