Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Sas-kő

· 1 értékelés · Kilátóhely · Mátra-hegység · 898 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Sas-kő
  Sas-kő
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
A Mátra vadregényes keleti gerincének talán legmegkapóbb, de mindenképpen legvadabb pontja a Sas-kő kiszögellése, egy keskeny sziklagerinc panorámás orma, ahonnan szokatlanul intenzív a magasságélmény. Különlegessége, hogy páratlan módon használhatjuk ki róla a Mátra-gerinc fekvését: néhány méteren belül a Kárpátok és az Alföld felé is kileshetünk.

A kilátás

A 898 méter magasan elhelyezkedő Sas-kő hátán először egy kőből rakott építmény tűnik fel: az I. világháborúban elesett turisták emlékét őrzi, és 1930 júniusában, a Kékesalja menedékház átadásának napján avatták fel. Mellvédjét elhagyva kisétálhatunk a sziklafal kiszögellésére, ahonnan a teljes északi panoráma is feltárul: a Mátra lábához tapadt falvak mögött élénk dombvidék hullámzik, felismerhetjük a Karancs tömbjét, a Medves fennsíkját, a Heves-Borsodi-dombság magaslatait, és keleten, a lealacsonyodó Mátra-gerinc mögött a Bükk terjedelmes platója húz kontúrt a horizontra (világos foltja a Bél-kő mészkőbányája). Távcsővel vagy teleobjektívvel megkereshetjük a Bálvány kilátóját vagy éppen a kövek vonulatának fehérlő sziklahomlokait is.

Tiszta időben az Aggteleki-karszt is hullámot vet a kéklő távolban, egészen szerencsés esetben pedig a Felvidék jelentős szeletét is feltérképezhetjük. A Magas-Tátra sziklacsipkéi rögtön szemet szúrnak a nagy távolság ellenére is, de az Alacsony-Tátrát keletről záró Király-hegy gyephavasa is vonzza a tekintetet, ahogy a Gyömbérben tetőző nyugati folytatása is (kivételesen tiszta időjárás idején még a Nagy-Fátra is megmutatkozik). De az alacsonyabb hegyvidékek is méltók a figyelemre: a Polyánától a Gömör-Szepesi-érchegység keleti széléig sorakozik föl előttünk a Felvidék erdőbirodalma.

A Mátra főgerincének egy egészen elkeskenyedő pontján állunk, ezért mindössze néhány méter sétával, a kicsit alacsonyabb túloldali sziklaoromról az Alföld felé is kitekinthetünk. A Kékes tömbjét keletről határoló Vár-patak mély, üdítően tömött erdőkkel bélelt völgye kanyarodik a síkság irányába, fölötte a markazi várromot hordozó mellékgerinc áll őrt. A mélyben a Mátrai Hőerőmű pöfékel vízpárát a hűtőtó tükrén túl.

A Sas-kő sziklája

A Kékes felől közeledve a Sas-kőhöz elkeskenyedik az ösvény, majd a talajt impozáns andezitpadok törik át. A sziklaréteg szemmel láthatóan félrebillent állapotban hever előttünk: a vulkanikus eredetű hegység a földtörténet korábbi szakaszában dél felé dőlt, északi oldala megemelkedett. Ezért a Mátra túlnyomó részén az északi lejtők meredekebbek, itt pedig, a Sas-kőnél egy függőleges sziklafal hátán járunk. Az utolsó jégkorszak idején a fagypont körül ingadozó hőmérséklet formálta a bércet: a korábban felszínre került kőzet repedéseibe befolyó víz jéggé szilárdulva szétfeszítette a kemény andezitet, és lassan, fokozatosan, apró darabonként szétpattintva annak testét „hátrálásra kényszerítette" a tömböt (ezt a folyamatot nevezik krioplanációnak). Ezáltal a fagyaprózódás szabályos falat faragott ki, melynek lábánál törmeléklejtő gyűlt fel.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-07-31

Tömegközlekedéssel

 • A Kékestető, Szanatórium buszmegálló esik a legközelebb a sziklához.
 • Markazon a Markaz, posta buszmegállóból indíthatjuk a túrát.
 • A Parád, központ buszmegállóból induljunk, ha Parádról közelítenénk meg a Mátrát.
 • Ha valamely busszal feljutnánk Parádóhutára, hogy onnan vágjunk neki a túrának, akkor a Parádóhuta, harangláb buszmegálló a startpontunk.
 • Parádfürdőről nekirugaszkodva a Parádfürdő, kórház buszmegállót kell megcéloznunk utazástervezéskor.

Megközelítés

 • Kékestetőről a K és S jelzések együtt haladva vezetnek a Sas-kő ormára (1,9 km).
 • Markazról a Z jelzésen érjük el a gerinc Markazi-kapu nevű nyergét, ahonnan egyenesen a K jelzésen kell folytatnunk (7,8 km, 699 m szinetmelkedés).
 • Parádról a S jelzést kell követni. Amikor a P+ csatlakozik, haladjunk tovább, majd a két jelzés elágazásánál kövessük egyenesen a P+ jeleket! Ezeket a Pisztrángos-tónál kell balra elhagyni a K+ jelzésen, ami a gerincre vezet. Ott balra, a K jelű ösvényre kell térnünk, mely elkalauzol a Sas-kőig (8,4 km, 649 m szintemelkedés). Parádóhutáról ugyanezt a jelzésszekvenciát kell követni, csak az útvonal rövidebb 2 kilométerrel, a szint pedig 76 méterrel.
 • Parádfürdőről a keletre induló Z jelzés juttat föl a gerincre, ahol jobbra, a K jelekre fordulva érjük el a Sas-kőt (9,1 km, 664 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Kékestetőn több fizetős parkoló is működik.
 • Markazon a posta körül vagy a falu szélén, pl. a temetőnél hagyhatjuk autónkat.
 • Parádon, a posta környékén több parkolót is kialakítottak, de érdemes inkább felhajtani Parádóhutára, hiszen a turistaút is erre tart. Parádóhután az utca szélén, vagy az utcák végén parkolhatunk.
 • Parádról egészen sokáig autózhatunk a Szent István-csevice felé vezető autóút Ilona-völgy felé vezető pásztáján, és elég csak a várbükki elágazásnál lerakni a kocsit. Parádon pedig a főút és a Bányalaposi út elágazásánál találunk parkolót.

Koordináták

DD
47.873587, 20.030418
DMS
47°52'24.9"N 20°01'49.5"E
UTM
34T 427497 5302705
w3w 
///gőzgép.csend.idők
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,5 km
Időtartam 2:05 óra
Szintemelkedés 45 m
Szintcsökkenés 707 m

Könnyű családi séta a Kékesről Mátrafüredre sok forrással, egy különleges kőtenger és egy szép völgy érintésével.

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 19,4 km
Időtartam 6:05 óra
Szintemelkedés 766 m
Szintcsökkenés 1 143 m

Hosszú túra a Mátra legmagasabb tömbjein át a Kékesről Galyára, majd az Ágasvár felé vezető keskeny gerincen. Óriás bükkösök, panorámás sziklák, ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,7 km
Időtartam 3:45 óra
Szintemelkedés 591 m
Szintcsökkenés 591 m

A sziklaformációkkal és forrásokkal tűzdelt panorámatúra könnyed, de látványos útvonalat kínál a Kékestetőre érkezőknek. A nem túl nagy ...

9
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Mátra-hegység
A Mátra legszebb ösvényein
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 14,5 km
Időtartam 2:50 óra
Szintemelkedés 738 m
Szintcsökkenés 738 m

Felsorolni is nehéz azokat az élményeket, amelyek ezen a körön várnak ránk. Csodás patakok, az ország egyik legszebb vízesése, lélegzetelállító ...

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátra-hegység
A Magas-Mátra csodája, az Ilona-völgy
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11,6 km
Időtartam 3:35 óra
Szintemelkedés 529 m
Szintcsökkenés 529 m

Látványos, a hegység minden jellegzetességét bemutató körtúra - ráadásul Magyarország legnagyobb természetes vízesését is érintjük egy kalandos ...

20
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 17,5 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 483 m
Szintcsökkenés 603 m

Egy földtanilag különleges területen természetes ásványvízlelőhelyeket rejt a mátrai erdő. A forrásoknál és kutaknál magunk is megkóstolhatjuk és ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,5 km
Időtartam 2:20 óra
Szintemelkedés 340 m
Szintcsökkenés 340 m

 Rövid, látványos családi körséta Mátraházáról kőtengerrel, forrással, patakkal.

14
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátra-hegység
Csúcsról csúcsra a Központi-Mátrában
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 8,1 km
Időtartam 2:37 óra
Szintemelkedés 467 m
Szintcsökkenés 252 m

Látnivalókban és kalandokban gazdag panoráma útvonal Mátraháza és Galyatető között, lankás hegyoldalakon, sűrű fenyveseken és kopasz hegyhátakon ...

1
Szerző: Demecs Norbert,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Hollós Krisztián
2020-12-20 · Közösség
Fénykép: Hollós Krisztián, Közösség

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp