Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Asztal-kő

Kilátóhely · Visegrádi-hegység · 424 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Naplemente az Asztal-kő vadászösvényén
  Naplemente az Asztal-kő vadászösvényén
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Az Asztal-kő igazából nem egy szikla, hanem a Nyerges-hegy köves, kopáros letörése, amely a Budapest környéki hegyek egyik legizgalmasabb panorámáját nyújtja. Annak ellenére, hogy jelzett turistaút nem vezet ki rá, könnyű és érdemes felkeresni, hiszen rövidke karéja igazi panorámaösvényt kínál.

Az Asztal-kő mindössze pár száz méteres ösvénye a meredeken lehajló hegyperem komor andezittömbökkel megszórt, íves karéján vezet végig. Talán régi vadászösvény maradványa lehet, mindenesetre a Visegrádi-hegység különleges panorámáját nyújtja: a hegyvidék hatalmas szelete látszik a sziklagyepről, a Duna síkjától a Dobogó-kőig teljes magasságában hullámzik előttünk a tagolt hegytömeg. A peremi bércek mögül előtűnő Pilis és a Budai-hegység rögei egyszerre simulnak bele a Duna síkjába, szemközt pedig a Prédikálószék is kibukkan a távolban.

És a nagyszerű panoráma nem is csillapodik az ösvény pár száz méteres szakaszán. Az alant mélyülő Sztaravoda-völgy a szentendrei szerbektől kapta a nevét (magyar megfelelője: Ókúti-völgy), akik Sztarogaként emlegették a forrást időnként látogató egykori pátriárkájuk idős korától ihletődve. A patak meredek oldalakkal hatol a Berseg- és a Málnás-hegy közé.

A hegyoldalon látható, sötétbarna breccsatömböket a hajdani tűzhányó lejtőin végigsöpört (hideg) törmelékárak sodorhatták magukkal, ám a hegység későbbi kiemelkedésével együtt magasabbra kerülhettek, majd az erózió bontotta ki őket fedésükből. A hegy tövében található kicsiny tómedrek egyes feltételezések szerint lehetnek csuszamlások eredményei is, ebben az esetben pedig elképzelhető, hogy az Asztal-kő meredélyszerű sziklakopárosa egy kisebb lejtőmozgás nyomában maradt hátra. De a talajtakarót az erdő letermelése után a lemosódás, illetve legeltetés vagy vadtaposás is megbonthatta.

Az Asztal-kő maga a fák között található, és 431 m (más térképeken 420 m) magas pontja valójában a Nyerges-hegy délnyugati nyúlványának kiszögellése. A hegyoldalon két panorámaösvény húzódik pár méterrel egymás felett, párhuzamosan. Jelzetlenek ugyan, de jól követhetők, közös alsó kiágazásuk a Szentendre felől érkező S jelzésről, nem sokkal egy sorompó után lelhető fel. Följebb ugyanehhez a jelzéshez csatlakoznak egy keréknyommal egyesülve.

Az Asztal-kő ösvényei viszonylag kitettek, és sziklás, köves, morzsalékos mivoltuk okán végigjárásuk körültekintést és jól tapadó (túra)cipőt igényel.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható, de jeges időszakban az ösvény csúszós és nehezen járható.

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-08-23

Tömegközlekedéssel

 • Legközelebb a kilátóhelyhez a szentendrei HÉV- és autóbusz-állomás felől közlekedő helyi járat végállomása, a Szentendre, Ösvény utca megálló található.
 • Ha nem akarunk jelzetlen utcákon haladni, a Szentendre, Tátika utca buszmegállóban érdemes leszállni a helyi járatról. Itt kezdődik a jelzés.

Megközelítés

 • Ha a buszról az Ösvény utcánál szállunk le, akkor a buszfordulótól a Gomba, majd későbbi nevén Csiperke utcán érjük el a S jelzést. Ezt kell követnünk az erdőbe, ahol egy sorompó után balra, jelzetlen ösvényen találjuk az Asztal-kőt (2 km, 186 m szintemelkedés).
 • A Tátika utca buszmegállótól a S jelzést kell követnünk egészen addig, amíg elhagyja a város házait, és az erdőben elér egy sorompót. A sorompó után balra, jelzetlen csapáson találjuk az Asztal-kőt (2,7 km, 205 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Parkolni a Cseresznyés úton érdemes, ott, ahol a jelzés az erdőbe tér.

Koordináták

DD
47.709509, 19.050357
DMS
47°42'34.2"N 19°03'01.3"E
UTM
34T 353753 5285855
w3w 
///fellépők.völgy.rágó
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Szép kilátás: A Margit híd ötszázas hegyei
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 16,6 km
Időtartam 5:10 óra
Szintemelkedés 618 m
Szintcsökkenés 618 m

A Margit hídról négy messzi, ismeretlen csúcsa látszik a Visegrádi-hegység legkeletibb vonulatának: a Nyerges-hegy (557 m), a Nagy-Berseg (549 m), ...

4
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Az „Öreg-víz" forrásvidékén
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 16,3 km
Időtartam 4:50 óra
Szintemelkedés 657 m
Szintcsökkenés 678 m

A Szentendrével szomszédos vulkáni hátakra látogatunk panorámás ormok és sziklagyepek érintésével, túránkat pedig a kemény kőzetekbe mélyen ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp