Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Régészeti lelőhely

Villa Romana Baláca - római kori villagazdaság és romkert, Nemesvámos

Régészeti lelőhely · Bakonyvidék · 330 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Villa Romana Baláca
  Villa Romana Baláca
  Fénykép: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu

A balácai a legnagyobb kutatott pannóniai villagazdaság. A római kori majorság több épületét is feltárták, köztük a hatalmas alapterületű központi lakóépületet, amelyben számos értékes tárgyi emléket is megtekinthetünk, köztük a fantasztikus padlómozaikokat, ezeket a majd kétezer éves mestermunkákat.

Élet Pannóniában

Az 1. században lett Pannónia a Római Birodalom provinciája. A rómaiak a hódításokkal magukkal hozták kultúrájukat, szokásaikat, az itt töltött négy évszázad során ezeket nagyrészt átvették az itt élők is. Az elszórt házakból álló települések helyén városok jöttek lére, szilárd, erős anyagokból készült házak épültek, megjelentek a burkolt utcák, a vízvezetékrendszer és a fűtés. Ezzel egy időben új típusú gazdasági egységek is létrejöttek, a Balaton-felvidéken elsősorban kisebb-nagyobb villagazdaságok alakultak ki. Ma inkább majorságnak neveznénk ezt a római kori farmot, ahol mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak.

A balácapusztai gazdaság eredete bizonytalan, de azon birtokok sorába tartozhatott, amelyet a harcokban bizonyított, de már visszavonult katonák, a veteránok kaptak családi birtokként szolgálatuk jutalmaként. A birtok központját fallal vették körbe, ezen belül épültek a lakó- és gazdasági épületek, dísz- és gazdasági udvarok. A római kultúrához tartozott a belső terek megmunkáltsága, díszítése is. A magas szaktudást és gyakorlatot igénylő mozaikok, a padló- és falfűtési rendszer, a boltozott mennyezetek kialakítása és számtalan más építészeti megoldás a kor legmagasabb technikai színvonalát képviselte. A farmon az önellátáson kívül minden valószínűség szerint eladásra is termeltek. A termelésnek Pannonia életében mindig jó piaca volt a főleg a Duna mentén elhelyezett nagyszámú katonaság ellátása miatt, ráadásul a Balaton-felvidék védettebb volt az átlagnál, kevesebb háború sújtotta az itt élőket.

A gazdaság fénykorát a 2-3. században élte, erről a tárgyi és írásos emlékek is tanúskodnak. Bár a 4-5. századból is vannak építkezésre utaló nyomok, az 5. század, a Római Birodalom pannóniai összeomlása után a birtok sorsa bizonytalan.

A ma feltárt területen láthatjuk a villagazdaság 2000 m2-es központi épületét, három részlegesen felfalazott épületet, valamint a Veszprém megye római kori kőemlékeinek helyet adó lapidáriumot. A majorság többi része kertszerűen kialakított, a mediterrán környezetet a római kori fűszer- és gyógynövényeket bemutató kert és egy pontosan működő napóra erősíti.

A villagazdaság központjától mintegy 600 méterre északra itáliai síremlékeket idéző egykori mauzóleum, a Likas-dombi halomsír látható. A közel 36 méter átmérőjű területét négyszögletes fal vette körül. A kettős sírkamrához hosszú, boltozott folyosó vezetett.

Felfedés, feltárás

Az első falmaradványokat és falfestménytöredékeket 1904-ben találták meg a szántást végző cselédek a veszprémi káptalan földjén. Az éppen frissen alakult vármegyei múzeum igazgatója vezetésével 1906-ban kezdődtek meg a feltárások. Rhé Gyula a húsz évig tartó feltárást részletesen dokumentálta naplójában és kiadott könyvében is. A főépület legértékesebb kincseit, a padlókat fedő mozaikokat külföldi szakember segítségével tanulták meg felszedni és restaurálni. 1925-ben a Magyar Nemzeti Múzeum bekapcsolódott a munkálatokba, vállalva a költségeket is. Ezért cserébe megkapta az egyik terem 62 m2 alapterületű mozaikpadlóját, ami azóta is a múzeumban látható. Érdekesség, hogy 1932-ben ezen ravatalozták fel gróf Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatási minisztert. A másik három mozaikpadló 1984-ben, a romkert ünnepélyes megnyitásának évében került vissza eredeti helyére.

1976-ban újraindultak a feltárások, az új régészeti módszereknek köszönhetően mélyebb rétegeket is fel tudtak tárni, de ekkor fedeztek fel újabb épületeket, valamint egy nagyon jó állapotban megmaradt fürdőt is.

A balácapusztai római kori villagazdaság és romkert 1984. május 18-án, a Múzeumi Világnapon nyílt meg a nagyközönség előtt. Az azóta eltelt évtizedekben is folyamatos a fejlesztés, modernizálás. A római kori romkert helyet ad régészeti feltáró programoknak éppúgy, mint múzeumpedagógiai foglalkozásoknak.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap10:00–19:00
kedd09:00–18:00
szerda09:00–18:00
csütörtök09:00–18:00
péntek09:00–18:00
szombat10:00–19:00

Április 1. - október 31.:

 • kedd - péntek: 09:00-18:00 (pénztárzárás 17:30-kor)
 • hétvégén: 10:00-19:00 (pénztárzárás 18:30-kor)

Árak:

 • Felnőtt, teljes árú: 1300 Ft
 • Kedvezményes jegy: 650 Ft
 • Családi jegy (2 felnőtt + gyermekeik): 3000 Ft

Az egyéb jegyekről, tárlatvezetésről, múzeumpedagógiai foglalkozásokról érdemes a szolgáltató honlapján tájékozódni.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2022-10-19

Tömegközlekedéssel

 • A veszprémi buszról a Nemesvámos, Balácapuszta megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállótól és a parkolótól is egyaránt nagyjából 250 méter séta a kiállítóhely.

Parkolás

 • Balácapuszta Nemesvámos és Veszprémfajsz között található, a bemutatóhelyhez induló bekötőút elején találunk parkolót.

Koordináták

DD
47.045150, 17.888663
DMS
47°02'42.5"N 17°53'19.2"E
UTM
33T 719420 5214231
w3w 
///pajtások.mondókák.költő
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Terepfutás · Bakonyvidék
Betekints-völgyből a Tekeres-völgybe
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 12 km
Időtartam 1:15 óra
Szintemelkedés 131 m
Szintcsökkenés 131 m

Egyszerű navigáció, kevés szint és kényelmes talaj garantál gondtalan, lendületes futást nyílt mezőn át, öreg tölgyek alatt és a Tekeres-völgy ...

1
Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Kirándulás a veszprémi Gulya-dombra
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 4,5 km
Időtartam 1:20 óra
Szintemelkedés 144 m
Szintcsökkenés 144 m

A Gulya-dombra vezető sétán a város földrajzi környezetének meghatározó elemeit ismerhetjük fel: a völgyet vájó Séd és a merész falakban előbukkanó ...

3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
Füredi ősz teljesítménytúrák 5 km
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 5,6 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 93 m
Szintcsökkenés 94 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák legkisebbeknek szóló távja a közkedvelt Koloska-forrástól indul, bejárja a Koloska-völgyi kirándulóhely ...

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Balaton-felvidék
Koloska-völgyi kalandozások kerekesszékkel
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 6,3 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 95 m
Szintcsökkenés 95 m

Balatonfüreden bújik meg a Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb völgye, amely üdeségével, árnyas erdeivel, madárkórusával és vadasparkjával vonzza ...

Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Terepfutás · Balaton-felvidék
Koloska-völgyi futás
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11,1 km
Időtartam 1:20 óra
Szintemelkedés 263 m
Szintcsökkenés 263 m

Hangulatos, a könnyű navigációnak köszönhetően szinte meditatív futás, amelynek utolsó emelkedője olyan, mintha a fülünk mellett csapna össze a ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,6 km
Időtartam 3:10 óra
Szintemelkedés 314 m
Szintcsökkenés 227 m

A Csopakról Felsőörsre tartó, közepesen hosszú családi túra legfőbb célpontja az őskori festékbánya. A kilátóval és forrással is színesített ...

2
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Balaton-felvidék
Kirándulás a Koloska-völgybe
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,9 km
Időtartam 2:30 óra
Szintemelkedés 215 m
Szintcsökkenés 240 m

A Balaton-felvidék talán legszebb patakvölgyébe invitál ez a rövid, mégis sokrétű útvonal. A Koloska-völgy patakcsörgéstől hangulatos, jól ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
Füredi ősz teljesítménytúrák 20 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 19,7 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 625 m
Szintcsökkenés 625 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák középrövid távja érint minden olyan látnivalót, amit Balatonfüred környékén érdemes megnézni.

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Villa Romana Baláca - római kori villagazdaság és romkert, Nemesvámos

Balácapuszta
8248 Nemesvámos
Telefon +36 88 265 050

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp