Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Amadé-szikla és várrom

Kilátóhely · Észak-Magyarország · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Sziklás, göröngyös ösvény vezet a csúcsra
  / Sziklás, göröngyös ösvény vezet a csúcsra
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Krioplanációs sziklaszirt
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hatalmas, mohos sziklákban tetőzik a hegy
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Zemplén belső területei felé
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Milic-csoportra
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A távolban a Nagy-Milic tűnik fel
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alattunk a Gönci-patak völgye
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A túloldal egy erdőrezervátum
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Amadé-sziklakilátó
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség

A Nagy-Amadé-hegy 656 méteres magaslatának tetején található, alig észrevehető várrom mellett pazar sziklakilátóra lelhetünk. Panoráma nyílik a Zemplén belsejére és a Milic-csoportra.

A Turistamagazinban megjelent beszámolót itt olvashatod el. 

Az Amadé-kilátóhely egy lapos tetejű sziklatorony. Az amúgy is keskeny hegyreinc itt szokatlanul élesen törik le kelet felé, a kilátóhelyen állva szinte falnak érzékeljük magunk alatt a Gönci-patak hegyoldalát. Kitett, széles kilátást engedő csúcsról szemlélődünk. Szemben és jobbra 600-as hegyek, a hosszú patakvölgy pedig mélyre vágódva fúrja magát a Zemplén tömegébe dél felé. Szemben láthatjuk a Sertés-hegyi Erdőrezervátumot, melynek háborítatlan rengetében újra megtelepedett az utóbbi 1-2 évtizedben a farkas és a hiúz. Észak felé tekintve feltűnik a Nagy-Milic határmenti csoportja, alatta ott fehérlik a füzéri vár.

A szirt egy úgynevezett krioplanációs szikla. A krioplanáció a fagy okozta elegyengetés egyik formája. A pleisztocénban, azaz a tízezer éve véget ért jégkorban hidegebb és magasabb hőmérsékletű időszakok váltották egymást. A hideg periódusokban a hegység magasabb részein fagykörnyéki (periglaciális) felszínformálás folyt. A fagy körüli hőmérsékleten folyamatos volt a fagyás-olvadás okozta aprózódás: a lemezes szerkezetű kőzet repedéseibe befolyó víz megfagy, jéggé alakul, ezáltal térfogata megnő és tágítja a repedést, emiatt apró darabokra szabdalja a kőzetet. Így a hegyoldalakon sziklafalak és -tornyok keletkeztek, lábuknál pedig az aláhulló darabokból felgyűlt kiterjedt törmeléklejtőket fedezhetünk fel. A folyamat ma is tart, csak éppen jóval kisebb intenzitás jellemzi a magasabb hőmérséklet miatt.

Az Aba nembeli Amadé vára Gönctől délkeletre, a Zempléni hegység belsejében rejtőzik. A gönci várat először egy 1288-ból származó oklevélben említik, ahol IV. László általi ostroma szerepel. Az ostrom időpontja 1281-re tehető. A vár más adatokkal egybevetve 1278 táján épülhetett. Uradalom nem tartozott hozzá, így egyéb jövedelmekből kellett fenntartani. A vár később Amadé kialakuló tartományának központja lett. Itt rendezte be udvartartását. Itteni keltezéssel szerepel legtöbb oklevele, s így tudjuk, hogy innen intézte az uralma alatt álló "hét vármegye" ügyeit és az országos tisztségek viselése által rárótt feladatokat. 1304 körül Amadé többször vendégül látta Károly Róbertet. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a cseh Vencel a kassai és a szepesi szászok segítségével – sikertelenül - ostromolta a várat.  Az oligarcha 1311-es halála után fiai szembeszálltak az apjukat meggyilkoló kassai polgárokat támogató Károllyal. Megkísérelték több erősség elfoglalásával kikerekíteni birodalmukat. A királlyal való fegyveres összetűzés 1312 június 15- én, a rozgonyi csatában csúcsosodott ki. Az Amadéfiak a vereséget követően hűségesküt tettek, így megtarthatták a várat. 1317-1318 fordulóján azonban ismét szembefordultak a királlyal. Ekkor Károly parancsára Drugeth Fülöp megostromolta és bevette a várat. Ettől kezdve királyi tulajdonná vált a megyés ispán, Drugeth Fülöp, majd fia, Vilmos kezelésében. Drugeth Vilmos az 1320-as években megkísérelt uradalmat kialakítani a gönci vár körül, és hozzácsatolta Garadnát. A próbálkozás azonban nem sikerült: 1327-ben ugyanis a települést vissza kellett adnia korábbi tulajdonosának. Vilmos nádor 1330-as végrendeletéből megtudjuk, hogy itt őriztette kincseit. A vár jelentőségének csökkenésére mutat azonban, hogy okleveleit már Regécen tartotta. Az 1330-as évek közepétől már nem volt önálló várnagya az erődítménynek. 1391-ben Zsigmond király Bebek Imrének és Detrének ajándékozta. A 14-15. század fordulóján a közelben alapított pálos kolostorral kapcsolatban említik néhányszor. A vár ekkor már végképp elavult, az utaktól távol fekszik, stratégiai jelentősége nincs. A 15. század első felében végleg elhagyták. (Forrás)

Ha bővebben olvasnál az Amadé-várról és a hozzá kapcsolódó kutatásról, kattints ide!

 

Nyitvatartás

Nyitva

Egész évben felkereshető terület.

Árak:

Ingyenesen látogatható terület.

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2017-08-01

Tömegközlekedéssel

Gönc és Telkibánya található a legközelebb a hegyhez: mindkettő autóbusszal közelíthető meg Hidasnémeti felől. Mindkét település vasútvonal mentén fekszik, Hidasnémeti Budapes-Miskolc felől, Gönc a Szerencs-Hidasnémeti mellékvonalról érhető el. (Telkibánya igen ritka buszkapcsolattal rendelkezik Füzér felé.) Az autóbusz-közlekedés szórványos, jó előre nézzük meg a menetrendeket. Hejce felől is érkezhetünk, ez a falu Novajidrány és Hidasnémeti irányából kereshető fel busszal.

Megközelítés

Gönc és Hejce is a piros négyzet, majd piros sáv jelzéseken kapcsolódik a sziklakilátóhoz. Telkibánya és Regéc felől a piros sáv jelzés egyenesen ide vezet. Autónkat valamely hegylábi faluban kell hagynunk. Legközelebb Gönc található, de ha onnan érkezünk, két hegygerincre is fel kell kapaszkodnunk a rom felkereséséhez.

Parkolás

Bármely falu szélén találunk parkolóhelyet. Hejcén a központban is van pár parkoló.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
48.455940, 21.327101
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
48°27'21.4"N 21°19'37.6"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34U 524184 5367029
w3w (what3words) 
///lemásol.bevitel.létesít
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
13,9 km
4:30 óra
552 m
604 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 1 Közeli túrák
Gyalogtúra · Észak-Magyarország
Zempléni sziklákon
Tipp könnyű nyitva
13,9 km
4:30 óra
552 m
604 m

A Zempléni-hegység nyugati bérceinek látványos sziklakilátóit felfűző túra, amely magashegyi hangulatú rétre, és szurdokszerűen mély patakvölgybe ...

2
Szerző: MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség,   MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp