Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Kőhegyi-kilátó (Zamárdi)

Kilátó · Balaton-medence · 169 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Tihanyi-félsziget a zamárdi Kőhegyi kilátóból
  A Tihanyi-félsziget a zamárdi Kőhegyi kilátóból
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
Az egykori apátsági présház helyére épült kilátó a déli part apró szőlőhegyének tetején áll. Mivel az épület pont szemben van a Tihanyi-félszigettel, tökéletes rálátást biztosít.

A 2000-ben épített, kör alapú, fedett kilátóba egy hengerhez „támasztott” lépcsősor vezet fel. Helyén 1948-ig a tihanyi apátság kőhegyi szőlőgazdaságához tartozó szép présház állt. Az egyedi formájú tornyot nem kellett túl magasra húzni, hiszen az alig 220 méteres dombon felállított épületből akadálytalanul nézhetünk végig a Balatonon a tó keleti csücskétől a másik irányban a távolban magasodó Badacsonyig.

A Balaton nyugati vége felé tekintve a szántódpusztai Szent Kristóf-templom tornya magasodik a fák között, majd Balatonföldvár kikötője és szállodái tűnnek ki a tájból, mögöttük Balatonboglár dombjai, majd Fonyód halmai sorakoznak, végül a Zalai-dombság vonulata húzódik. Észak felé a Badacsony impozáns tömbje emelkedik ki, előtte az Örsi- a Csönge- és a Fülöp-hegy, valamint a Küszöb-orra látszódik, hátterükben a Gulács, tiszta idő esetén a tó északnyugati sarkában elnyúló Keszthelyi-hegységgel. Tovább pásztázva a tekintetünkkel Zánkát fedezhetjük fel a tőle északnyugatra magasodó Hegyestűvel és a Fekete-heggyel, valamint Balatonakali térsége is kirajzolódik.

A leglátványosabb azonban az a kép, ahogy a Balaton-felvidék vonulatai előtt a Tihanyi-felsziget benyúlik a tóba, háttérben a Füredi-öböllel. A déli parton Siófok szállodái vonják magukra tekintetünket, majd dél felé fordulva a külső-somogyi dombok sorakoznak.

A Kőhegy a talajból kiálló kövekről kaphatta a nevét. Zamárdi több más részéhez hasonlóan már a kelták és a rómaiak is lakták ezt a helyet. A feltárt kelta urnatemető leleteit a Nemzeti Múzeumban őrzik, a rómaiak pedig a hegy nyugati lábánál építettek villagazdaságokat. 

A kilátó környezetében padokat, egy kutat, kihelyezett WC-t, valamint két műtárgyat is találunk: az egyik egy szív alakú kő, a másik pedig - szintén kő- a Rákóczi-szabadságharcra emlékezik. Az építménnyel szemben szezonban egy borterasz is működik.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00
Egész évben szaadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Tömegközlekedéssel

 • A vonatról a Zamárdi állomáson szálljunk le.
 • A helyközi buszokról a Zamárdi, Csap u. megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A vasútállomástól a sínek Balatonnal átellenes oldalára menjünk, majd kövessük a S jelzést a Honvéd utca - Fő utca - Római út útvonalon. A parkolónál forduljunk balra a dűlőbe (1,8 km).
 • A buszmegállóból a Csap utcán, majd jobbra fordulva a Római úton jutunk fel a dombra. A Kilátó dűlőn balra fordulva érjük el a kilátót (1 km).
 • A parkolótól a dűlőben a S jelzésen kell sétálni 350 métert a kilátóig.

Parkolás

 • A Római út és a Kilátó dűlő találkozásánál találjuk a parkolót.

Koordináták

DD
46.871124, 17.933076
DMS
46°52'16.0"N 17°55'59.1"E
UTM
33T 723518 5195020
w3w 
///felhő.tükörsima.ébredni
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra
Zamárdi kincsei
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,3 km
Időtartam 2:40 óra
Szintemelkedés 219 m
Szintcsökkenés 223 m

A Zamárditól délre fekvő, erdővel borított löszdombokon hullámzó, könnyed útvonal a környék látnivalói mellett két panorámapontot is érint.

1
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Kőhegyi-kilátó (Zamárdi)

Kilátó dűlő
8621 Zamárdi

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp