Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Magaslat

Rupp-hegy

Magaslat · Dunazug-hegyvidék · 243 m
LogóMagyar Természetjáró Szövetség
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Tisztás a Rupp-hegy csúcsán
  / Tisztás a Rupp-hegy csúcsán
  Fénykép: Bajomi Bálint, funiQ.hu
 • / A Sas-hegy a Rupp-hegyről nézve. Látszik a Gellért-hegyen álló Szabadság-szobor is
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Információs tábla a Rupp-hegyi tanösvényen
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / Bíboros kosbor a Rupp-hegyen
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Barátszegfű a Rupp-hegyen
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Rupp-hegy csúcsára vezető lépcső
  Fénykép: Bajomi Bálint, funiQ.hu
 • / Gazdagrét és az Őrmező a Rupp-hegyről
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Kilátás Kamaraerdő felé a Rupp-hegyről
  Fénykép: Bajomi Bálint, funiQ.hu
 • / Orvosi veronika a Rupp-hegyen
  Fénykép: Farkas Péter
A Budaörstől Dél-Budáig húzódó Csíki-hegyek vonulatának legkeletibb tagja a Rupp-hegy. A lakott területek által övezett, többi budai hegytől elszigetelten álló hegyre egy öt állomásos tanösvényen juthatunk fel. A természetvédelmi területnek csodálatos panorámája, gazdag növény- és állatvilága van.

A lakott területekkel körbevett, a többi budai hegytől elszigetelten álló Rupp-hegy – amely a valamivel több mint kétszázötven méteres magasságával tulajdonképpen még dombnak számít – a Budaörstől Dél-Budáig húzódó Csíki-hegyek vonulatának legkeletibb tagja. A hegy Budapest XI. kerületében, Pösingermajor városrészben található, és nevét egykori tulajdonosáról, Rupp György budai polgárról kapta.

A Rupp-hegy egyike Budapest azon területeinek, ahol az egykor összefüggő száraz-sziklagyepi természetes növénytakaró maradványai megmaradtak. A közel nyolc hektár méretű terület 1977 óta fővárosi védettség alatt áll, a területet ma a Főkert Nonprofit Zrt. gondozza.

Az 1688-ban Budára érkezett Pösinger Ferenc alakított ki gazdaságot a hegy területén – róla kapta a nevét a mai Pösingermajor városrész. A hegy felépítő kőzete triász kori dolomit, a hegytetőn pedig helyenként budai márgával is találkozhatunk. A múlt századokban a hidrotermális hatásokra elbomlott dolomitot piktortégla néven falfestékek segédanyagaként bányászták. Ezek az üregek még ma is megtalálhatóak a hegy oldalában. Az itt található ásványok között kiemelkedően magas a tűzkő – kvarc – mennyisége. A hegy geológiai kincsekben gazdag – helyenként felfedezhető ásványok még a goethit, a hematit és a kalcit is.

A kiemelten védett területen egy öt állomásos tanösvény vezet végig, ahol a kihelyezett tájékoztató táblákon olvashatunk a hegy történetéről, geológiájáról és az élővilágáról. Az ösvényről tilos letérni, ugyanis az erdő talaját sűrűn borítják a védett növények, éppen ezért a Rupp-hegy a botanikusok kedvelt kutatási területe. Növényzetét a betelepített erdei fenyves kivételével természetes növénytársulások jellemzik. A hegy északi lejtőin gazdag cserjeszintű tölgyes és gyertyános tölgyes erdőfoltok találhatók, a hegytetőt és a déli lejtőket pedig a Csíki-hegyek fővonulatára jellemző dolomitgyepek, különféle berkenyefajták, mészkedvelő molyhos tölgyesek, sajmeggyes karsztbokor erdők – jellegzetes növényfajával, a bíboros kosborral – borítják.

A hegy 38 védett növényfaj élőhelye, amelyeknek legfőbb értéke az itteni orchidea-állomány. A lágyszárúak közül megtalálható a tavaszi hérics, az apró nőszirom, a nagy ezerjófű, de él itt magyar gurgolya, fekete kökörcsin, leánykökörcsin, fehér madársisak, csillagos őszirózsa, magyar bogáncs, magyar repcsény, és homoki vértő is. Nyár elején látható a fürtös homokliliom több mint száz töves állománya, és a sárga koronafürt is. A hegy jelentős növényfaja még a tarka imola.

A hegy élővilágának jelentőségét a botanikusok mellett a zoológusok is felfedezték, ugyanis a terület állatvilága a kedvező természeti adottságoknak köszönhetően viszonylag gazdag. A védett fajok közül nyerges szöcske, selymes futrinka, szarvasbogár, farkasalma lepke, gyászlepke és tarka szemeslepke is él a terület rovarfaunájában. A kétéltűek közül megtalálható a leveli és az erdei béka, a hüllőket pedig a fali- és a fürge gyík mellett a Sas-hegyen is jellemző pannon gyík és a rézsikló képviseli. A közelben lévő nagyobb, összefüggő erdőségekben a városi életkörülményeket nehezen tűrő madarak is előfordulnak, például a csilpcsalpfüzike, a fülemüle, az örvös légykapó, a rövidkarmú fakusz, a barátposzáta és a sárgarigó. Az erdőség a karvaly és az egerészölyv élőhelye is. A közeli gazdagréti lakótelepen fészkelő sarlósfecskék pedig rendszeresen átjárnak a Rupp-hegyre vadászni.

A hegy tetején fekvő tisztásról gyönyörű panoráma nyílik Budapestre és Budaörsre – a legmagasabb pontot egy kis fém oszlop és a rátűzött zászló mutatja.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2022-05-10

Tömegközlekedéssel

 • A 8E jelzésű busszal az Irhás árok megállóig menjünk.

Megközelítés

 • A buszmegállóból a közeli kanyar felé induljunk, majd ott egyenesen menjünk tovább a Törökbálinti úton. Az elágazásnál a zsákutca Ördögorom út felé vesszük az irányt, amíg el nem érjük a tanösvény jelzését.

Parkolás

 • A közeli utcákban parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.474632, 18.979316
DMS
47°28'28.7"N 18°58'45.5"E
UTM
34T 347744 5259889
w3w 
///hajt.nézet.ujjbegy
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,4 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 426 m
Szintcsökkenés 690 m

A kárpáti bükkösöktől a mediterrán fenyvesekig változatos hangulatok közt túrázunk a főváros erdeiben. Felszentelt kegyhely, dolomittornyok és a ...

7
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Budai-hegység
WadkanZ Ultra Trail
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 100,6 km
Időtartam 33:45 óra
Szintemelkedés 2 648 m
Szintcsökkenés 2 665 m

A WadkanZ Instant Trail az egész Budai-hegységet behálózó instant túrasorozat 7 és 102 km közötti 12 pályával. Futva, túrázva és kirándulva is ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Rupp-hegy

 Budapest
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp