Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Witt Lajos-kilátópont

Kilátóhely · Bakonyvidék · 391 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Panorámarészlet a Witt Lajos-kilátópontról
  Panorámarészlet a Witt Lajos-kilátópontról
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A Kőris-hegy és a Parajos-tető tömbjére néző panorámaponton emléktábla hirdeti a Bakony és az ember több évezredes, szoros kapcsolatát.

Magas-bakonyi panoráma

Az Öreg-Kecskeakol-árok és a Kis-Kecskeakol-árok között, Bakonybéltől nyugatra emelkedő hegygerinc északi végén találjuk a Witt Lajos ugodi erdőmérnökről elnevezett kilátópontot. Egy széles, murvás erdészeti úton felkapaszkodva észak-északkeleti irányban a Bakony békésen hullámzó erdőin vezethetjük végig tekintetünket. A panoráma egyik eleme a hegység legmagasabb pontja, a Kőris-hegy, mellette a Parajos-tető és a Tönkölös-hegy háta látszik, sőt tiszta időben a pannonhalmi apátság tornyai is kirajzolódnak.

Witt és Kádár

A névadó Witt Lajos (1898-1994) erdőmérnökként tevékenykedett elsősorban erdőrendezési, vasúttervezési és erdőgondnokság-vezetői területen. Az ő ötletei és tervei alapján készült el a 6,5 km hosszú Huszárokelőpuszta–Móricháza erdeivasút-szakasz. Közel ötven éves munkássága alatt az Ugodi Erdőgazdaság és az ERTI Kísérleti Állomásának vezetője is volt.

1957-ben el kellett hagynia az országot; családjával Kanadába emigrált, ahol a Brit Columbiai Egyetem Zoológiai Intézetének múzeumi kurátora lett. A tárlat gyűjteményét több ezer példánnyal, köztük két bálna preparált csontvázával gyarapította 1972-es nyugdíjazásáig. Halála előtt az volt a különös kívánsága, hogy hamvait Magyarországon helyezzék nyugalomra. A család teljesítette a kérést: 1998-ban Ugod erdőjében szórták szét földi maradványait. A helyszín közelében, egy szép panorámájú magaslaton helyezték el az emlékkövet és a táblát, ami munkássága előtt tiszteleg. A kilátóponton padokat is találunk.

A panorámapontot a helybeliek Kádár-kilátónak is nevezik. Ennek az a magyarázata, hogy amikor a kommunista vezető látogatást tett a környékre, a helyszínen terítve vendégelték meg vacsorával, hogy átérezze a hely varázsát, gyönyörködjön a bakonyi hegyek látványában.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-05-31

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi buszról a Bakonybél, üdülő bejárati út nevű megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállóból (észak)nyugati irányba indulunk az Ady Endre utcán a Z+ jelzésen (ami egy ideig a K jelzéssel együtt halad), majd balra térünk a P◼ jelzésre, ami hamarosan a P jelzéshez csatlakozik. Ennek a balra tartó ágán indulunk tovább. A balra kiágazó P▲ jelzés vezet a kilátópontra (4,7 km, 137 m szintemelkedés).

Parkolás

 • A településen a KRESZ szabályainak megfelelően tudjuk leparkolni az autót.

Koordináták

DD
47.263812, 17.688211
DMS
47°15'49.7"N 17°41'17.6"E
UTM
33T 703358 5237986
w3w 
///napfényes.kurzus.adakozik
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 15,6 km
Időtartam 4:40 óra
Szintemelkedés 505 m
Szintcsökkenés 505 m

Kellemes körtúra Bakonybél vonzáskörzetében, Móricháza romjaival, több mint 3000 éves halomsírokkal és a Witt Lajos-kilátóponttal, ahonnan Kádár ...

4
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp