Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Régészeti lelőhely

Várhely (Sopron)

Régészeti lelőhely · Soproni-hegység · 465 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Feltárt halomsír a Várhelynél
  Feltárt halomsír a Várhelynél
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
A Soproni-hegység Várhely nevű csúcsa nevét az őskori, nagy kiterjedésű földvárról kapta, amelynek nem csak egykori sáncait fedezhetjük fel a hegyen, de a nemzetközi jelentőségű leleteket adó halomsírokat is.

Egy őskori földvár nyomában

A Sopron környéki magaslatok már a kora vaskorban (i.e. 7. század) is népszerű építkezési helynek számítottak, ugyanis természetes védelmet nyújtottak az itt élőknek. Telepeiket jellemzően sáncokkal erősítették meg, így a Várhely közel 500 méter magas hátán emelt földvárat is. A fősánc, amely az egész területet körbeveszi, Hallstatt kori; a kettős, illetve néhol hármas sánc többi része a késő kelta korból származik. Az ausztriai Hallstatt lelőhelyéről elnevezett kultúra az i.e. 8-5. században terjedt el Franciaország középső területeitől egészen a Dunántúlig; sikerét a vaseszközök széles körű, tömeges használatának, a vaskohászat ismertté válásának köszönhette.

A korabeli kereskedelem egyik ütőere, a Borostyánút a Soproni-hegység lábánál érkezett meg a Kárpát-medencébe, ezért az itteni földvárnak vélhetően nagy jelentősége lehetett. A méreténél fogva európai összehasonlításban is kiemelkedőnek számító erősséget (a fősánc 2 km hosszú, a vár pedig több mint ezer m² területet foglal el) és a sáncokat alaposan feltárták; e témában a környéken kihelyezett igényes infótáblák segítenek gazdagítani ismereteinket.

Közép-Európa legnagyobb kora vaskori településének feltárását Bella Lajos soproni régész kezdte meg 1887-ben. 1932-ig több ásatás is történt a földvárban, amelyek az 1970-es években folytatódtak, ekkor tárták fel a halomsírokból álló temető területét is. Az ásatás egyik szenzációja volt, amikor az egykori főkapu közelében egy földbe mélyített, kora vaskori házat sikerült feltárni. Az i. e. 750–600 közötti időszakból búza- és rozsszemek, valamint tenyészett és vadászott állatok csontjai kerültek elő.

Az őskori földvár stratégiai helyzetét segít érzékelni a hegytetőn álló Várhely-kilátó, ahonnan talán a legteljesebb panoráma nyílik a Sopron környéki tájra.

Őskori temető

A földvárhoz vezető út mentén, az erődítménytől délre találjuk az i.e. 8–6. századi temetőt. Közel 200 kisebb-nagyobb halomsírt tártak fel a régészek, amelyekből már a 19. század végétől kerültek elő leletek - azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal folytatódtak az ásatások. Ezek során 90 sírhalmot bontottak fel, és 159, a felszínen látható temetkezési halmot (tumulus) azonosítottak.

Az egyik ilyen halmot bemutatóhelyként rekonstruálták: belsejébe fával szegélyezett folyosó hívogat, ahol egy feltárt és rekonstruált vaskori (női) halomsírt láthatunk. Közelebb sétálva a rács túloldalán megtekinthetünk néhány tárgyleletet is. A sírra helyezett kapcsoló nyomva tartásával világíthatjuk meg a benti eszközöket.

A Várhely alakos urnáit Európa-szerte ismerik a szakemberek. Ezeket Bella Lajos tárta fel, akinek emlékét a helyszínen emlékmű és egy pihenőhely örökíti meg. Az 1957-ben átadott mementó tetején az ásatások során előkerült urna öntöttvas másolata áll.

A területen átvezet a Ciklámen tanösvény, de a 2018-ban átadott Régészeti Örökség Tanösvény kifejezetten erre a kultúrtörténetileg páratlan területre fókuszál: nyolc állomása háromnyelvű információs táblákon, naprakészen mutatja be a terület értékeit.

Érdemes látogatásunkat a nyaranta megrendezett Kelta Ünnep idejére időzíteni, amikor is hagyományőrző programokkal idézik fel az ősi telep egykori lakóinak kultúráját.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Tömegközlekedéssel

 • Sopronból a 3, 3Y és 10 jelű autóbuszokkal juthatunk el a Kertváros-felső megállóba.

Megközelítés

 • A buszmegállóból a Várhely utcán a Ciklámen tanösvényen (KT jelzés) induljunk el, ez vezet el a bemutatóhelyig (2,2 km, 213 m szintemelkedés).
 • A Várhely utca végében lévő parkolótól a Ciklámen tanösvényen (KT jelzés) vezt a Várhelyhez (1,8 km, 194 m szintemelkedés).

 

Parkolás

 • A Várhely utca végében találunk parkolót.

Koordináták

DD
47.663173, 16.530363
DMS
47°39'47.4"N 16°31'49.3"E
UTM
33T 614898 5279998
w3w 
///lepény.karfa.fickó
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Soproni-hegység
A vasfüggöny és katonái nyomában
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 3,3 km
Időtartam 1:00 óra
Szintemelkedés 98 m
Szintcsökkenés 98 m

Könnyű és rövid, ám történelmi és erdei kalandokkal teli körséta az egész családnak, hogy felfedezzük a rengeteg, az egykori műszaki határzár és az ...

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Soproni-hegység
A hegyek mélyéről a legmagasabb bércre
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 12,9 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 485 m
Szintcsökkenés 365 m

A Tolvaj-árok szűk patakvölgyéből a Soproni-hegység legmagasabb pontjára emelkedünk, ahonnan már az Alpok hegygigászainak előőrsei derengenek a ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Soproni-hegység
A soproni hegyek legjava
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 6,6 km
Időtartam 2:05 óra
Szintemelkedés 265 m
Szintcsökkenés 265 m

A Várhely környéke a Sopront szegélyező hegyek legszebb zugait kínálja. Kevert, fenyvesektől zúgó erdők, panoráma az Alpoktól a Kárpátokon át a ...

8
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Soproni-hegység
Erdei csavargás a soproni kalandpark körül
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,7 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 338 m
Szintcsökkenés 338 m

A Károly-kilátó és a volt Muck-határőrörs között futó, közepes hosszúságú, több ponton megszakítható, kellemes körtúra olyan izgalmas látnivalókat ...

1
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Soproni-hegység
A háború emlékei nyomán a természetben
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 16,4 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 555 m
Szintcsökkenés 555 m

A hajdani, magyarságért vívott csata helyszínéről, Ágfalváról indulva, a vasfüggöny mentén jutunk el a kétkőjáratos vízimalomhoz. A kisebb ...

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,9 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 267 m
Szintcsökkenés 244 m

Ez a könnyű, rövid túra betekintést enged a soproni természetjárás hőskorába, amikor sorra épültek a kilátók, emlékhelyek, sőt erdei kápolna is ...

3
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Soproni-hegység
A soproni kilátások útja
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,8 km
Időtartam 4:35 óra
Szintemelkedés 519 m
Szintcsökkenés 474 m

A Sopron fölötti erdős lejtők panorámáit fűzi fel az útvonal, mely a kilátók alatt is kellemes, tartalmas terepen halad. A parkerdei séta közben a ...

2
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 4,1 km
Időtartam 1:15 óra
Szintemelkedés 160 m
Szintcsökkenés 198 m

Ezen a könnyed családi túrán a történelem és a természet fonódik össze egy látnivalókkal teli, rövid, de kalandos útvonalon.

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Várhely (Sopron)

Várhely
 Sopron

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp