Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Siófoki Víztorony

Kilátó · Balaton-medence · 108 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A siófoki Víztorony
  A siófoki Víztorony
  Fénykép: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
A Siófok jelképévé vált, több mint 40 méter magas, 1912-ben épült Víztoronyba panorámalifttel juthatunk fel. A három szintes egykori tartályban teljesen körbejárható kilátó, 95%-os oxigén fogyasztására is lehetőséget kínáló bár és egy 360°-ban körbeforgó élményszint várja a látogatókat egész évben.

Az 1912-ben épített Víztorony mára Siófok leglátványosabb épületévé és a város jelképévé vált. A központban álló, Gergely Jenő és Gut Árpád tervezte Víztorony a régi leírások szerint 45 méteres, a mostani mérések alapján 41,3 méter magas. A toronyra kezdetben valóban a vízellátáshoz volt szükség, ma azonban csak kilátótoronyként használják.

A II. világháború idején a németek tüzérségi megfigyelőhelye volt, egészen addig, amíg egy páncéltörő ágyú lövedéke meg nem rongálta. A vízellátásban betöltött szerepe egészen az 1970-es évekig tartott, ezt követően közel két évtizedig üresen állt. 1998-ban belülről felújították az épületet, de a külsejét nem renoválták. 3 évvel később a torony második emeletén panoráma terasz és kiállító terem nyílt, de még ennek az évnek a végén bezárták a tornyot. 2002-ben már meglehetősen rossz állapotban volt az épület, ennek ellenére csak 2010-ben kezdték el a teljes felújítását, a rákövetkező év végén pedig át is adták a renovált épületet.

A belépődíj befizetése után a két panorámalift egyikét használva jutunk fel a Víztorony felsőbb szintjeire, a régi tartály részbe, ahol kávézó, oxigénbár, interaktív élményközpont és persze lenyűgöző panoráma vár ránk. Az egész évben nyitva tartó toronyból kitekintve átláthatunk a Balaton túlpartjára, a Tihanyi-félszigetre, a Somogyi-dombságra vagy éppen a Hegyhát dombjaira.

A három szintből álló víztorony első emeletén van a teljes egészében körbejárható kilátó, ahonnan a fent leírt kilátás várja a látogatót. A középső szinten egy bárt alakítottak ki, ahol különféle koktélokat, üdítőket kortyolgatva szokhatjuk meg a szédítő magasságot. Ezen a szinten kapott helyet az a két gép, amelyeket használva 95%-os oxigént szívhatunk be.

A hely komikumának számít, hogy ahol korábban 250 m³ vizet tároltak, ott most közel 100%-os oxigént juttathatunk a szervezetünkbe. A torony harmadik szintjének érdekessége, hogy a kilátás valóban "szédítő" lehet, hiszen az egész emelet padlója szép lassan forog körbe, így egy asztalnál ülve 360°-ban láthatjuk be a környezetet. Az asztalokba épített interaktív kijelzőkön pedig akár társasjátékozhatunk, rajzolhatunk vagy kirakózhatunk is az esti órákban. Ezeken az érintőképernyős asztalokon és a falakon elhelyezett monitorokon a Víztorony történetét és felújítását bemutató, valamint a Balatonnal kapcsolatos képeket és filmeket nézhetünk meg.

Nyitvatartás

 • kedd - vasárnap: 10:00 - 17:00

Árak:

 • Teljes árú jegy: 850 Ft
 • 10-16 év között: 650 Ft
 • Nyugdíjas jegy: 650 Ft
 • 6-10 éves korig: 350 Ft
 • 6 éves korig: ingyenes

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 márciusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2022-03-28

Tömegközlekedéssel

 • Vonattal érkezve a Siófok állomáson szálljunk le.
 • Helyközi buszokat használva a Siófok, Városháza megállóig utazzunk.

Megközelítés

 • A vonatról leszállva a sínekkel párhuzamos Kálmán Imre sétányon elindulunk a belváros felé. A sétány végén balra fordulunk a Hock János közbe, amin keresztül a Fő térre jutunk ki.
 • A busz a 7-es út mentén áll meg, ahonnan nyílik a Fő tér.

Parkolás

 • Közvetlenül a Fő téren nem tudunk parkolni, csak a környező utcákban.

Koordináták

DD
46.905750, 18.052405
DMS
46°54'20.7"N 18°03'08.7"E
UTM
34T 275519 5198908
w3w 
///dobások.fűzfák.járőrök
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Balaton-medence
Bringával a Sió mentén
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 54,4 km
Időtartam 3:39 óra
Szintemelkedés 19 m
Szintcsökkenés 26 m

Mountain bike túra síkon, egy csatorna mellett? Elsőre biztosan furcsán hangzik, mégis van benne kihívás – és menet közben néhány érdekesség –, ...

1
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Siófoki Víztorony

Fő tér 11.
8600 Siófok
Telefon +36 30 244 8888

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp