Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Nagy-bükki kilátóhely

Kilátóhely · Visegrádi-hegység · 310 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás a Szent László-völgyre
  Kilátás a Szent László-völgyre
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Eldugott tisztás a Spartacus-ösvény mellett, melyre nem vezet turistaút, de ha felkutatjuk, fantasztikus panorámát élvezhetünk az Apát-kúti-völgyre és folytatására, a hegyek satujába szorult Szent-László-völgyre.

A Visegrádi-hegység belső zugai tele vannak kisebb kopárosokkal, rétekkel. A meredek lejtőkről, ha egyszer eltűnik, nehezen telepedik meg újra a fásszárú növényzet, mivel a víz lemossa a sziklákról az amúgy is sekély talajt. Így a fák gyökérzete nem tud miben megkapaszkodni. Itt, a Nagy-Bükk mindössze 341 méteres csúcsának oldalában kicsiny sziklataréj bukkan ki a földből. A meleg mikroklímájú tisztásról olyan látványban lehet részünk, mintha a Börzsöny mélyén járnánk.

Jobbra a Szent László-völgy szurdok jellegű mélyedése tátong, és láthatóan erősen emelkedik. Bal felé ennek folytatása, az Apát-kúti-völgy szelídebb domborzatú vidéke látszik, egy sziklakibúvás tetejéről hátrébb kiszúrhatjuk a visegrádi várat és a Nagy-Villám bástyát formázó kilátóját is. Szemben egy másik, jóval nagyobb kopár rét és az Ördögbánya sziklafala töri meg az erdőtakarót.

A zárt erdő, a meglepően meredek hegyoldalak és a nagy viszonylagos szintkülönbségek - akárcsak a Börzsönyben - a valóságosnál jóval magasabb hegység benyomását keltik.

A panorámapontra nem vezet jelzett turistaút.

Nyitvatartás

Egész évben látogatható, de turistaút nem vezet ki rá.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2019-04-28

Tömegközlekedéssel

 • A Pilisszentlászló, községháza buszmegállóba Szentendréről indulnak a járatok.

 • A Visegrád, nagymarosi rév buszmegállót a Budapest, Újpest-Városkapu buszpályaudvarról (Szentendre érintésével), vagy Esztergomból indulva érik el a buszok.

Megközelítés

A kilátóhelyre nem vezet turistaút, de mindössze néhány perces (kb. 60 méteres) kitérőt jelent a Spartacus-ösvényről.

 • A Visegrád, nagymarosi rév buszmegállótól indulva balra kell fordulnunk az első utcán (eleinte Rév utca), és a P jelzést követnünk. Ezután a 2. utcán, a Széchenyi utcára kell jobbra letérnünk. Ekkor már a Z jelzést követjük. A hegyre kanyarodó Z jelzés a Spartacus kezdeti szakasza. Ahol az erdészeti úton futó turistaút éles balkanyart tesz, majd rövid egyenes szakasz után jobbra hajlana, ott kell jobb felé letérnünk a jelzésről. Egy apró gerincen kell fölkaptatnunk, és pár perc gyaloglást követően meg is leljük a tisztást (4,4 km, 220 m szintemelkedés).
 • Ha autónkat a Bertényi Miklós Füvészkert előtt hagytuk, az arborétummal szemben lévő oldalon a hegynek nekivágó Z+ jelzést kell keresnünk. Ez csatlakozik a Z jelzésbe, mely a rét közelébe vezet. Miután a két jelzés egyesült, az erdészeti út éles balkanyart tesz. Rövid egyenes után újra kanyarodna, ekkor térjünk le jobbra róla! Egy keskeny kis gerincen kell kisétálnunk a sziklakopárosra (1,9 km, 134 m szintemelkedés).
 • Pilisszentlászlóról a Béke utcán nyugat felé indulva a Z jelzés vezet el a panorámás tisztáshoz. Amikor a Jenő-kunyhó után az ösvény meredek hegyoldalt keresztez, majd rátér egy erdészeti útra, és élesen balra fordul, már közel járunk. A balkanyar után rövid egyenes szakasz következik, itt kell balra, a kis gerincre fordulnunk. A fák közt lépdelve perceken belül megérkezünk a tisztásra. (6,3 km, 120 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Visegrádon a révnél kanyarodjunk balra a Rév utcán, és hajtsunk egyenesen, amíg el nem érjük az erdőt! Hosszan autózhatunk az erdőben is, a Bertényi Miklós Füvészkert előtt ingyenes parkolót találunk.
 • Pilisszentlászló központjából a balra, nyugat felé induló Béke utcán tudunk elhajtani a faluszéli focipályáig. Ott leparkolhatjuk autónkat.
 • Ha végigjárnánk a Spartacust (ami a kilátóhely felkereséséhez ajánlott), hagyjuk az autónkat Szentendrén! A HÉV-végállomás mellett két ingyenes parkolót is találunk. Innen busszal utazhatunk a túra bármely kezdőpontjára, és a végén ide is térhetünk vissza.

Koordináták

DD
47.760243, 18.978785
DMS
47°45'36.9"N 18°58'43.6"E
UTM
34T 348532 5291631
w3w 
///apróbb.füzet.rátér
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Terepfutás · Visegrádi-hegység
A kihagyhatatlan Spartacus kör
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 14,2 km
Időtartam 2:35 óra
Szintemelkedés 252 m
Szintcsökkenés 252 m

A környék bővelkedik a mesés fekvésű településekben. Pilisszentlászló mindenképpen dobogós ilyen szempontból, innen bármerre elindulva garantált az ...

2
Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
A Spartacus-vadászösvény
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,7 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 177 m
Szintcsökkenés 433 m

A dunakanyari hegyvidék különleges hangulatú, emblematikus túraútja, mely meredek hegyoldalakat keresztezve, szintben tekereg, és közben ...

70
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Patakparton, vadászösvényen
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,2 km
Időtartam 4:20 óra
Szintemelkedés 269 m
Szintcsökkenés 269 m

Visegrád környékének egyik slágertúráját járjuk be ezzel a vándorlással. A Bertényi Miklós Füvészkert kapujától a Spartacus ösvényen kanyarogva ...

30
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Börzsönyvidék
A királyok túrája, a túrák királya
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 21,7 km
Időtartam 7:30 óra
Szintemelkedés 795 m
Szintcsökkenés 796 m

Ezt tényleg látni kell: klasszikus félkör Dömösről a jellegzetes formakincsű Vadálló-kövek mentén a kihagyhatatlan panorámát kínáló Prédikálószéken ...

6
Szerző: Farkas Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség S2 közepes nyitva
Hossz 23,4 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 557 m
Szintcsökkenés 557 m

Kevés kilométert számláló, de annál élvezetesebb kör, ahol a történelmi emlékektől a természeti szépségeken át a sportos suhanásig mindenben lehet ...

1
Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp