Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Petőrészi-kilátó

Kilátó · Nyírség · 133 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Petőrészi-kilátó
  A Petőrészi-kilátó
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Vámospércs és a „kilátónagyhatalomként” is emlegetett Nyírmártonfalva között, az Alföldi Kéktúra útvonalán találjuk a magasba nyúló kémlelőtornyot.

Ropitorony és panoráma

Habár messziről, első ránézésre úgy tűnik, mintha a fagerendákból ácsolt kilátó „óriásropiból” lenne, és emiatt ingatag benyomást kelt, egyszerre akár hatan is nyugodtan felkapaszkodhatnak rá, az építmény stabil és biztonságos. A tetejére 60 lépcső vezet, és 2015-ben építették európai uniós pályázati forrásból Balázs László megrendelésére, Kocsis Attila tervei alapján. 

Ha visszautazhatnánk az időben, a kilátószintről egy víztározó felduzzasztott vizében gyönyörködhetnénk. Az egykori tómeder manapság legelőként funkcionál. A hullámzó nyírségi tájképet mezők, tisztások, láprétek, erdők színesítik. Északkelet felé a kilátó névadásához kapcsolódó Petőrészi-major legszélső, hosszan elnyúló épülete tűnik elő, a közelében gyakran láthatunk legelésző állatokat. Északkelet felé egy valaha szebb napokat megélt, romos majorépület álldogál az útkanyarulatban.

A kilátó mellett asztalokat és padokat találunk.

Kéktúra és tanösvény: alternatívák a környék felfedezésére

A torony melletti tájékoztató tábla egy 10 állomásos tanösvény része. Ha szeretnénk megismerni, felfedezni a környéket, érdemes végigmenni rajta egy rövid körtúrával. Meglehet, hogy némi kalandozásra is számíthatunk: a táblákat helyenként nehéz megtalálni, mert nem közvetlenül az út mellé tették őket. A tematikus útvonalon megismerkedhetünk a természetjárás írott és íratlan szabályaival, a Nyírségre jellemző (akác, fekete dió, nyár, tölgy) fafajokkal, bemutatják a környék nagyvadjait és madarait, emellett számtalan tippet és trükköt olvashatunk, amikkel még élményszerűbbé, színesebbé tehetjük a kirándulásainkat.

A torony tövében, az egyik oszlopon találjuk az Alföldi Kéktúra bélyegzőjét. Ha behatóbban szeretnénk ismerkedni a táj szépségeivel, a K jelzésen induljunk felfedezőútra. Az Alföldi Kéktúra kilátót is felfűző 11-es szakasza a Dél-Nyírség homokhátait és erdős pusztáit járja be.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-11-16

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi buszokról a Nyírmártonfalva, Rákóczi utca 13. vagy a Nyírmártonfalva, községháza nevű megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A Rákóczi utcai buszmegállóból délkeleti irányba indulunk a Rákóczi úton, majd az első lehetőségnél jobbra kanyarodunk a Petőrészi útra, aminek folytatásában a földúton jutunk a kilátóhoz (összesen 2 km, szintemelkedés 7 m).
 • A községháza előtti buszmegállóból délnyugati irányba indulunk a Kossuth utcán. Az első elágazásban jobbra térünk a Rákóczi utcára, majd pár lépés után balra a Petőrészi útra. Ennek folytatásában a földúton jutunk a kilátóhoz (összesen 2,2 km, szintemelkedés 8 m).

Parkolás

 • Nyírmártonfalváról a Petőrészi úton át egészen a kilátóig autózhatunk. A torony mellett tudunk parkolni.

Koordináták

DD
47.569417, 21.879133
DMS
47°34'09.9"N 21°52'44.9"E
UTM
34T 566123 5268819
w3w 
///idézetek.formális.rúzs
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Többnapos gyalogtúra · Nyírség
Halápi csárda – Nyírbátor (AK-11)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 11
Hossz 65 km
Időtartam 16:50 óra
Szintemelkedés 360 m
Szintcsökkenés 335 m

Az alföldi viszonylatban kifejezetten érdekes és izgalmas homokhátakat, a dél-nyírségi erdős puszták vidékét keresztezzük Debrecentől északkeletre ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Túrák a környéken
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp