Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Fehér-kő (kilátóhely)

· 1 értékelés · Kilátóhely · Bükkvidék · 532 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Fehér-kő kibillent mészkő rétegei és a Szinva-völgy
  A Fehér-kő kibillent mészkő rétegei és a Szinva-völgy
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
A Bükk keleti peremhegyeinek jellegzetes mészkőbérce a Fehér-kő, ahonnan fenséges kilátás nyílik a Szinva patak völgyére.

A Lillafüred környéki hegyek kilátópontjai között szép számmal találunk függőlegesen kiálló, vakítóan fehér sziklatömböket, melyek hátáról vagy valamely teraszáról feltárul a panoráma. A Fehér-kő az egyik legismertebb ilyen képződmény, amely az üdülőteleptől délre található, és ahonnan a Bükk-fennsík keleti végére kapunk csodálatos kilátást.

A Fehér-kő barázdált felszínű kilátópontján állva mellbevágó a hirtelen feltáruló mélység, ami a 20 méter magas, függőlegesen álló oromról kibontakozik. Mélyen alattunk a tektonikusan bevágódó Szinva völgye kétszáz méterrel lentebb sejlik fel, míg a Bükk-fennsík letörő keleti pereme erdővel burkolt falként tornyosul a túloldalon.

Ránézésre is sejthető, hogy a patakvölgy által egymástól elhatárolt platók valaha összetartoztak, ezt támasztják alá a mészkőbordák is, hiszen ezek a lillafüredi torkolat előtt mindkét oldalon párhuzamos dőlésűek, és valaha összefüggtek. A Fehér-kő sima, megbillent lapjain is tetten érhető a tektonikus hatások felmérhetetlen ereje. A Szinva pedig elhúzódó, aprólékos munkával, nagy esésű, egyenes csapású árkot vágott a kiemelkedő térszínbe.

A Fehér-kő Magyarország egyik legimpozánsabb látványú sziklája, egyben az egyik legkülönlegesebb sziklamászó hely - különösen télen, amikor a napsütötte falak sajátos mikroklímával rendelkeznek a róluk visszaverődő napsugarak hatására.

A hatalmas mélységek és a megbontatlan erdőtakaró természeti képét a szinva-völgyi autóút zaja bolygatja meg.

Tippek:

 • A Fehér-kő kilátópontja komoly mélységet rejt; a sűrűn látogatott mészkősziklák lekerekedettek, kopottak. Nagyon vigyázzunk a leszakadás közelében, ne menjünk közel a peremhez!
 • A Fehér-kő népszerű sziklamászó hely - ne dobáljunk semmit le a fal tetejéről (ahogy sehol sem), mivel ezzel a mászókat veszélyeztetjük.
 • A kilátópont közelében áll a különösen hangulatos Fehérkőlápai turistaház, ahol ebédelni és éjszakázni egyaránt lehet.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenesen látogatható

Tömegközlekedéssel

 • A legközelebbi buszmegálló a Miskolc (Lillafüred), 5-ös végállomás. A miskolci autóbusz-állomásról a menetidő kb. fél óra, de a helyi, miskolci járatok közül az 5-ös busszal is utazhatunk Felső-Majláth végállomás felől.
 • Lerövidíthetjük az utat, ha a lillafüredi libegővel a felső állomásig megyünk.

Megközelítés

 • A Miskolc (Lillafüred), 5-ös végállomás buszmegállótól a S jelzésen, vagyis az Erzsébet sétányon kell elindulni északra, majd át kell térni déli irányba a Z jelzésre, amely szerpentinként vezet fel a Fehérkőlápára. Balra tartunk, és a Z▲ jelzés követve érünk el a szilához (2,3 km).
 • A lillafüredi libegő felső állomásától északkelet felé kell elindulnunk, hogy elérjük a P jelzést. Erre balra térjünk rá, és kövessük a forrásig, majd utána a Z jelzésre térjünk balra. Az elágazásban a Z▲-et kövessük, ez vezet ki a sziklához (1,3 km).

Parkolás

 • Lillafüredi Sport- és Kalandparknál találunk parkolót.
 • Ha a libegőzést választjuk, szintén a Lillafüredi Sport- és Kalandpark parkolójában tehetjük le az autót ( 500 m a libegőtől).

Koordináták

DD
48.096161, 20.627189
DMS
48°05'46.2"N 20°37'37.9"E
UTM
34U 472241 5327055
w3w 
///sípálya.napijegy.remekül
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Bükki Nemzeti Park
Látókövek Miskolc felett
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,2 km
Időtartam 2:50 óra
Szintemelkedés 464 m
Szintcsökkenés 365 m

A Keleti-Bükk klasszikusa, a miskolci turisták kedvelt útvonala a környék két legjobb kilátópontjára, a Gulicskára és a Fehér-kőre vezet.

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 25,5 km
Időtartam 7:35 óra
Szintemelkedés 1 130 m
Szintcsökkenés 491 m

Hosszú vándorlásunk a Bükk pereméről invitál annak szívébe. Végigjárjuk a hegység kevéssé ismert keleti platóját, majd Bükkszentkereszt ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükk-hegység
A diósgyőri vár kapujától a Bükkbe
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 15,9 km
Időtartam 4:55 óra
Szintemelkedés 677 m
Szintcsökkenés 677 m

Körtúránk teljes útvonala az egykori diósgyőri koronauradalom területén vezet. A középkori vár falai mellett lépünk a Bükk erdőibe, majd ...

1
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Fehér-kő (kilátóhely)

 Miskolc-Lillafüred

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp