Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Kilátó

János-kilátó, Tubes

Kilátó · Mecsek · 606 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Tubes, János-kilátó
  Tubes, János-kilátó
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

Pécs és a Mecsek egyik legfontosabb kilátója az évszázados múltra visszatekintő tubesi torony, a János-kilátó. Bámulatos körpanorámája a Dél-Dunántúl átfogó látványát kínálja.

A 611 méteres Tubesen álló, megjelenésében és méretében is tekintélyes, mégis a környezetébe simuló torony puszta küllemével is sejteti jelentőségét: a hegytető a Mecsek nyugati részének legmagasabb pontja, kilátója pedig Pécs egyik fontos turisztikai emléke.

Az emelvény oldalában lépcső tekeredik, a felső szintre pedig már a torony belsejébe épített csigalépcső vezet ki. A járaton átfújó szél zúgó-zengő hangja kísér föl a fedett teraszra, ahonnan tágas panoráma nyílik; gyakorlatilag a Dunántúl déli részének nagyja szemügyre vehető tiszta időben. Délen a Villányi-hegység, valamint a horvátországi Papuk uralja a Pécs mögötti látóhatárt, nyugaton a Jakab-hegy erdős háta emelkedik, északon pedig az orfűi Pécsi-tó és a távoli balatoni tanúhegyek (közülük könnyen azonosítható a Badacsony) színesítik a horizontot, de kiszúrhatjuk a Kab-hegy pajzsvulkánját is. A Dél-Dunántúl dombságai ebből a magasságból lapos, alacsony tájként mutatkoznak. A Zengő és a Keleti-Mecsek is tisztán kivehető a hegység lealacsonyodó, bányászlétesítményekkel foltozott középső szakasza mögött. Pécs a lábunk alatt terpeszkedik, Komló panelházai pedig a Mecsek túlsó oldalának öleléséből tűnnek elő.

A csúcs neve a tuba, azaz galamb szóból ered, de régebben Mecsek-csúcsnak nevezték sok másik Pécs fölötti, kopár tetővel egyetemben. A csúcson (részben katonai) adótornyokkal és épületekkel osztozó, rakétaszerű, 22 méteres János-kilátó megjelenése emlékeztet az eredeti (mindössze 7 méteres) panorámatoronyra, amelyet a Mecsek Egyesület 1910-es alelnöke, Rauch János tervei alapján emelt, és róla is nevezett el néhány évvel később. (A kedvelt kirándulóhelyen egyébként már 1894-ben épült egy ideiglenes kilátó.) 1981-ben a többször felújított, mégis leromlott állapotú tornyot elbontották - egyes források szerint a szomszédos katonai létesítmények miatt, de valószínűbb, hogy egyszerűen csak veszélyesnek és menthetetlennek ítélték. A Mecsek Egyesületet a rendszerváltás után újjászervező Kovács Szabó János kezdeményezésére 1991-ben jegyezték be azt az alapítványt, amely új tubesi torony építését tűzte ki céljául. A kilátó adományokból, a város és cégek anyagi és fizikai támogatásából, illetve szervezett eseményekből érkező bevételekből emelkedett egyre magasabbra, mígnem hosszú évek után, 2001-re készült el. Nem tartott sokáig a gondtalan turistaélet a Tubesen: a 2000-es évek közepén az eredetileg a Zengőre szánt, ám civil ellenállásra elvetett NATO-radarállomás is ide épült volna, de a heves és kitartó tiltakozások megakadályozták az építkezést.

Az alsó szint fedett zugaiban a pécsi természetjárás fontos alakjainak és a toronyépítés fő támogatóinak emléktáblái láthatóak; akad köztük olyan is, melyet az eredeti toronyból mentettek át.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható. Viharos időben, villámlás idején messziről kerüljük el!

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-05-16

Tömegközlekedéssel

 •  A Misinatető buszmegálló a 35-ös és 35Y járatok végállomása, amelyekkel a belváros felől elérhető a hegytető.

 •  A Pécs, Remeterét buszmegálló is közel esik a kilátóhoz, csak jóval lejjebb található, ide többnyire az Orfűt (és Abaligetet) Péccsel összekötő buszok érkeznek.

Megközelítés

 • A Misinatetőről a tévétornyot kikerülve, a S jelzést követve kereshetjük fel a kilátót (2 km, 98 m szintemelkedés).
 • A Remete-rétről a tisztást átszelő K jelzésen kell elindulnunk, majd arról az esőbeálló után balra térni a Z+ jelzésre. A következő elágazásban jobbra kell térni a S+ jelekre, amelyek csatlakoznak a S jelzéshez - ez pedig elvezet a kilátóhoz (2,1 km, 179 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Érdemes a Remete-rétnél kiágazó, mecsek-háti műút (Remeteréti út) közeli kanyarjában, a Millenniumi-emlékműnél parkolni - ez a legközelebbi, autóval elérhető startpont a Tubes felkereséséhez.
 • A Misina felől indulva parkolni a misinatetői tévétorony lábánál kialakított parkolóban, vagy a célponthoz közelebbi erdei parkolóban lehet - utóbbi ott található, ahol a misinatetői aszfaltút eléri a gerincet (balra).
 • A Remete-rét közelében is találunk parkolót a mecsek-háti műúttól jobbra, a tisztás közelében.

Koordináták

DD
46.109261, 18.202349
DMS
46°06'33.3"N 18°12'08.5"E
UTM
34T 283801 5109992
w3w 
///mindig.iszap.júliusi
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 15,2 km
Időtartam 4:30 óra
Szintemelkedés 416 m
Szintcsökkenés 416 m

Az Orfűi-patak körül, a barlangokkal lyuggatott Szuadó-völgyben, illetve a Balázs-hegyi kilátó panorámáját érintve sétálunk az Orfűi-tóhoz.

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,4 km
Időtartam 5:45 óra
Szintemelkedés 687 m
Szintcsökkenés 687 m

Ez a hosszan tekergő útvonal átfogó képet nyújt a Pécs fölé magasodó hegyek színes, szilánkos világáról, ahol a Mecsek minden arcát megvillantja.

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,2 km
Időtartam 1:25 óra
Szintemelkedés 91 m
Szintcsökkenés 104 m

Kellemes hegytetői séta a Nyugati-Mecsek legmagasabb csúcsára, kilátójába, tornyába. Tanösvényen ismerkedhetünk meg a természet értékeivel; ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mecsek vidéke
A Szuadó völgyén át Orfűre
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 10,2 km
Időtartam 2:58 óra
Szintemelkedés 147 m
Szintcsökkenés 227 m

Kirándulásunkon a Nyugat-Mecsek vadregényes szurdokvölgyeiben eredő bővizű források, kígyózó patakvölgyek, titokzatos barlangok nyomába eredünk.

4
Szerző: Müller Nándor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kisvasutak · Mecsek
Mecseki kisvasút
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 0,5 km
Időtartam 0:10 óra
Szintemelkedés 4 m
Szintcsökkenés 4 m

Az ország legrövidebb kisvasútja egész évben várja a vonatozni vágyókat Pécs felett, a Mecsekben, a Misina-tető és az állatkert tőszomszédságában, ...

1
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 8,1 km
Időtartam 2:30 óra
Szintemelkedés 273 m
Szintcsökkenés 273 m

A mecseki szénbányászat kezdeteit, a kibontakozó pécsi turistaélet XX. századi emlékeit és a Kanta-vár legendáját megismerve teszünk erdei sétát a ...

2
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mecsek vidéke
A Jakab-hegy kincsei
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 11,9 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 381 m
Szintcsökkenés 381 m

A körtúra során felkapaszkodunk a Mecsek nyugati vonulatának legmagasabb pontjára, a Jakab-hegy fennsíkjára. A csúcson található kilátóból és a ...

14
Szerző: Müller Nándor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 13,8 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 425 m
Szintcsökkenés 425 m

Elvarázsolt meseerdőkön, rommá lett várak, kolostorok mentén, ősi sírok és megkövült násznép halmai mellett járjuk be a Jakab-hegy homokkő ...

5
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp