Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Látógatóközpont

Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (Dévaványa, Réhely)

Látógatóközpont · Körös–Maros Nemzeti Park · 83 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Sterbetz István múzeum
  Sterbetz István múzeum
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában mindent megtudhatunk hazánk emblematikus madaráról, a túzokról, láthatunk itt régi magyar háziállat fajtákat, de ha kedvünk tartja, kerékpárt is bérelhetünk, s bejárhatjuk a pusztát.

Békés megye északi részén, Dévaványa és Ecsegfalva közt félúton, a puszta közepén találjuk a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontot. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutató helyén egy múzeum, egy tanösvény és egy régi háziállatokat bemutató park várja az érdeklődőket. Réhelyben meg is lehet szállni, ami különösen azok számára lehet fontos információ, akik zavartalanul akarják csodálni a csillagos eget, és élvezni az éjszakai puszta semmihez sem hasonlítható hangulatát. A közelben van ugyanis hazánk egyik legsötétebb, azaz a fényszennyezésnek legkevésbé kitett vidéke.

A dévaványai-ecsegi puszták első számú természeti értéke a túzok: a múzeum is szinte teljes egészében erről a fokozottan védett madárról szól, de emellett a Nagy-Sárrét egykori és jelenlegi állatvilágát is megismerhetjük, a Sterbetz István Emlékszoba pedig a vadász, író és nemzetközi hírű ornitológus életét és munkásságát mutatja be.

Európa egyik legnagyobb testű madarából, a túzokból alig 1500 él hazánkban, de még így is  a kontinens egyik túzoknagyhatalma vagyunk, épp ezért a faj védelmében kulcsszerepet játszanak a hazai szakemberek. Arra, hogy vadon élő madarat lássunk, a dürgés időszakában van a legnagyobb esély, hisz az udvarlás és a násztánc révületében a madarak ügyet sem vetnek a bámészkodókra. A látogatóközpontból áprilisban szakvezetéses túrák keretében lehet megcsodálni ezt a különös természeti látványosságot.

Réhelyben az év többi részében is láthatunk néhány túzokot. Az itt élő példányok különböző sérülések miatt a természetben már nem tudnának boldogulni, itt viszont biztonságban vannak. A látogatóközpont mellett van egy régi magyar háziállat fajtákat is bemutató udvar, ahol baromfiak, juhok, szürkemarhák és bivalyok mellett szamarak is élnek.

A látogatóközpontból kiindulva tanösvény mutatja be a terület növény- és állatvilágát. A védett területen található kijelölt kerékpártúra útvonalak bejárásához kerékpárbérlésre is van lehetőség. Tavasztól őszig számos programot szerveznek itt, májusban például Túzokfesztivált rendeznek, szeptemberben pedig a környéken gyülekező kék vércséket lehet szervezett túrák során megcsodálni.

Nyitvatartás

Ma nyitva

április 1. - október 31.:

 • minden nap 9:00 - 17:00

Nagyobb csoport érkezését, egyedi programok igénylését érdemes előzetesen bejelenteni és egyeztetni.

Árak:

 • Felnőtt (18 év felett): 500 Ft
 • Kedvezményes jegy (nyugdíjas, gyermek 3-6 éves korig, diák): 400 Ft
 • Családi jegy: 2 fő felnőtt + 2 fő gyermek (3-18 évig) + 2-nél több gyermek esetén gyermek pótjegy: 1500 Ft/család + 300 Ft/gyermek
 • Kerékpárkölcsönzés: 600 Ft/fő/óra

További kedvezményekről a honlapon tájékozódhattok.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk! 

Judit Tóth profilképe
Szerző
Judit Tóth
frissítve: 2022-02-14

Tömegközlekedéssel

 • A látogatóközpontot Dévaványa felől busszal is elérjük, a Dévaványa, Réhely megállónál kell leszállni.
 • Dévaványára vonattal is érkezhetünk, Dévaványa állomásig utazzunk. Mivel a buszok ritkán járnak, érdemes lehet innen gyalog elindulni.

Megközelítés

 • A buszmegállótól csak egy rövid bekötőút vezet már a látogatóközpontig.
 • A vasútállomásról gyalog elindulva az Állomás utcán kiérünk a Sport útra, itt csatlakozik be az Alföldi Kéktúra K jelzése. Ezt észak felé, a településtől kifelé követjünk, amíg el nem érjük a látogatóközpontot (6 km). 

Parkolás

 • A látogatóközpont előtt van parkolási lehetőség.

Koordináták

DD
47.081210, 20.935628
DMS
47°04'52.4"N 20°56'08.3"E
UTM
34T 495113 5214190
w3w 
///időjárás.benéz.űrutazó
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Dél-Alföld
Termáltúra, Dévaványa - Füzesgyarmat
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 6
Hossz 33,7 km
Időtartam 2:15 óra
Szintemelkedés 24 m
Szintcsökkenés 22 m

A Dévaványai Strandfürdőt és a Füzesgyarmati Kastélypark Fürdőt összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben ...

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakaszolt túra
Hossz 402,7 km
Időtartam 27:10 óra
Szintemelkedés 359 m
Szintcsökkenés 357 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér Magyaroszág Keleti szegletének 20 termálfürdőjét köti össze ...

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (Dévaványa, Réhely)

5510 Dévaványa, Réhely
Telefon +36 30 445 2409 Fax +36 66 483 083

Tulajdonságok

Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Túrák a környéken
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp