Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Látógatóközpont

Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont

· 1 értékelés · Látógatóközpont · Soproni-hegység · 510 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont
  Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Sopron feletti parkerdő Muck Endréről elnevezett magaslatán az erdei élményeket magába sűrítő, interaktív bemutatóterem várja az érdeklődőket. A fák között rejtett életet élő vadakkal egy fahídon átsétálva testközelből is megismerkedhetünk.

Élmények és tudás összesűrítve: a kiállítás

Abban a pillanatban magába szippant bennünket a tárlat, hogy becsukódik mögöttünk az ajtó. Egy erdőrészletbe csöppenünk, amelynek minden szegletében izgalmas látnivalók bújnak meg: az egyik ágról bagoly bámul ránk kerek szemekkel, a fatörzsön mókus szalad, a gyökerek közötti kotoréknál róka szundít, a vadászles mellől őzgida lép elő.

Ha kibámészkodtuk magunkat, érdemes a lábunk elé is lepillantani, hogy eldönthessük: a mag-ösvény melyik ágán indulunk felfedezőútra (az elnevezések mellett a kifejlett növényeket is szemügyre vehetjük a fotókon). A gyerekeket feladatlap várja a bejáratnál, aki hibátlanul kitölti, ajándékot kap a büfében – az izgalmas kérdések játszva motiválják a fiatalokat, hogy megismerjék az erdő titkait.

Földön, vízben és levegőben megbújó csodák

A kiállítás remekül szemlélteti az erdő szintjeit, és bemutatja az egyes „emeletek” lakóközösségét, szerepét. Az erdőket alkotó növényeken kívül megismerhetjük a benne lakó állatokat is számtalan érdekes részlettel fűszerezve. Megtudhatjuk például, mi a különbség az agancs és a szarv, az agyar és a kampó, a növényevők és ragadozók fogazata között; végigkísérhetjük egy agancs fejlődését, vagy a természet olyan „trükkjeibe” is bepillantást nyerhetünk, hogy a vaddisznókanok „páncélt” hoznak létre magukon úgy, hogy gyantával keménnyé, ellenállóbbá teszik a szőrzetüket.

Megismerkedhetünk az erdő madaraival és színes, vagy éppen a környezetbe olvadó tollazatuk titkaival. Tippeket kapunk arra is, hogy milyen „házikót” alakítsunk ki a különféle fajtáknak, ha vendégodút telepítünk akár a közeli erdőben, akár a kertünkben - sőt az etetéssel kapcsolatban is tájékozódhatunk, hogy mivel teszünk jót, és mivel okozhatunk (akár jószándékúan is) kárt.

A „klasszikus”, könnyebben megpillantható állatok mellett felfedezzük az erdei ízeltlábúak világának sokszínűségét. Nem is gondolnánk, a különféle bogarak, kullancsok, bolhák, egyéb élősködők milyen óriási szerepet játszanak a természetes egyensúly fenntartásában. A kiállításon a gombák világába is bepillanthatunk. A 3D-s modellek segítségével megfigyelhetjük a leggyakrabban előforduló, az ehető és mérgező fajtákat, de a talajt behálózó gombafonalak világa is feltárul, amelyek különleges kapcsolatot teremtenek a földfelszín alatt.

Bebocsátást nyerünk a vadgazdálkodás és a vadászat kulisszáiba is: az állatok etetésétől, itatásától kezdve a vadak előcsalogatásán át a vadászkutyák szerepéig sok érdekességgel bővíthetjük ismereteinket. Az életet adó vízzel szintén ismerkedünk – nemcsak források és tavak formájában, hanem azt is megtudjuk, hogyan „iszik” egy fa, és hogy a víz körforgása milyen szerepet játszik a természet tisztulásban.

Bemutatják az erdő természetes és mesterséges halálát is. Előbbire példa a klímaváltozás hatására bekövetkező lucfenyők pusztulása, amelyek helyét az új körülményekhez jobban alkalmazkodó fajok veszik át, utóbbira pedig az erdőtűz, amit a legtöbb esetben az ember okoz. Ennek megelőzésére is kapunk tippeket.

Szó esik a hegységet felépítő kőzetekről és bányászatukról, a vitrineket böngészve pedig rácsodálkozhatunk, hogyan fér el egy kicsi üvegben 17 ezer betűzőszú, vagy végigbogarászhatjuk a „gonoszok birodalmát”, vagyis a károsítók gyűjteményét. Az informatika segítségével játékok formájában ismerkedhetünk a különféle madárhangokkal, az erdőben élő vadakkal. Felnőttek és gyerekek egyaránt szórakozva tanulhatnak a védett fajokról, miközben egy puzzle vagy memóriajáték segítségével rendezgetik a szép fotókat az érintőképernyőn. A térélményről a VR-szemüveg mögött látható virtuális valóság is gondoskodik. A kiállítás megálmodói a család legapróbb tagjaira is gondoltak: a négykézláb kúszó-mászó apróságoknak pihepuha, állatmintás párnákkal kedveskednek.

Az állatpark

A bemutatótérből a büfén, majd a fedett teraszon keresztül, egy rámpán jutunk ki arra a területre, ahol a hazai erdei vadfajok élő „klasszikusait” ismerhetjük meg.  A pallón végigsétálva táblák árulkodnak arról, hogy melyik rész milyen állatot rejt – időnként még így is szemfülesnek kell lennünk, hogy megpillantsuk a fák közötti aljnövényzetben megbújó őzet, szarvast, muflont vagy vaddisznót –, de az is előfordulhat, hogy a közelben felröppen egy fácán, vagy vadnyúl robog el alattunk. A leskelődés szabad szemmel is élmény, de távcsővel az igazi.

A táblákról alaposan megismerhetjük az állatokat. Olvashatunk származásukról, elterjedésükről, kinézetük jellegzetes elemeiről, szaporodásukról, sőt láthatjuk a lábnyomukat is, hogy később az erdőt járva könnyen beazonosíthassuk őket. A fotókkal gazdagon illusztrált információs táblán megismerhetjük a hím, a nőstény és a kicsinyek elnevezését, jellegzetességeit.

A helyszín

Az 550 négyzetméteres, korszerű, akadálymentesített, energiatakarékos épületegyüttes 2021. augusztus 2-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.  A komplexum egyéni látogatókat, családokat és csoportokat is fogad. A tágas parkolóban akár busszal is megállhatunk, de ugyanúgy gondoltak a kerékpárral érkezőkre is. Gyalog a K, P, Z jelzéseken vagy a Mária-úton juthatunk ide.

Az épületben a nyitvatartás teljes ideje alatt büfé üzemel, ahol többféle melegszendvics, szendvics, ropogtatnivaló, tea, kávé és palackozott ital közül választhatunk magunknak frissítőt.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap09:00–19:00
hétfő09:00–19:00
kedd09:00–19:00
szerda09:00–19:00
csütörtök09:00–19:00
péntek09:00–19:00
szombat09:00–19:00

Árak:

Személyes belépőjegyek

- gyermek (3-14 éves korig): 800 Ft/fő

- diák (14 éves kor felett): 800 Ft/fő

- felnőtt: 1200 Ft/fő

- nyugdíjas: 800 Ft/fő

- támogató jegy: 2500 Ft/fő

 

Kombinált belépőjegyek

- 2 felnőtt + 1 gyermek: 3000 Ft

- minden további gyermekenként 700 Ft/fő

 

Csoportos belépőjegyek (10 főfől)

- gyermek (3-14 éves korig): 700 Ft/fő

- diák (14 éves kor felett): 700 Ft/fő

- felnőtt: 1000 Ft/fő

- nyugdíjas: 700 Ft/fő 

 

Éves bérletek

- gyermek: 7200 Ft/fő

- diák: 7200 Ft/fő

- felnőtt: 11000 Ft/fő

- nyugdíjas: 7200 Ft/fő

- családi bérlet (min. 3 fő): -10%

 

Kedvezmények

- TEKA kedvezménykártyával: 10%

- SOPRONCARD kártyával: 10%

- OEE tagsági kártyával: 10%

- Soproni Egyetem (Erdészeti Múzeum, Ligneum Látogatóközpont): 20%

 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021. szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-06-17

Tömegközlekedéssel

 •  A legközelebbi buszmegálló a Csík Ferenc uszoda megálló, amit helyi buszjáratokkal érhetünk el.

Megközelítés

 • A buszmegállóból déli irányba indulunk, majd a Z jelzésen jobbra fordulunk. A Lővér Kalandparknál a S jelzésre váltunk, amit a Hétbükkfáig követünk. Innen a K+ jelekre térünk, aztán a K jelzésen élesen balra fordulva jutunk a látogatóközponthoz (összesen 5,4 km).

Parkolás

 • Sopronból a Récényi úton át jutunk a látogatóközponthoz. 
 • Az épület mellett tágas parkolóban tehetjük le az autót, amelyben akár buszok is elférnek.

Koordináták

DD
47.649788, 16.526910
DMS
47°38'59.2"N 16°31'36.9"E
UTM
33T 614668 5278506
w3w 
///zenész.jegyez.szökőév
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Soproni-hegység
A vasfüggöny és katonái nyomában
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 3,3 km
Időtartam 1:00 óra
Szintemelkedés 98 m
Szintcsökkenés 98 m

Könnyű és rövid, ám történelmi és erdei kalandokkal teli körséta az egész családnak, hogy felfedezzük a rengeteg, az egykori műszaki határzár és az ...

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Soproni-hegység
Erdei csavargás a soproni kalandpark körül
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,7 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 338 m
Szintcsökkenés 338 m

A Károly-kilátó és a volt Muck-határőrörs között futó, közepes hosszúságú, több ponton megszakítható, kellemes körtúra olyan izgalmas látnivalókat ...

1
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Soproni-hegység
A soproni hegyek legjava
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 6,6 km
Időtartam 2:05 óra
Szintemelkedés 265 m
Szintcsökkenés 265 m

A Várhely környéke a Sopront szegélyező hegyek legszebb zugait kínálja. Kevert, fenyvesektől zúgó erdők, panoráma az Alpoktól a Kárpátokon át a ...

8
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Soproni-hegység
A hegyek mélyéről a legmagasabb bércre
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 12,9 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 485 m
Szintcsökkenés 365 m

A Tolvaj-árok szűk patakvölgyéből a Soproni-hegység legmagasabb pontjára emelkedünk, ahonnan már az Alpok hegygigászainak előőrsei derengenek a ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 2,3 km
Időtartam 2:30 óra
Szintemelkedés 68 m
Szintcsökkenés 68 m

Sopron határában, az Alpokalja szelídebb, erdős dombságain, de hegyvidéki környezetben, a Lőverekben kínálja magát e kerekesszékeseknek is könnyű, ...

Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 4,1 km
Időtartam 1:15 óra
Szintemelkedés 160 m
Szintcsökkenés 198 m

Ezen a könnyed családi túrán a történelem és a természet fonódik össze egy látnivalókkal teli, rövid, de kalandos útvonalon.

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Soproni-hegység
A soproni kilátások útja
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,8 km
Időtartam 4:35 óra
Szintemelkedés 519 m
Szintcsökkenés 474 m

A Sopron fölötti erdős lejtők panorámáit fűzi fel az útvonal, mely a kilátók alatt is kellemes, tartalmas terepen halad. A parkerdei séta közben a ...

2
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Soproni-hegység
A háború emlékei nyomán a természetben
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 16,4 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 555 m
Szintcsökkenés 555 m

A hajdani, magyarságért vívott csata helyszínéről, Ágfalváról indulva, a vasfüggöny mentén jutunk el a kétkőjáratos vízimalomhoz. A kisebb ...

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(1)

A közösség fényképei


Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont

külterület
9400 Sopron

Tulajdonságok

Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp