Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Régészeti lelőhely

Cella Septichora Látogatóközpont és Ókeresztény Mauzóleum

Régészeti lelőhely · Mecsek vidéke · 161 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Ókeresztény Mauzóleum (Pécs)
  Ókeresztény Mauzóleum (Pécs)
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
Város a város alatt – nem véletlenül nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé a pécsi ókeresztény sírkamrákat. A római kori nekropolisz páratlan kulturális emlék, amelyet nemcsak a régészek csodálhatnak meg a maga teljes valójában, hanem bárki, aki ellátogat Pécsre.

Sopianae városát a 2. században alapították, majd szerepe egyre jelentősebb lett a római fennhatóság idején: a 3. század végén már Valeria tartomány központja volt. Az ókori település Pécs mai belvárosa területén feküdt, a korabeli közigazgatási, gazdasági, vallási központ egy részét fallal is körülvették. A vallási élet folyamatosan változott Pannoniában éppúgy, mint a Római Birodalom egész területén. A hivatalos római istenek kultuszát előbb misztériumvallások kezdték felváltani a 3. században, mígnem a kereszténység a kezdeti üldöztetést követően a 4. század végére hivatalos államvallássá lett. A római uralomnak legkésőbb 430-ban a hunok érkezése vetett végett.

Sopianae ókeresztény lakosságának sírépítményei azonban ma is tudósítanak a római korról. Az első festett sírkamra a Széchenyi téri jezsuita rendház építésekor, 1716-ban került elő, azonban ezt nem őrizték meg az utókor számára. A Péter-Pál sírkamrát a Káptalani Levéltár alapjainak ásása közben találták meg 1782-ben, és ettől kezdve eddig összesen 25 sírkamra feltárása történt meg (ezeket előkerülésük sorrendjében számozzák). Közülük jó néhány a nagyközönség számára is elérhetővé vált a Cella Septichora Látogatóközpont létrehozásával.

A sírkamrák egyedülállóak egyrészt azért, mert méretükben és gazdagságukban a legjelentősebbek az Olaszországon kívül feltárt nekropoliszok között; másrészt festésük egyedül a római katakombákéhoz hasonlítható. Kisméretű, családi sírkamrák és nagyobb építmények egyaránt előkerültek a föld mélyéből; a festett síremlékek belső tere ókeresztény szimbólumok felhasználásával készült bibliai jeleneteket idéz. A leglátogatottabbak a Péter-Pál sírkamra, a Korsós sírkamra, a Cella Trichora (háromkaréjos kápolna), illetve a névadó Cella Septichora, egy hétkaréjos épület, amely a legnagyobb az ókeresztény temetőben.

Az Ókeresztény Mauzóleum térben kissé elkülönül a sírkamráktól. Feltárására 1975-ben került sor, a Szent István téri vízesés javítása során. A kétszintes temetői kápolna felső része cella memoriaeként (föld alatti sírkamra)  szolgált, amíg a kriptában temetkeztek. A sírkamrában, amelynek gazdag díszítése a fent említettekéhez hasonló (a festmények részben felületkitöltő díszítések, részben pedig figurális ábrázolások), három szarkofágot is elhelyeztek.

Az ókeresztény temetőt 2000-ben nyilvánították a világörökség részévé, ezzel is elismerve a kulturális emlék egyediségét és értékét.

Nyitvatartás

A Cella Septichora Látogatóközpont  nyitvatartása:

 • április 1. - október 31.: kedd-vasárnap: 10:00–18:00
 • november 2. - március 31.: kedd-vasárnap 10:00-17:00

Az Ókeresztény Mauzóleum nyitvatartása:

A Mauzóleum 2021. július 9-től felújítás és restaurátori munkák miatt zárva tart.

Árak:

 • Teljes árú jegy: 1900 Ft
 • Diák/pedagógus/nyugdíjas jegy: 1100 Ft
 • Csoportkedvezmény (10 fő felett): 15% a teljes árú jegy árából.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2022-02-11

Tömegközlekedéssel

 • A helyi járatok közül a Főpályaudvarról induló 44-es busz Cella Septichora megállóhelye van legközelebb a Látogatóközponthoz, amely egyébként a kicsit távolabb lévő Barbakán megállóhelytől is könnyen elérhető.

Megközelítés

 • A Cella Septichora megállóhelytől kb. 50 métert kell megtenni a Sétatéren, míg a Barbakán megállóhelytől kb. 350 métert kell sétálni az Esze Tamás utcán és a Dóm téren keresztül.

Parkolás

 • A Szent István téri parkolóban lehet legközelebb parkolni.

Koordináták

DD
46.077676, 18.224398
DMS
46°04'39.6"N 18°13'27.8"E
UTM
34T 285382 5106423
w3w 
///kedvez.sokszínű.cimbora
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Mecsek
Időutazás a Mecsekben
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 52,9 km
Időtartam 5:20 óra
Szintemelkedés 956 m
Szintcsökkenés 956 m

Pécsett és környékén a vaskortól a modern időkig lehet kalandozni: ha jól választjuk meg a túra útvonalát, számos múltbéli titok tárul fel előttünk.

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Cella Septichora Látogatóközpont és Ókeresztény Mauzóleum

Szent István tér
7621 Pécs
Telefon +36 30 701 3771

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp