Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Oladi kilátó (Szombathely)

Kilátó · Nyugat-Dunántúl · 257 m
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az oladi kilátó keleti irányból
  Az oladi kilátó keleti irányból
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek

Szombathelyen is akad egy Rózsadomb: ennek tetején áll az Oladi kilátó. Bár az elmúlt évtizedek során a környező park fái magasra nőttek, mégis ismert és közkedvelt hely. Megközelítése is egyszerű, ráadásul a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra is itt halad keresztül.

A Szombathelyi Szépítő Egyesület 1935-ben, fennállásának 50. évfordulója alkalmából egy kilátótorony építését határozta el. Nem ment könnyen: kezdetben telek-probléma és anyagi korlátok is nehezítették az építkezést. Végül egy évvel később, 1936-ban adták át az oladi városrész (korábban önálló falu) 241 méter magas dombján az új épületet. A kilátót dr. Zalai Tóth János, Szombathely egykori főmérnöke tervezte (ő készítette elő a Vasi Múzeumfalu és a Csónakázó-tó kialakítását is). Az épület vonalvezetése letisztult és visszafogott, a falak felületét csak a sarkosan kialakított ablak-párok törik meg. Magassága 12 méter, a kilátószint fedett és körben üvegezett.

Látogatása éveken keresztül 20 filléres áron volt lehetséges (gyerekeknek 10 fillér). Ez jelentős bevétel volt az Egyesületnek a komoly beruházás után. Már az első (csonka) évben több mint 1600-an látogatták, tehát a népszerűsége nem volt kérdéses.

Az épület környékét az 1960-as évek végén átformálták. Kialakítottak 12000 négyzetméter zöldfelületet, és sok-sok fát (nyolcezer erdei fenyőt és négyezer vöröstölgyet) ültettek el. Ennek a java részét a városlakók végezték el, társadalmi munkában. A fák egészséges növekedésnek indultak, és néhány évtized alatt a kilátó felső szintjét is elérték, sőt néhol meg is haladták.

A kilátás emiatt korlátozott, két helyen gyönyörködhet a látogató a panorámában. Az új oladi városrész (lakópark és lakótelep) felé nem csak a közeli házak miatt érdemes kitekinteni, a szem itt egészen a Kisalföld sík vidékéig kalandozhat. A másik - fák közötti - lehetőség elsősorban Szombathelyre fókuszál: annak északkeleti és középső részére láthatunk rá.

Az alsó szinten egy 1970-es évekből származó Magyarország térkép fogad. Az első lépcsősorok mentén, a falakon a kilátó múltja elevenedik meg egy állandó kiállítás részeként. Korabeli dokumentumok másolatai vehetők szemügyre, és itt található az 1985-ös, ötven éves évfordulós emléktábla is.

Akkor, azaz 1985-ben a kilátó egy komolyabb renováláson esett át. A nyolcvan éves évforduló alkalmából, 2015-ben pedig a Hefele Menyhért Középiskola diákjai - oktatójuk vezetésével - megszabadították az épület lábazati részét a falfirkáktól, és kívül-belül kijavították, újrafestették az első lépcsőfordulóig.

A torony jövője elsősorban az anyagiakon múlik. Lehetőség lenne felfelé újabb szinteket létrehozni, ez azonban komoly költségekkel járna. A másik megoldás a park fáinak ritkítása, visszametszése, gyérítése. Ennek a terveit 2018 végén dolgozták ki egy parképítő cég szakemberei.

Nyitvatartás

május 1. - szeptember 30.:

 • minden nap 10:00 - 18:00

Árak:

Ingyenes
Gombos Kálmán profilképe
Szerző
Gombos Kálmán
frissítve: 2022-01-18

Tömegközlekedéssel

 • A Vasútállomástól induló, 22 jelű helyi járatos autóbuszokat célszerű leginkább választani, és a végállomásig (Kilátó út) utazni.
 • A Vasútállomástól indulnak az 5 jelű helyi járatos autóbuszok is. Ezek végállomása - az Oladi buszforduló - szintén a kilátó közelében van.

Megközelítés

 • Kilátó út megállótól (22-es busz) 15 métert megyünk nyugati irányba, majd ott jobbra fordulunk, 50 métert megtéve a gyalogösvényen a kilátóig.
 • Az Oladi buszforduló megállótól 500 métert megyünk a K jelzésen keleti irányba a "Kilátó szomjoltó" sörözőig. Itt jobbra, felfelé kanyarodunk, maradva a K jelzésen, amely (150 méternyi cikkcakk után) a kilátóhoz vezet.

Parkolás

 • A Kilátó úton - a KRESZ-t betartva - lehetséges parkolni, ingyenesen.

Koordináták

DD
47.238848, 16.586162
DMS
47°14'19.9"N 16°35'10.2"E
UTM
33T 620049 5232927
w3w 
///életek.tengerek.nokedli
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Teljesítménytúra · Alpokalja
Colonia Savaria 30
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 29,3 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 559 m
Szintcsökkenés 559 m

A húsz és tíz kilométeres távok elegye - tartalmazva mindkét túra legszebb látnivalóit, egyben. Dozmat környéke már önmagában remek élmény, ami ...

Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Kerékpártúra · Koszegi-hegység
Termáltúra, Szombathely - Tarcsafürdő
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 5
Hossz 43,2 km
Időtartam 3:10 óra
Szintemelkedés 467 m
Szintcsökkenés 312 m

A Szombathelyi termálfürdőt és Bad Tatzmannsdorfot összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Teljesítménytúra · Alpokalja
Colonia Savaria 5
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 6,6 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 102 m
Szintcsökkenés 102 m

A túra legrövidebb távjára a kisgyerekes családokat várják.

1
Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Többnapos gyalogtúra · Alpokalja
Írott-kő – Egyházasrádóc (DDK-01)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 1 nyitva
Hossz 49,7 km
Időtartam 13:10 óra
Szintemelkedés 355 m
Szintcsökkenés 1 030 m

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra nyugati kezdőpontjától, az Írott-kőtől indulunk, majd az első 8 kilométer után magunk mögött hagyjuk a ...

1
Szerző: Bába Imre,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!

Lökösházi Béla
2021-08-19 · Közösség
sajnos 2021 augusztus 19-én kora délután zárva volt.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Oladi kilátó (Szombathely)

Kilátó út 1.
9700 Szombathely

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp