Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Rom

Almádi monostor romjai

Rom · Bakonyvidék · 245 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az almádi monostor romjai
  Az almádi monostor romjai
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Apátság, bencés kolostor, rotunda, várkastély, családi sír, kincskeresők célpontja. Ez mind ennek a magyar viszonylatban jelentős régészeti lelőhelynek az öröksége.

Monostorapátitól egy kényelmes, alig háromnegyed órás erdei sétával, a SL jelzésen haladva elérhetjük az almádi monostor romját, amely még avatatlan szemmel is elég komoly történelmi emléknek tűnik - napjainkban. Hiszen nem is olyan rég még csupán egy, a földből kiemelkedő 5 méteres sarokfal és egy emléktábla jelezte, hogy komoly kincseket rejtegethet itt az erdő. Egy frissnek mondható feltárási folyamatnak köszönhetően kerültek felszínre az egykor itt található Almád faluról elnevezett apátság romjai.

A terület régészeti feltárását monostorapáti plébánosa és a lakosság is nagyban szorgalmazta, valamint Hangodi László történész, muzeológus, aki a kezdetektől jelen van a 2011-ben civil kezdeményezésre megindított munkálatoknál. Önkéntesek segítségével tisztították meg a területet, és kezdték feltárni a maradványokat. Szerencsére nagy területen maradtak meg az épület falai, így ma már egy igen jelentős romsétát tehetünk az erdő ölelésében. Varázslatos hangulata van a helynek, érdemes hosszan elidőzni itt, és felfedezni a feltárt romokat. Történetét ismerve még izgalmasabb lehet a kaland.

A monostor története

Az almádi apátság hazánk legősibb magánalapítású monostora, melyet a Balaton-felvidék akkori leggazdagabb főúri családja, az Atyusz nemzetség testvérpárja, Atyusz és Miske alapított és épített fel édesapjuk vállalása szerint, aki már nem élhette meg az apátság megvalósulását. Egész gyorsan elkészült, hiszen az 1117-es alapítást követően 1121-ben már fel is szentelték Szűz Mária és a Mindenszentek tiszteletére a templomot. Gyors gyarapodását annak köszönhette, hogy alatta haladt el a Via Magna hadiút, amely Székesfehérvárt kötötte össze Itáliával. Az almádi monostor felépítésében és nagyságában a jáki templomhoz hasonlatos; utóbbi szerencsésen épségben fennmaradt, ellenben az almádi apátsággal, amely négyszáz évnyi tündöklését követően gyors pusztulásra ítéltetett.

Templom, rotunda, várkastély

A feltárásokból már sok részletet kiderítettek. A templom egy harminc méter hosszú, 15 méter széles, három hajós, nyugati karzattal és kettős toronypárral rendelkező építmény volt. Kiderült, hogy nem csak ez a klasszikus, keletelt apátsági templom állt itt, hanem később, de még a 12. században, felhúztak ide egy hét méter átmérőjű, belül hat karéjra osztott rotundát, azaz körtemplomot is. A templom és a rotunda szerkezetileg összeépült, mégsem volt átjárás közöttük. A rotunda járószintig való kibontása és megtisztítása után több mint egy méter magas falak maradtak meg az utókornak, melyeken, bár kis területen, vakolat is maradt, sőt itt-ott festésnyomok is láthatók rajtuk. Noha az alapok nagy részét elbontották, azért valamennyi maradt a padlót borító kő járólapokból is.

A monostor átalakulása, pusztulása

És hogy mi történt, mi pusztította el ezt a szép épületegyüttest? Sorozatos kifosztás, bontás, várkastéllyá alakítás, majd a kövek folyamatos elhordása. A monasztikus rendek hanyatlása hozta az első fosztogatást, ugyanis Szigliget várnagya szemet vetett a monostor kincseire, és 1441-ben meg is szerezte azokat - igaz, nem sokkal később ezért ki is átkozták. Aztán a 16. század első felében maga a birtokos család bontotta le az épületegyüttest, hogy helyére várkastélyt húzzanak fel.

A török fenyegetettség délről egyre beljebb hatolt az országba, és valószínűleg védelmi funkciót szántak volna az egykori apátsági épületeknek. A feltárások erre is sok bizonyítékot adnak, például a körtemplomot megtartották a várkastély saroktornyának, és ágyúkilövő nyílásokkal látták el. Találtak az erődítésfal külső oldalától hetven centire húzódó sövényfalak alapját szolgáló árkokat is, a két fal közötti rést pedig földdel töltötték ki, ami arra szolgált, hogy ellenállóbbá tegye az épületet ágyútámadások esetén. A monostor maradványait nagyon rövid ideig használhatták katonai célokra, talán 1548 és 1552 közötti.

Ostromra utaló jelet nem találtak, az erődítmény mégis elpusztult, de nem a harcokban, hanem azért, mert elkezdték elhordani az épület köveit, hogy megerősítsék velük a közeli nagyvázsonyi várat. Később, a 18. században a monostorapáti templomot is a volt almádi apátság köveiből húzták fel.

Kincsvadászok martaléka

De ezeknél is nagyobb károkat okozhattak a kincskeresők egy, a 16. század közepén szárnyra kapott mendemonda miatt. Egy állítólagos beszámolóban ugyanis a templomba elásott kincsekről lehetett olvasni. A levél rejtekhelyként egy tornyot említett. Ez lehetett az oka, hogy a körtemplom területén voltak a legaktívabbak a keresők, az alapokat is elhordták. A kincs legendája még a 20. században is kitartott, úgyhogy ebben az időszakban is többször felásták, felforgatták a területet, még jobban tönkretéve a megmaradt történelmi emlékeket. Pedig több mint valószínű, hogy a kincs nem drágakövek, pénz, értéktárgyak, aranyserleg lehetett, hanem maga az apátság, melyet így sajnos szép lassan majdnem teljesen eltüntettek a föld felszínéről.

Felszínre bukkant „kincsek”

Szerencsére mégsem teljesen: 2017 nyarán újabb szenzációra bukkantak, amikor előkerültek az alapítók érintetlen sírjai is. Elsőként egy római sírkövet fedeztek fel, melyen egy antik mitológiai tengeri sárkány plasztikája látható. Ez egy másodlagosan felhasznált sírkő, ami annyit jelent, hogy a római korban élt előkelőség vagy harcos sírkövét használhatták fel hozzá újra - ez akkoriban elég divatos megoldásnak számított, mert magasabb rangot adott az elhunytnak. A sírkövön még első "gazdájának" neve is megmaradt: Claudiusnak hívták, fiatal lovaskatona volt.

A családi sírból előkerült a kolostoralapító mostohaanyjának – akit Gyönyörű úrnőnek neveztek – és egy másik rokon nemzetségfőnek a hiánytalan maradványa is. Felleltek továbbá egy különleges antik kőoroszlánt, amit önkéntesként dolgozó megtalálójáról Karcsinak neveztek el.

A S●/Z◼ jelzésen érdemes átsétálni a közeli Szentkúthoz is, ahol egy  forrás körül bájos, eldugott zugot találunk.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Pálvölgyi Krisztina profilképe
Szerző
Pálvölgyi Krisztina
frissítve: 2022-02-22

Tömegközlekedéssel

 • A monostorhoz legközelebb eső buszmegálló a Monostorapáti, Platán vendéglő, amelynél a Keszthely-Tapolca-Veszprém vonalon közlekedő járatok állnak meg. A menetidő Tapolcától kb. 15-20 perc.

Megközelítés

 • A Monostorapáti, Platán vendéglő buszmegállótól, illetve a művelődési háztól a Cinege közön kivezető SL jelzésen közelíthetjük meg a monostor romját az erdőn keresztül (1,9 km, 90 m szintemelkedés).
 • Ha a 77-es út mentén, Monostorapátit Kapolcs felé elhagyva parkolunk le, innen is a SL jelzést kell követnünk. Ez kicsit rövidebb (1,5 km, 90 m szintemelkedés), de a jelzéseket egyes helyeken nehéz követni.

Parkolás

 • Ha autóval érkezünk, a monostorhoz a legközelebb a 77-es út mentén, Monostorapáti és Kapolcs között, a SL jelzés kiágazásánál parkolhatunk le, de itt csak 1-2 helyet találunk.
 • Megállhatunk Monostorapátiban, a Művelődési ház közelében is.

Koordináták

DD
46.926083, 17.576550
DMS
46°55'33.9"N 17°34'35.6"E
UTM
33T 696149 5200172
w3w 
///szájfény.állások.bundás
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 19,2 km
Időtartam 5:15 óra
Szintemelkedés 326 m
Szintcsökkenés 326 m

Ez a Kapolcsról induló, több kilátópontot, a Király-kő szikláját érintő és a Fekete-hegy híres belvizes tavait sorra vevő körtúra több forrást és ...

7
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Balaton-medence
Fennsíkfutás hegyi tavak közt
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 12,4 km
Időtartam 1:25 óra
Szintemelkedés 310 m
Szintcsökkenés 310 m

Ebben a futókörben minden benne van, amiért a Balaton-felvidéket szeretjük: hangulatos falu, szőlők, középkori rom, vulkáni geológia, kilátótorony, ...

1
Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 3,4 km
Időtartam 1:00 óra
Szintemelkedés 69 m
Szintcsökkenés 69 m

Rövid, könnyű körtúrán fedezzük fel a Káli-medence leglátványosabb geológiai formációját, a szentbékkállai kőtengert, miközben érintjük a középkori ...

1
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,6 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 352 m
Szintcsökkenés 352 m

Ez a kellemes körtúra a Fekete-hegy délnyugati részét mutatja be az Eötvös Károly-kilátó, a Vaskapu-árok és több belvizes tó érintésével.

21
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 3. nap, rövid táv
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 3
Hossz 14,7 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 258 m
Szintcsökkenés 295 m

A vándortúra feléhez érve a Művészetek völgyéből a Káli-medence szívébe jutunk el. Bár a fesztivál már véget ért, Kapolcson találunk bőven ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 3. nap, hosszú táv
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 27,4 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 472 m
Szintcsökkenés 509 m

A vándortúra feléhez érve a Művészetek völgyéből a Káli-medence szívébe jutunk el. Bár a fesztivál már véget ért, Kapolcson találunk bőven ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Balaton-felvidék
Monoszlói kör
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11,3 km
Időtartam 1:10 óra
Szintemelkedés 260 m
Szintcsökkenés 260 m

Lendületesen futható, nagyrészt árnyékos kör, kényelmes talajon. Kezdőknek vagy társas, beszélgetős futásra kifejezetten ajánlott.

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 4. nap, rövid táv
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 4
Hossz 13,9 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 273 m
Szintcsökkenés 314 m

A vándortúra negyedik napján, mielőtt áttérnénk az egykori tűzhányók földjére, még végiglátogatjuk a Káli-medence észak-nyugati csücskét - benne a ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Almádi monostor romjai

 Monostorapáti

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp