Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
Beágyazás
Kulturális központ

Zsidó Kiválóságok Háza, Balatonfüred

Kulturális központ · Balaton · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A füredi Zsidó Kiválóságok Háza
  / A füredi Zsidó Kiválóságok Háza
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Régen zsinagóga volt, ma kulturális térként működik
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Zsidó Kiválóságok Háza, Balatonfüred
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A füredi Zsidó Kiválóságok Házának kertje
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A füredi Zsidó Kiválóságok Házában magunk választjuk ki a tárlat témáját
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Digitális tárlat a füredi Zsidó Kiválóságok Házában
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség

Balatonfüreden a 18. századtól kis lélekszámú, de jelentős zsidó közösség élt, amely nagy hatással volt a helyi bor- és fürdőkultúra fejlődésére. 2018-ban nyílt meg a felújított zsinagóga, a mellette épült látogatóközpont pedig a zsidóság tudományos eredményeit mutatja be több mint száz, zsidó származású, ismert tudós munkásságán keresztül.

Balatonfüreden a 18. század vége felé négy zsidó családot tartottak számon egy adóösszeírás során. A zsidók letelepedését ekkoriban nagyban nehezítette, hogy házvételre vagy házépítésre csak a reformkorban kaptak engedélyt, a kereskedési, iparűzési, letelepedési szabadságot pedig 1840-től biztosította törvény számukra. Mivel korábban sok foglalkozási körből kizárták őket, a Savanyúvíz-fürdő környékén telepedtek le először: a fürdővendégek kiszolgálásából biztos megélhetéshez jutottak. 

II. József 1781-ben kiadott türelmi rendelete nagyot lendített a helyi közösségek életén: engedélyezte a fölbirtok-bérletet, iskolák létesítését, ipari tevékenységek űzését és a szabad királyi városokban való letelepülést. Ennek köszönhetően kapott orvosi képzést az izraelita Oesterreicher Manes József is, aki 1786-tól öt évig volt a füredi savanyúvízi fürdő első orvosa. Nemcsak a fürdőt fejlesztette, korszerűsítette, hanem a szegények részére kórházat létesített a faluban, és a gyerekeiket ingyen kezelte.

Füred borászati hírnevének kialakulásában is nagy szerepet játszott a zsidó közösség: a filoxéravész után elsőként telepítették be birtokaikra a szőlőpestisnek ellenálló fajtákat, és vezető szerepük lett a borkereskedelemben is.

A helyi hitközséget hivatalosan az 1867-es emancipációs törvény kihirdetése (amely garantálta a zsidók egyenjogúságát) után néhány évvel, 1872-ben jegyezték be. Az ortodox hitközségnek azonban zsinagógára is szüksége volt, ezért 1855. május 30-án megvásárolták a reformátusoktól a középkori Szent Margit-templom alapjaira épült, akkor már nem használt ó-templomot.

Az épület első ismert említése 1267-ből származik, a templom körüli temetőkert pedig a régészeti leletek alapján az Árpád-kortól a török hódítás koráig folyamatosan használatban lehetett. A református egyházközség a 18. század folyamán a régi falakat elbonttatta, a helyükre a ma is álló épületet emelték. 1826-ra azonban kinőtték a régi templomot, és néhány háznyira innen 1830-ban építettek egy újat.

Ezután 25 évig kihasználatlanul állt az épület, amíg 1855-ben a füredi izraelita hitközség meg nem vásárolta. A zsinagóga 90 éven át, egészen 1944-ig, a füredi zsidók elhurcolásáig töltötte be szakrális szerepét. A hitközség 156 tagját deportálták, majd haláltáborba hurcolták. Közülük tizenöten élték túl a holokausztot.

A háború után a tóratekercseket elvitték, így megszűnt a zsinagóga szakrális funkciója is. Az 1950-es, ’60-as években hajógyári raktárként és garázsként használták, majd 1991-ben magánkézbe került, és először étteremként működött, aztán évekig üresen állt.

2018-ban nyílt meg a felújított zsinagóga és a hozzáépült új, modern látogatóközpont. Az „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” című digitális kiállításon több mint 130 világhírű, zsidó származású tudós életével és munkásságával ismerkedhetünk meg. A magyar és nemzetközi kutatók nyolc tudományterületet képviselnek az orvoslástól az informatikáig, Freudtól Zuckerbergig. A kiállítás bejáratánál az érintőképernyőkön kiválaszthatjuk azt az öt tudóst, akinek az életútjára kíváncsiak vagyunk - de választhatjuk az előre összeállított "csomagokat" is -, az emeleti teremben pedig részletes betekintést kapunk munkásságukról a digitális eszközökön.

A zsinagóga – amely ma kulturális térként funkcionál – szabadon látogatható, a digitális tárlathoz viszont belépő szükséges. A látogatóközpontban könyveket, borokat és emléktárgyakat is lehet kapni, vagy beülhetünk egy kávéra a hangulatos kertben cseperedő fügefa mellé.

Nyitvatartás

Nyitva
hétfőzárva
kedd10:00–18:00
szerda10:00–18:00
csütörtök10:00–18:00
péntek10:00–18:00
szombat10:00–18:00
vasárnap10:00–18:00

Árak:

Belépőjegy a kiállításra:

 • Teljes árú: 1200 Ft
 • Kedvezményes (nyugdíjas, diák, füredi lakos, pedagógus): 700 Ft
 • Csoportos teljes árú (min. 10 fő): 1080 Ft
 • Csoportos kedvezményes (min. 10 fő): 630 Ft
 • Családos jegy (2 felnőtt és 2 gyermek): 2500 Ft
 • 8 év alatt ingyenes!

Kombinált jegyeket is lehet kapni a Vaszary Galériával, illetve a Vaszary Galéria, Jókai Mór Emlékház, Vitorlázeum, Helytörténeti Gyűjtemény belépőivel.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2020-10-06

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi buszokról a Balatonfüred, közösségi ház megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállóból induljunk el a főútról nyíló Bajcsy-Zsilinszky úton. 250 méter múlva érkezünk úticélunkhoz.

Autóval

 • A házzal szemben tudunk parkolni.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
46.959797, 17.871419
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
46°57'35.3"N 17°52'17.1"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 718459 5204699
w3w (what3words) 
///kihámoz.beleül.szélesség
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.

Profilkép

A többiek fényképei


Zsidó Kiválóságok Háza, Balatonfüred

Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 32.
8230 Balatonfüred
Telefon +36 87 782 592

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp