Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Tarnai-pihenő

Kilátóhely · Budai-hegység · 416 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Tarnai-pihenő
  A Tarnai-pihenő
  Fénykép: Farkas Péter

A Budai-hegység legmagasabb, egyben leglaposabb tönkjének peremén emelkedik a Tarnai-pihenő panorámás sziklanyúlványa.

Kilátás a hegyperemről

Tágas, feketefenyves keretezte, pázsitos tisztás a Tarnai-pihenő. A murvás, árkokkal szabdalt sziklagyepes placc előreugró bércorráról széles, de nem túl részletgazdag a kilátás: szemben a Kis-Kopasz fémjelezte erdős hátak gyönge hullámzása a Zsámbéki-medence felé rajzol kapcsolatot, balra a Széchenyi-hegy tömbje és a budaörsi kopárok sora mutatkozik, jobbra pedig a Gerecse felé nyílnak távlatok. Szemközt, a párába vesző távolban olykor felsejlenek a százhalombattai finomító kéményei. A helyszín Tarnai László túravezetőről kapta nevét, aki 1991-ben csoporttal utazva, egy ausztriai buszbalesetben vesztette életét.

A kissé mediterrán hangulatú helyszínt pusztuló feketefenyves szegélyezi, gyepéből elő-előbukkan a nyers dolomitfelszín. A jól aprózódó kőzet szőnyege nehezíti a talajképződést, így aztán fák csak elvétve telepedtek meg a lejtőn. Ezért a nyílt dolomitsziklagyepet a lágyszárúak túlsúlya határozza meg - miattuk fontos, hogy az ösvényt ne hagyjuk el, hiszen a laza, szikár talajhártyát lépéseinkkel könnyen elmozdítjuk, ezzel tönkretéve a növényzet élőhelyét. A mostoha helyszínen olyan ritkaságot is fellelhetünk még, mint például a jégkorszak óta kitartó István király szegfű. Mellette pl. tarka kosbor, henye boroszlán és kököricsnek színesítik a lejtőt.

A lejtő „kertészei"

A kis fantáziával Winnetou-filmeket idéző tájkép hangulatfelelősei egyértelműen a kecses megjelenésű feketefenyők, a hajdani dolomitkopárok „kertészei". A faj a mészkő- és dolomitbércek specialistája, kedveli a napfényt, tűri a szárazságot, és zord zugokban is feltalálja magát, ezért esett rá a választás, amikor felmerült, hogy az erdő letermelése után lemosódott, elenyészett talajt valahogyan meg kellene erősíteni. A gyorsan növekvő tűlevelűek szerepe a humuszképződés elősegítése volt, megerősítve a talajt az őshonos fajok számára, amiknek telepítése a következő fázisban indulhatott meg. Ennek eredményeképpen sokfelé a feketefenyő eredeti élőhelyi viszonyaihoz hasonlóan ligetes, lombhullatókkal elegyes pagony lakta be a lejtőket. Mára többnyire teljesen lecserélték az átmeneti állapotot, és a procedúra betetőzéseként az eredeti tölgyes társulások hódították vissza a terepet - máshol viszont a gazdasági haszon került előtérbe, és a sebesen felnövekvő fenyvesek „fellazítása", lecserélése nem történhetett meg.

A Fekete-hegyek nevéért is felelős tűlevelűek közül sok kidőlve hever a földön - az élővilág szempontjából kívánatos is a ritkulás, hiszen ha a feketefenyő túl sűrűn nő, talajszintje elsötétül, és az állatvilág képviselőinek menedéket nyújtó aljnövényzet megritkul, vagy akár el is tűnik. A Tarnai-pihenőt a jelzésen fölfelé elhagyva láthatjuk a csapadékvíz nyomában mélyült árkokat is, amik nem kímélik a dolomitmurvás felszínt. Ennek köszönhető a tönk peremének viszonylag élénk a mikrodomborzata itt, ahol a lapos hegyhát lejtőbe hajlik.

A Tarnai-pihenő kb. 30-45 perc séta a Hideg-völgyi pihenőtől (ami a budakeszi országút mentén található), és hozzávetőleg 20 perc alatt kereshetjük fel róla a Budai-hegység legmagasabb pontját, a kilátóval ékesített Nagy-Kopaszt.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-08-22

Tömegközlekedéssel

 • A Budakeszi, Hidegvölgyi pihenőház buszmegállótól érhető el leggyorsabban a kilátóhely (a járatok Budapest, Budakeszi és Telki felől érkeznek).
 • A 63-as BKK-busszal érhetjük el a Nagykovácsi, Tisza István tér buszmegállót, ahonnan szintén elérhető a kilátópont.

Megközelítés

 • A Tarnai-pihenő a Budakeszi-Telki országút melletti Hideg-völgyi pihenőhelytől a Z▲ jelzésen érhető el (2 km, 134 m szintemelkedés).
 • Nagykovácsiból a Z jelzésen, majd arról balra térve, a Z▲ jelzésen érhető el (a Nagy-Kopasz útba ejtésével) a Tarnai-pihenő (5,8 km, 213 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Parkolni legközelebb a Budakeszi-Telki országút mentén működő Hideg-völgyi pihenőhely (avagy Erzsébet büfé) mellett lehet.
 • Aki Nagykovácsiból indulna, annak a falu szélén, a Telki út mentén érdemes parkolnia.

Koordináták

DD
47.541440, 18.868863
DMS
47°32'29.2"N 18°52'07.9"E
UTM
34T 339626 5267536
w3w 
///begombol.nyúl.iskolák
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11,3 km
Időtartam 3:10 óra
Szintemelkedés 278 m
Szintcsökkenés 278 m

Oszloptörzsű öreg tölgyesek, magányosan álló, zászlós feketefenyők, kopár aljú bükkösök és sűrű, bozótos karsztbokorerdők - ez mind a Budai ...

5
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Dunazug-hegyvidék
Farkas Trail
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 28,4 km
Időtartam 11:30 óra
Szintemelkedés 854 m
Szintcsökkenés 850 m

A Farkas Trail egy Biatorbágyról induló, Budapesten végződő túraútvonal. Az instant teljesítménytúrák sorába tartozik, azaz regisztráció után az év ...

5
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Budai-hegység
A budakeszi erdő kilátásai
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,3 km
Időtartam 3:40 óra
Szintemelkedés 416 m
Szintcsökkenés 416 m

A fenyvesekkel is foltozott Fekete-hegyek tömbjének egyetlen markáns völgyét kerülve a Budai-hegység legmagasabb pontjára, onnan pedig mellőzött, ...

5
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Budai-hegység
A Budai-hegység legmagasabb pontján
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 12,1 km
Időtartam 3:28 óra
Szintemelkedés 387 m
Szintcsökkenés 387 m

Sok látnivalót tartogató, mégis könnyed túránkon megismerhetjük a Fekete-hegyek dolomit sziklagyepének fehérrel csipkézett köveit és egyedi ...

35
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Budai-hegység
WadkanZ Ultra Trail
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 100,6 km
Időtartam 33:45 óra
Szintemelkedés 2 648 m
Szintcsökkenés 2 665 m

A WadkanZ Instant Trail az egész Budai-hegységet behálózó instant túrasorozat 7 és 102 km közötti 12 pályával. Futva, túrázva és kirándulva is ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp