Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kút

Eszperantó-forrás

Kút · Pilis-hegység · 279 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A hinta
  A hinta
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

Az Eszperantó-forrás régen elapadt, mégis vizet ad, építményeit pedig megépülésük után rögtön lerombolták, ám csak egyre több lett belőlük. Ritkán találni olyan gazdagon felszerelt víznyerő helyet, mint a Pilis szélén húzódó, apró Basina-völgy talpán.

Gazdagon felszerelt pihenőhely tölti ki a szétnyíló völgytalpat a Basina-völgy alján. Ha fentről közelítünk, az Eszperantó-forrás fölé kötélhintán lehet belengeni, a vízfakadás vizét pedig nyomókaros kút juttatja a felszínre. Padok, asztalok, tűzrakó és esőház mellett egy kisebb támfalból és színpadnak szánt kődobogóból áll a berendezés.

Az eredeti forrást a Természetbarátok Turista Egyesületéhez tartozó újpesti természetjárók foglalták az 1920-as években. Ők leltek rá a térképeken korábban nem jelzett, helyben szlovák névvel illetett kis vízfakadásra, és szabadidejükben (vasárnaponként) látogattak a helyszínre, hogy forrást foglaljanak és menedékkunyhót építsenek. Ehhez meg is vették a falatnyi földet Csév (a mai Piliscsév) községtől, amely állítólag olyannyira támogatta a munkát, hogy még egy kis földdarabot is az egyesületnek adott. Az újpesti turistáknak meghökkentő módon eszperantó alosztálya is volt, és mivel ők dolgoztak a legtöbbet a helyszínen, végül Eszperantó-forrásnak nevezték el a vízfakadást. Más értelmezések szerint a helyszínt dorogi bányászok kezdték látogatni, akik az aktuális politikai irányvonaltól eltérő nézeteik megvitatását leplezendő, találkáik célját az eszperantó nyelv tanulásában nevezték meg.

A forrást és a menedékkunyhót 1928-ban avatták fel, ám a fáma szerint az ünnepség egyik szónoka a nemzetközi összetartozást hirdette, és szaporán elvtársazott, amivel állítólag felbőszítette a községi jegyzőt, aki a „hazafias eszmét" és a „gyászos emlékű kommün" szóhasználatát kérte számon a jelenlévőkön. Ezért az eszperantó nyelv jelképét, az ötágú zöld csillagot a csendőrség leverte, és a község elöljárósága rövidesen határozott a házikó és a forrásfoglalás lerombolásáról, amennyiben nem történik átnevezés. Nem történt, így az új építményeket hamarosan elpusztították (hivatalosan a kunyhót potenciálisan csuszamlásoknak kitettnek, ezért balesetveszélyesnek, a forrást közegészségügyileg kockázatosnak minősítve).

A forrást 1966-ban, egy eszperantó világkongresszus tiszteletére hozták rendbe újpesti eszperantisták, ekkor emelték a kúttal szemközti emlékfalat is. Nem sokkal később még egy rövidfilm is készült a vízfakadás kiépítéséről és sorsáról. (Az eszperantóul és magyarul feliratozott alkotást ide kattintva lehet megtekinteni.) A falat a rajta olvasható emléktábla szerint 2012-ben tatai eszperantisták és helyiek újították fel, a nyomóskutat pedig 2013-ban egy eszperantista vállalkozó, a piliscsévi önkormányzat és önkéntesek építették, hiszen az eredeti forrás az 1970-es években a közeli bányászat miatt kiszáradt.

De az eszperantisták mellett a Vágtató Csigák Természetbarát Szakosztály is nyomát hagyta a helyszínen: a forrás fölött egykori túravezetőjük, Szontagh Ottó emlékére állítottak kopjafát.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-08-25

Tömegközlekedéssel

 • A Piliscsév, Hősök tere buszmegálló esik legközelebb a forráshoz.
 • Klastrompuszta tömegközlekedéssel nem elérhető.

Megközelítés

 • Piliscsév központjából a P jelzést kell követni a Pincefalu széléig, majd onnan egyenes irányban a P● jelekre váltani. Ezek vezetnek el a forráshoz (2,3 km, 100 m szintemelkedés).
 • Klastrompusztáról a S jelzés, majd arról egy erdei elágazásnál jobbra térve a S● jelzés vezet a forráshoz (2,2 km, 65 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Piliscséven a Pincefalu szélén vagy a faluközpontban, a Hősök terén lehet parkolni.

Koordináták

DD
47.689040, 18.839803
DMS
47°41'20.5"N 18°50'23.3"E
UTM
34T 337896 5283999
w3w 
///szöglet.érzés.csárdás
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Pilis-hegység
A Pilis sziklakapujában
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 12,5 km
Időtartam 4:10 óra
Szintemelkedés 622 m
Szintcsökkenés 622 m

Ezúttal a Pilis lábánál maradunk, hogy a hegybelső és a felszín határmezsgyéjén túrázva források, magasba emelkedett barlangi csarnokok és nyers ...

12
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp