Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Látógatóközpont

Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum, Kaszó

· 1 értékelés · Látógatóközpont · Belső-Somogy · 160 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Kaszó Zrt.

A változatos és igényes programokat kínáló Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum fő célja a természet tiszteletére és védelmére nevelés. A teremben időszakos tárlatok váltják egymást, az év minden szakában különböző programokkal várják az érdeklődőket.

A Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

„Kaszó Somogy zöld szíve.” A kaszói erdő Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Európa-hírű vadállománya természeti kincsnek számít. A település neve egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt és az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta-tavat, az erdő mélyén megbúvó kisközséget és az itt található vadászházat, a hozzá tartozó üdülővel.

Az Ökocentrum gyönyörű erdei környezetben található, ideális programlehetőséget nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Az épület teljes egészében akadálymentesített. A Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum (Ökocentrum) és az azon belül működő Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola célja, hogy bemutassa Belső-Somogy élővilágát, a Kaszó környékén fellelhető természeti értékeket, a sajátos növény- és állatvilágot és a jellemző természetes élőhelyeket, kiemelve a védett és ritka fajokat, valamint megismertesse az erdészek és vadászok munkáját. E cél érdekében a KASZÓ Zrt. az Ökocentrumon belül létrehozott egy kiállítást, mely a hagyományos vadászati módokat hivatott bemutatni. Az épületben egy oktatóterem is helyet kapott, mely az erdei iskolába érkező gyermekek benti foglalkozásainak ad helyet, emellett kiváló helyszínként funkcionál különféle rendezvények, kisebb konferenciák, közösségi programok alkalmával is.

Az Ökucentrum közelében megtekinthető a 2,5 hektáron kialakított vadaspark, ahol a területen élő nagyvadakat (gímszarvas, dámvad, őz, vaddisznó) természetes környezetükben mutatják be. Szintén egy rövid sétával elérhető a Kaszó Lombkorona Sétány. A lombkorona tanösvényen a látogatók a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest ismerhetik meg az aljnövényzettől a lombokig.

Nyitvatartás

A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Árak:

 • Az Ökocentrumban található kiállítás jelenleg térítésmentesen látogatható.
 • Szakmai idegenvezetés igény esetén előzetes egyeztetéssel kérhető, díja létszámtól függő.

A szakmai idegenvezetés és a kerékpárkölcsönzés díkából 20% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2021 májusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Pintér Nikolett profilképe
Szerző
Pintér Nikolett
frissítve: 2022-02-15

Tömegközlekedéssel

Kaszót meglehetősen nehézkes tömegközlekedéssel megközelíteni. Somogyszobig vasúttal vagy autóbusszal, majd a KASZÓ Zrt. autóbuszával, esetleg igény esetén személyszállítással juthattok oda.

 • A legközelebb eső buszmegálló a Somogyszob, községháza (Nagyatádról a menetidő 30 perc), de ez is 8 km-re van.
 • Somogyszobnak vasútállomása is van (Nagyatádról 13 perc alatt ér oda a vonat), onnan már 9,5 km-t kell sétálnunk.
 • A szentai vasútállomás (Nagykanizsától 50-60 perc) szintén 9,5 km-re esik a szállástól. Ha itt szállunk le a vonatról, és jól időzítünk, csak Balátáig kell gyalogolnunk (7,4 km), mert a kisvasút onnan egyenesen Kaszóra repít minket, de sajnos ritkán jár.

Megközelítés

Jelzett turistaút Kaszó környékén nincs.

 • A somogyszobi községházától a Kossuth Lajos, majd Rákóczi utcán kell elindulni nyugatra, amelyről a Szabadság utcán jobbra kell fordulni. Ez az utat kövessétek egészen Kaszóig! (8 km)
 • A somogyszobi vasútállomástól a Keleti közön kell nyugatra sétálni, aztán a Petőfi utcán északnak. A Kossuth Lajos utcán forduljatok balra. Innen ugyanaz az itiner, mint a községháza buszmegállótól.

Parkolás

 • A Kaszói Kirándulóközpont előtti területen nagyobb méretű parkoló várja az autóval érkezőket.

Koordináták

DD
46.319412, 17.223650
DMS
46°19'09.9"N 17°13'25.1"E
UTM
33T 671187 5131940
w3w 
///költő.bonyolít.alaprajz
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kisvasutak · Belső-Somogy
Kaszói Állami Erdei Vasút
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 7,3 km
Időtartam 0:10 óra
Szintemelkedés 15 m
Szintcsökkenés 23 m

A Kaszói Állami Erdei Vasút egészen fiatalnak mondható sok társához képest, amelyek akár már száz éve is működnek (mint az erdei vasutak általában).

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum, Kaszó

Kaszópuszta 1.
7564 Kaszó
Telefon +36 82 352 303 / +36 30 239 9668

Tulajdonságok

Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Túrák a környéken
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp