Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Nagy-Péter-mennykő

· 1 értékelés · Kilátóhely · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 709 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Napfelkelte a Nagy-Péter-mennykőn
  Napfelkelte a Nagy-Péter-mennykőn
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A Tokaji-hegység központi részének neves kilátóhelyei közül a legmagasabb elhelyezkedésű, melynek tetejéről széles panorámában tárul elénk a hegyvidék szerkezete és végtelen erdőrengetege.

A Nagy-Péter-mennykő 709 méter magas sziklahomloka egy fagy által kialakított kőtorony tetején található. A jégkorszakok idején a kőzet repedéseibe befolyó, majd ott megfagyó víz váltotta ki a szikla aprózódását, melynek következtében a környezetéből kiemelkedő bástyaszerű alakzat jött létre. Ennek a toronynak a tetejére érkezünk, amikor felkeressük a Tokaji-hegység e páratlan panorámapontját.

Már a K jelzésről idáig vezető ösvény is meseszép, ősöreg bükkösön halad keresztül, amelyet érintetlen hangulata tesz különlegessé. A sziklacsúcsra kilépve széles kilátás tárul föl: a Tokaji-hegység magyarországi szakaszának középső, hegyvölgyes tömege mellett feltűnik a távolban az államhatárt hordozó Milic-csoport, alatta ott fehérlik a magányos andezitkúpon ülő füzéri vár. Jobbra fordulva a Kemence-patak hosszú, mélyen bevágódott völgyét követhetjük tekintetünkkel. Ez keleties futású, majd hirtelen északnak fordul, hogy Pálházánál, a Hegyköz medencéjében érjen véget. Nem véletlenül építették éppen ide az egykor Nyíregyházáig tartó kisvasúti vonalrendszer pálházi mellékágát. A vasút a hegység belső területein kitermelt fát szállította a feldolgozásért felelős városi területek irányába, a pályát pedig a Kemence-völgyön lehetett a nagy kiterjedésű hegyvidék centrumához legközelebb vezetni. (A kisvasúton napjainkban is utazhatunk Rostallótól Pálházáig.)

A térség legnagyobb városának, Sátoraljaújhelynek a nevére is magyarázatot kínál a panoráma: a fölötte magasodó, a Nagy-Péter-mennykőről keleti irányban, takarás mögül kiemelkedő, hegyes csúcsú magaslatokat alakjuk után Sátoros-hegyeknek nevezik. Feltűnő még a hegység kiterjedése is: óriási összefüggő erdőség tölti be a látóteret. Sajnos jellemző ugyanakkor, hogy elszomorítóan nagy területeken rondítanak a képbe hatalmas, barbár tarvágások - ez is helyi sajátosság, az ország egyéb tájaihoz képest itt különösen szembetűnő ezek jelenléte és sokasága.

Tiszta időben a Milic-csoporttól jobbra feltűnik a Kárpátok vulkáni övezetének egy távolabbi, a Mátrához hasonló magasságú tagja, a Vihorlát is.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2022-11-21

Tömegközlekedéssel

 • A Regéc, autóbusz-forduló buszmegállóba napi néhány járat érkezik.
 • A Háromhuta, (Középhuta) templom megállótól is indulhatunk.
 • Rostallóra a Pálházi Erdei Vasúttal utazhatunk Pálházáról.

Megközelítés

 • Regécről a K jelzés visz a leggyorsabban a célhoz. Ebből egy tisztásnál bal felé ágazik ki a K▲ jelzésű ösvény, melyen 10 perc séta a kilátóhely (6,9 km, 376 m szintemelkedés).
 • Rövidebb út is kínálkozik, ha a Z turistaúton vágunk neki. Amikor a Z jelzésen elérünk egy fenyvest, melynek alján sziklák hevernek, meredeken felfelé kaptatunk. A varázslatos útszakasz végén elhagyjuk a sűrűt, és kilépünk egy erdészeti út-csomópontba. Itt a turistaút balra fordul. Nekünk azonban egyenesen kell továbbindulnunk, a kerítés által jobbról kísért dózerúton. Ha pár percen belül mindkét oldalról hatalmas tarvágások kerítései kísérnek mindkét oldalunkon, akkor jó helyen járunk, nem sokkal a Nagy Péter-mennykő elágazása előtt érjük el a K jelzést a kerítés sarkánál. Ezzel a levágással jó félórát spórolhatunk (6,1 km, 316 m szintemelkedés).
 • Középhutáról a S jelzésen kell fölkaptatnunk a Mlaka-rétig, majd ott balra fordulni a K jelzésre. Hosszú gyaloglás után jobbra ágazik ki a K▲ egy tisztásnál, ez mutatja az utat a Nagy Péter-mennykőre (6,8 km, 456 m szintemelkedés).
 • Rostallóról a S jelzésen kell fölkaptatnunk a Mlaka-rétig, majd ott jobbra térni a K jelzésre. Hosszú gyaloglás után jobbra ágazik ki a K▲ egy tisztásnál, ez vezet a Nagy Péter-mennykőre (6,9 km, 454 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Regécen a főutcán parkolhatunk, de kihajthatunk az autóval a faluból, és egy rövid emelkedő végén jobbra, ahol a várat látjuk földút indul. Itt parkolhatunk. A Z jelzés az aszfalton fut.
 • Középhután a falu bejáratnánál, az erdőszélen hagyhatjuk az autót.
 • Rostalló közelében a Kőkapu hotelnél van parkoló, de a kisvasút rostallói végállomásánál is le lehet parkolni az erdőben.

Koordináták

DD
48.419568, 21.388181
DMS
48°25'10.4"N 21°23'17.5"E
UTM
34U 528721 5363007
w3w 
///honorál.kisbabák.csodás
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Gyalogtúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
A Tokaji-hegység legjava
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 19,8 km
Időtartam 6:05 óra
Szintemelkedés 703 m
Szintcsökkenés 703 m

A Tokaji-hegység völgyeinek mélyére, bérceinek fokára kalauzol ez a kiadós, élménydús körtúra. Felfedezzük a hegység központi tömegét, mélyen ...

3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 17,2 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 671 m
Szintcsökkenés 671 m

Hosszú vándorlás a hegység erdőségében, két kitűnő kilátóhely felkeresésével. Ezek országos összehasonlításban a legkülönbek közül valók, ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Hegytetőről hegygerincre a központi vadonban
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 29,1 km
Időtartam 9:20 óra
Szintemelkedés 1 250 m
Szintcsökkenés 1 250 m

Látványos, igazi hegyvidéki túra a Tokaji-hegység legmagasabb összefüggő hegyhátán. Meglátogatjuk a belső területek vadonját, a fokozottan védett ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Háromhutai-hegycsoport
Egy nap a zempléni vadonban
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,5 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 517 m
Szintcsökkenés 669 m

Kilátóhelyekben gazdag turistaút, mely alig járt, helyenként háborítatlannak tetsző erdőket érint a Zempléni-hegység középső, vadregényes részén.

2
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Háromhutai-hegycsoport
Kárpáti tájakon: barangolás Óhuta körül
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 8,8 km
Időtartam 3:05 óra
Szintemelkedés 526 m
Szintcsökkenés 526 m

A Tokaji-hegység szívében barangolunk, az Óhuta körüli hegyekben, kaszálóréteken, fenyvesekben, forrásokkal és tavacskákkal tűzdet ligetekben, ...

4
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 25,3 km
Időtartam 8:05 óra
Szintemelkedés 1 056 m
Szintcsökkenés 1 056 m

A Tokaji-hegység szívében, vízválasztó gerincek találkozásánál járunk, az egykori regéci uradalom központjában, a legmélyebbre nyújtózó völgyek ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 19,7 km
Időtartam 6:10 óra
Szintemelkedés 789 m
Szintcsökkenés 789 m

A hegység látnivalókban talán legtöményebb része a Háromhutától északra eső gerincszakasz. A két legszebb és legnépszerűbb kilátóhely, a Sólyom ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Háromhutai-hegycsoport
Szép kilátás: A Zemplén esszenciája
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 20,1 km
Időtartam 6:08 óra
Szintemelkedés 622 m
Szintcsökkenés 620 m

Sólyom-bérc, Kerek-kő és Nagy-Péter-mennykő: a Zemplén három legszebb látványpontja egy túrában.

4
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Kormány Patrik profilképe
Kormány Patrik
2022-12-06 · Közösség

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp