Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Kilátó

Templom-hegyi kilátó (Villány)

· 2 értékelés · Kilátó · Villányi-hegység · 147 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A villányi Templom-hegy kilátója
  A villányi Templom-hegy kilátója
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A villányi Templom-hegyen magasodó kilátó dicsőséges történelmi eseménynek állít emléket, ugyanakkor a pazar kilátásért is érdemes felkeresni.

Villány északi részén, a vasútállomás és a templom között apró „hegy” (123 m magas) emelkedik, amelynek tetején egy különlegesen szép, egyedi kilátó fogadja a kirándulókat. A kétszintes, fa építmény tartóoszlopait és teraszait Szatyor Győző fafaragó-népművész faragványai díszítik.

A kilátóba fellépcsőzve csodálatos panoráma tárul elénk: dél felé tekintve előttünk terül el Villány, míg ellenkező irányban Villánykövesd pincesorának fehérre meszelt falú házai világítanak. Nyugaton a Villányi-hegység felénk eső két hegye, a Szársomlyó és a Fekete-hegy emelkedik, előterükben a mai Jammertal dűlő, ahol a sorsfordító csata lezajlott (a „Siralom völgye” jelentésű német név az itt lemészárolt török katonák sokáig visszhangzó jajveszékelésére utal). A távolban, észak felé a Mecsek gyakorlatilag teljes vonulatára rálátunk, amelyből jól beazonosíthatóan kiemelkedik a Jakab-hegy, a Misina és a Zengő.

A torony alatt egy felhagyott kőbánya gödre tátong, amelyen a Villány központjából induló Ammonitesz tanösvény vezet keresztül. Az egykori bánya 1989 óta védett, belső udvarában ugyanis a kőzettani értékek mellett a jura időszakból származó, egyedülálló mennyiségű ammoniteszfaj lenyomata, illetve pliocén-pleisztocén kori gerincesmaradvány is fellelhető.

A 2011-ben átadott tornyot az 1687-es nagyharsányi csata emlékére állították, ezért eleinte Csatatér-kilátónak nevezték el. A második mohácsi csatának is nevezett ütközet a szomszédos Szársomlyó oldalában zajlott le, és éppen fordított kimenetellel, mint a közeli Mohács melletti. A török uralom vége szempontjából óriási jelentőségű csata az V. Károly lotaringiai herceg által vezetett, Miksa Emánuel bajor választófejedelem embereivel kiegészült, osztrákok, magyarok, bajorok és horvátok alkotta keresztény seregek és Szulejmán török nagyvezír között zajlott. A két, közel azonos, nagyjából 60 ezres sereg összecsapása a törökök totális vereségével végződött. Több mint tízezren estek el, sokan fogságba kerültek, ráadásul a megtévesztő császári manőverrel meglepett török sereg a hirtelen menekülés miatt a felszerelései nagy részét is hátrahagyta. A diadalmas csatáról faragott táblákra vésett felirat emlékezik meg a kilátóban.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.

Tömegközlekedéssel

 • A Pécs és Magyarbóly között közelekdő vonatokról Villány állomáson szálljunk le.
 • Villányt helyközi buszokkal is meg lehet közelíteni, ezekkel a Villány, vasútállomás megállóig utazzunk.

Megközelítés

 • A vasút-, illetve buszállomástól a K jelzésen induljunk el, majd a hosszúkás bányaudvaron át, a végén egy kis - nem túl meredek - sziklamászással érjük el a kilátót (1 km, 41 m szint).
 • Ha nem térünk le a K jelzéssel a kőbánya felé, akkor menjünk tovább a Kőbánya utca felé, majd a Dr Dombay János utca sarkánál a bánya peremén vezető ösvényen sétáljunk el a kilátóig (1,1 km, 43 m szint).
 • A templomtól sétáljunk el a Dr Dombay János utca végéig (a temető felé), majd jobbra fordulva a bányagödör peremén érjük el a kilátót (700 m, 17 m szint).

Parkolás

 • Az Ammonitesz tanösvény indító táblája mellett találunk parkolásra alkalmas területet. (A tanösvény körbejárja a dombot, és a vasút felőli oldalon található az első tábla)
 • A katolikus templom mellett vagy a Dr. Dombay János utcán parkolhatunk.

Koordináták

DD
45.875611, 18.452103
DMS
45°52'32.2"N 18°27'07.6"E
UTM
34T 302270 5083384
w3w 
///esték.kisded.odatéved
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Gyalogtúra · Szársomlyói természetvédelmi terület
A Szársomlyó megmászása (vezetett túra)
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 3,4 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 287 m
Szintcsökkenés 287 m

Magyarország legdélebbi kiemelkedése a Villányi-hegység; ennek önállóan álló kúpja a 442 méter magas Szársomlyó. A fokozottan védett területet ...

1
Szerző: Várnai László,   MTSZ - együttműködő szervezetek
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 18,5 km
Időtartam 5:10 óra
Szintemelkedés 427 m
Szintcsökkenés 441 m

A Villányi-hegységben összesimul, ötvöződik a kultúrtáj és a lágy erdőség: a szőlősorokkal borított dombok tövében százéves, parányi présházak ...

1
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Villányi-hegység
A szelíd óriás, a Szársomlyó háta mögött
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 14,7 km
Időtartam 4:10 óra
Szintemelkedés 318 m
Szintcsökkenés 323 m

Szőlőhegyi, borkóstolóval összeköthető csavargás a méltóságteljesen környezete fölé magasodó, fokozottan védett Szársomlyó körül. Bejárjuk Palkonya ...

1
Szerző: Farkas Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Dél-Dunántúl
Tekerés a bikla szélén
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 46,6 km
Időtartam 3:10 óra
Szintemelkedés 26 m
Szintcsökkenés 26 m

A dél-baranyai, Dráva menti tájegységet határolják le egyes néprajzkutatók az „ameddig a bikla ér” fordulattal. A jellegzetes helyi szoknyaviseletet ...

1
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Villányi-hegység
A Tenkes kapitányának nyomában
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 14,2 km
Időtartam 4:25 óra
Szintemelkedés 570 m
Szintcsökkenés 570 m

Felkapaszkodunk a Tenkes gerincére, megismerkedünk a hegy különleges növényvilágával, alámerülünk az északi oldal csendes erdőségébe, felfedezünk ...

2
Szerző: Farkas Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,5
(2)
Osváth Márk
2020-07-19 · Közösség
Szerintem nagyon jó kilátás nyílik a környékre. Könnyen megtalálható. Egy kocsival fel lehet állni az adótorony kapujához, ha valakinek nem megy az emelkedő.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Templom-hegyi kilátó (Villány)

 Villány

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp