Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Kinizsi Pál-kilátó (Kab-hegy)

· 1 értékelés · Kilátó · Bakonyvidék · 591 m· Ma nyitva
LogóMagyar Természetjáró Szövetség
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Kinizsi Pál-kilátó
  / A Kinizsi Pál-kilátó
  Fénykép: Burger Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Esős téli naplemente a Kab-hegyen (Kinizsi Pál-kilátó)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Felhők szorításában a Kinizsi Pál-kilátónál
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nem sok hegy töri át a felhőpaplant a Kinizsi Pál-kilátónál
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Balaton-felvidék felé a Kinizsi Pál-kilátóból
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Lugos-tető kilátója a Kinizsi Pál-kilátóból
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőris-hegy a tetején álló radarállomással, a torony túloldaláról
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balra a Papod csúcsa emelkedik (Kinizsi Pál-kilátó)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hatalmas bakonyi erdőségek (Kinizsi Pál-kilátó)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kinizsi Pál-kilátó panoráma-részlete
  Fénykép: Burger Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kab-hegy látványa a fölfelé vezető útról (Kinizsi Pál-kilátó)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
A kilátóból széles panoráma nyílik a Bakony és a Balaton-felvidék erdőire, elláthatunk egészen a Balatonig, és a közeli erdős magaslatokig.

A Kab-hegy egy hatalmas pajzsvulkán, azaz pajzsszerű, tompa szögű kiemelkedés jellemzi. Csak a csúcs szűk környezete különül el jól látható módon, a többi része nem magasodik élesen a környezete fölé, mert enyhe lejtőit az alatta elhelyezkedő üledékes kőzetrétegen szétterült bazaltköpeny alkotja. Éppen ezért körülnézve szinte lapos tájat látunk magunk körül, melyet egyébként hatalmas erdők fednek. Az erdőkben kiszúrhatjuk a nyiladékok négyzetrácsszerű szövetének egy-egy szakaszát.

Dél felé már a Balaton-felvidék dombsorai emelkednek, tiszta időben a Balaton is kibukkan a sajátos formájú, szigetszerű tanúhegyek között. Azonosíthatjuk a Tihanyi-félszigetet is, kelet felé pedig a Bakony erdős hátait látjuk. Tipikus bakonyi táj kerül a szemünk elé: az erdős hegyhátakat kisebb medencék szabdalják, melyekben települések sorakoznak. A hegylábakon irtások váltják fel az erdőt. Keleti irányban láthatjuk a hegyvidék második legmagasabb csúcsát, a Papodot, és rajta a Vitéz Bertalan Árpád-kilátót.

Az alant elterülő erdőtömb egy különösen izgalmas, sötét darabkáját rejti a múltnak: a keleti irányban található „Kis-Moszkva" létesítmény szigorúan őrzött, titkos katonai objektum volt a szovjet megszállás évtizedeiben. A nagy titkolózást elsősorban az itt tárolt nukleáris töltetek indokolták.

A rádiótorony és kiszolgáló létesítményei miatt a kilátóból korlátozott a kilátás, azonban megkerülve a kerítést több pontról is megnyílik a panoráma. Érdemes kicsit kisétálni a tarvágások foltjaira: jól látszik például a szintén bazaltos anyagú Agár-tető lapos teteje, vagy a kilátójáról felismerhető Lugos-tető. A Bakony legmagasabb pontját, a Kőris-hegy csúcsát gömb alakú radarjáról azonosíthatjuk. Igazán párátlan időben a nyugati országhatárt hordozó Kőszegi-hegység gerince is feltűnik a láthatáron.

A borovi fenyőből készült, közel 10 méter magas tornyot 2013-ban adták át. A csúcson korábban már állt egy kilátó, melyet 1937-ben húztak fel, de később, a rádiótorony építésekor lebontották.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-04-03

Tömegközlekedéssel

 • Az északi oldalon startolhatunk az Úrkút, bányászotthon buszmegállóból. Ide Ajkáról és Veszprémből érkeznek autóbuszok.
 • Dél felől a Nagyvázsony, pulai elágazás buszmegállóban kezdjük meg a túrát. Ide Veszprémből és Tapolcáról jönnek járatok.
 • Ajka vasútállomásáról is nekivághatunk a hegymenetnek, ahová számos távolsági vonat érkezik, akárcsak a vasútállomás előtti autóbusz-állomásra.

Megközelítés

 • Úrkúton a buszmegállóból kelet felé kell indulnunk a K jelzésen. Ez a falu utolsó mellékutcáján jobbra tér, majd elhagyja a települést. Átvágunk egy legelőn, beérünk az erdőbe. Erdészeti aszfaltutat követ a jelzés, aztán egy jobbkanyarral levágja annak hurkát. A levágás végén újra aszfalton folytatjuk, ezen érkezünk meg a csúcsra. Itt a K jelzés az erdőnek fordul, de mi menjünk tovább egyenesen néhány lépést, hogy a rádiótornyot bal felé kerülő K▲ jelzésen megérkezzünk a kilátóhoz (6,8 km, 186 m szintemelkedés)!
 • Nagyvázsonyi start esetén induljunk nyugat felé a Kossuth Lajos utcán (77-es út), majd forduljunk le jobbra a település szélén a K+ jelzésen! Hosszú kilométereken keresztül egyenesen követjük ezt a Kab-hegy felé. Az erdőben csatlakozik a K jelzés, ezen haladunk továbbra is egyenesen! Végül a turistaút nyugati hurokkal kapaszkodik fel a csúcsra. Az aszfaltot elérve térjünk jobbra a K▲ jelű ösvényre, mely a kerítés mentén elvezet a kilátóhoz (9,8 km, 374 m szintemelkedés).
 • Ajkán balra kell indulnunk a vasútállomás előtti Alkotmány utcán. A körforgalomnál forduljunk balra a S● jelzésre! Ez nyílegyenesen tart kifelé a városból, rátérve a Bessenyei György utcára. Az utolsón, a Lutra utcán balra indulunk, és kilépünk a településről. A jelzés hamarosan éles jobbkanyart vesz, majd ismét egyenes irányt tartva átkel a vasúti síneken, a Csinger-patakon és Alsócsinger utcáin. Keleti hurkot teszünk, és elágazáshoz érkezünk: innentől a bal felé kiágazó K+ jelű turistaúton folytatjuk. Hosszas kanyargást követően csatlakozunk az Országos Kéktúra K jelébe, melyen jobb felé talpalunk tovább. Az út egyszer elhagyja az aszfaltot, hogy aztán visszatérjen rá. Ezen a bekötőúton érünk fel a csúcsra, ahol a kilátót célzó K▲ jelzés kerüli meg az épületeket.

Parkolás

 • A csúcson álló rádiótorony mellett ingyenes parkolót találhatunk. Idáig aszfaltúton hajthatunk fel az Úrkút és Nagyvázsony közötti autóútról.

Koordináták

DD
47.045980, 17.657304
DMS
47°02'45.5"N 17°39'26.3"E
UTM
33T 701844 5213700
w3w 
///bodzalé.végigfut.idejében
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Bakonyvidék
Nagyvázsony - Városlőd (OKT-07)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 7 nyitva
Hossz 22,6 km
Időtartam 6:30 óra
Szintemelkedés 470 m
Szintcsökkenés 440 m

Az Országos Kéktúra ezen a szakaszon végleg beleveti magát a hatalmas bakonyi erdők világába. A Kab-hegy lepényszerű, de panorámás magaslata után ...

7
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,0
(1)
Szabó Szilárd
2021-02-06 · Közösség
Rövid kis túrázom kiváló célpont a kilátó, és a két adótorony. Messze-messze el lehet látni (ha jó az idő a Balatonig).
Mutass többet!
2021. február 6., szombat 18:14:36
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
2021. február 6., szombat 18:14:49
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
2021. február 6., szombat 18:15:06
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
2021. február 6., szombat 18:15:24
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
2021. február 6., szombat 18:15:45
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
2021. február 6., szombat 18:15:58
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség

A közösség fényképei

+ 2

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp