Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Zsongor-kő

· 1 értékelés · Kilátóhely · Mecsek · 536 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Zsongor-kő
  A Zsongor-kő
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Mecsek egyik jól ismert, egyedi sziklaformációja a Zsongor-kő kiszögellése: a korláttal biztosított páholyról lélegzetelállító panoráma nyílik.

A Zsongor-kő félelmetes vöröshomokkő sziklakiszögellését a tériszonyosok örömére korlát biztosítja, a panoráma pedig feledhetetlen! Alattunk Cserkút és Kővágószőlős, távolabb a Dráva síkja terül el, túlfelén a Papuk emelkedik. Megmutatkozik a Villányi-hegység nyugati csúcsa, a Tenkes is.

Nem kell geológusnak lenni ahhoz, hogy észrevegyük a kőzetek sokszínűségét a Mecsekben. Bár Abaliget barlangja természetesen mészkőben alakult ki, mindössze néhány kilométerrel odébb már vöröses színű homokkő sziklateraszáról csodálhatjuk a tájat, amikor a Babás-szerkövek között, vagy épp a Zsongor-kőn állunk.

A krétában a terület kőzetei a belső erők hatására óriási redőboltozatba gyűrődve kiemelkedést formáltak, melynek legmagasabb része az idők során lepusztult - helyén ma Cserkút előtéri medencéje található. A gyűrődés oldala azonban részben megmaradt, és a Jakab-hegy hátát alkotja. A féloldalasan kibillent rétegek az egykori viszonyokat, a mélyülő tengerfeneket kirajzolva sorakoznak egymás mellett a felszínen. A kemény vöröshomokkő egyik tömbös formációja töri át a talajt és az erdőt a Cserkút fölötti hegygerinc peremén: ez a Zsongor-kő. A magasságélmény szokatlanul intenzív, szinte szédítő, ennek ellenére a tagolt, de lapos hátakban gazdag sziklaegyüttes teraszai kiváló alvóhelyet kínálnak nyári éjjelekre.

A legenda úgy szól, hogy Zsongor menyasszonyát a Jakab-hegy várának török basája várába rabolta, mire Zsongor éjjel megszöktette kedvesét. A törökök utána eredtek, és a sziklán körbevették - ezért a két fiatal lovastul a mélybe vetette magát.

A kövek között kis barlangüreg mélyül, bár nyílása már nem átjárható. A Remete-barlangot több forrás szerint korábban remete lakhatta, és egykor mesterségesen tágították. Kialakulása a földmozgások hatására összetöredezett kőzettestben történt: a puhább részek gyorsabb pusztulása miatt „eltűnt" a támaszték egyes tömbök alól, melyek kibillentek helyzetükből - ezzel üreget hagyva hátra. 2006-ban omlás zárta el a bejáratot.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-03-11

Tömegközlekedéssel

 • A Kővágószőlős, községháza buszmegállótól vezet a legrövidebb út a kilátópontra.
 • A Cserkút, forduló buszmegállóból is feljuthatunk a Zsongor-kőre.
 • Az Abaliget, barlang bejárati út, vagy az Abaliget, barlang megállóktól érhetjük el az Abaligeti-barlangot, ahonnan a hosszabb útvonalon felkaptathatunk a Zsongor-kőhöz.

Megközelítés

 • Cserkútról a P◼ jelzésen kell a hegy felé indulnunk, majd a falu határában jobbra kiágazó K▲ jelzésen felkaptatnunk a Jakab-hegyre. Ott jobb felé kell követnünk röviden a K jelzést, amiből szintén jobbra tér ki a Zsongor-követ felkereső ZT jelzés (3 km, 323 m szintemelkedés).
 • Kővágószőlőst a P◼ jelzésen kell elhagynunk észak felé, majd jobbra a P+, ismételten jobbra pedig a P jelzést követni. A Babás-szerköveknél a K+, följebb a K▲ jelzésen jutunk föl a Jakab-hegyre. Ott jobb felé kell követnünk röviden a K jelzést, amiből szintén jobbra tér ki a Zsongor-követ felkereső ZT jelzés (2,6 km, 310 m szintemelkedés).
 • Abaligetről a K jelzés kalauzol föl a Jakab-hegyre, ahol a ZT jobb oldali kiágazásán leljük meg a kilátóhelyet (6,4 km, 381 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Kővágószőlősön a Rákóczi út és az Ady Endre utca kereszteződésének közelében parkolhatunk.
 • Cserkúton a Cserkúti úton, a falu szélénél tudunk parkolni, ahol a turistaút áttér a földútra.
 • Abaligeten a tó körül találunk parkolókat.

Koordináták

DD
46.092765, 18.138662
DMS
46°05'34.0"N 18°08'19.2"E
UTM
34T 278813 5108335
w3w 
///fedezet.gömbölyű.pózoló
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11,1 km
Időtartam 3:40 óra
Szintemelkedés 464 m
Szintcsökkenés 463 m

A Nyugati-Mecsek emblematikus homokkő hegye izgalmas földtani kalandtúrát ígér a folyók és tengerek kőbe zárt hullámai mentén. Az erdők fölé ...

6
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mecsek vidéke
A Jakab-hegy kincsei
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 11,9 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 381 m
Szintcsökkenés 381 m

A körtúra során felkapaszkodunk a Mecsek nyugati vonulatának legmagasabb pontjára, a Jakab-hegy fennsíkjára. A csúcson található kilátóból és a ...

14
Szerző: Müller Nándor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 13,8 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 425 m
Szintcsökkenés 425 m

Elvarázsolt meseerdőkön, rommá lett várak, kolostorok mentén, ősi sírok és megkövült násznép halmai mellett járjuk be a Jakab-hegy homokkő ...

3
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Mecsek vidéke
Abaliget vasútállomás – Zobákpuszta (DDK-09)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 9 nyitva
Hossz 37,6 km
Időtartam 12:00 óra
Szintemelkedés 1 390 m
Szintcsökkenés 1 200 m

A Nyugati-Mecsek szelíd erdővidékét átszelni változatos élmény. Dombsági magasságok és sziklás hegységi letörések színesítik a kulcsosházakkal is ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Mecsek
Időutazás a Mecsekben
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 52,9 km
Időtartam 5:20 óra
Szintemelkedés 956 m
Szintcsökkenés 956 m

Pécsett és környékén a vaskortól a modern időkig lehet kalandozni: ha jól választjuk meg a túra útvonalát, számos múltbéli titok tárul fel előttünk.

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp