Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Hamvas Béla-kilátó

Kilátó · Belső-Somogy · 141 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Hamvas Béla-kilátó lépcsőin felfelé kapaszkodva már megmutatja magát a Balaton víztükre és a túlpart hegyei
  A Hamvas Béla-kilátó lépcsőin felfelé kapaszkodva már megmutatja magát a Balaton víztükre és a túlpart hegyei
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség

A Balatonberény és Balatonszentgyörgy közötti Bokros-hegy szőlőültetvényekkel borított északi oldalában egy kilátót találunk, amelynek tetejéről szokatlan szögből tekinthetünk végig a Balaton-felvidék tanúhegyein és a tópartig nyújtózkodó szőlőbirtokokon.

„Alattam a kertek, távolabb a Balaton, mellettem a kulacsban a bor, s ha meditációm akadozni kezdett, egyet kortyintottam. Az ilyesmi az emberrel vele születik.”

(Hamvas Béla)

Tanúhegyek, szőlők, fura növények – avagy a kilátó és környezete

A Hamvas Béla borút egyik kanyarulatában található kilátót Balatonberény önkormányzata és a 3B Turisztikai Egyesület építtette 2021-ben. Habár a fagerendákból ácsolt, masszív építmény egészen alacsonynak tűnik, az 5 méter magas kémlelőszintre kapaszkodva meglepően látványos panorámát kapunk. Alattunk a szépen gondozott szőlősorok párhuzamos csíkjai futnak, mögöttük a Balaton vize csillan. Északnyugat felé, a vízfelület bal oldalán a Keszthelyi-öböl felett a Keszthelyi-hegység tör a magasba, tőle jobbra a tanúhegyek vonala hullámzik a Szent György-heggyel, a szigligeti várheggyel, a Csobánccal, a Guláccsal és a Tóti-heggyel, végül a Badacsonnyal. Tiszta időben távolabb a Tihanyi-félsziget is kirajzolódik, sőt a távolban, Szigligettől jobbra feltűnik a két toronnyal koronázott Kab-hegy sziluettje is. Jobb oldalon, keleti irányban a tó látványát a Fonyód feletti két kiemelkedés, a Vár-hegy és a Sipos-hegy zárja, mindkét csúcson egy-egy kilátóval.

A Balaton előterében, illetve délkelettől délnyugatig szőlőültetvények futnak rendezett sorokban a domboldalban. A területre leginkább a fehér fajták (pl. olaszrizling, rajnai rizling, furmint, szürkebarát) jellemzőek, a vörösek közül a burgundiai típusú, zamatos borok készítésére alkalmas cabernet sauvignont, merlot-t, kékfrankost, pinot noirt találjuk meg.

 A kilátó szomszédságában érdemes körülnézni a Bokros-hegyen, ahol a művelés nélküli területeken megfigyelhetjük a kék virágú erdei gólyaorrt (Geranium sylvaticum), illetve a hazánkban igen ritkán előforduló, élősködő növényeket, a népi nevén bükkönyfojtónak, istennyilafűnek, nagy ökörfarkfűnek, kenderkökörcsinnek, köcsögfűnek és misegyertyának is nevezett nagy szádort (lOrobanche major), valamint recés szádort (Orobanche reticulata) is.

A névadó és a borút

A balatonkeresztúri Facsiga birtok és a Rubin borászat közös kezdeményezése, majd lelkes munkája nyomán született meg 2017-ben a Hamvas Béla borút Balatonkeresztúr és Balatonberény között. A 40 állomásos tematikus úton az író életével és műveivel, gondolatvilágával ismerkedhetünk meg.

A tanösvénynek és a kilátónak is nevet adó Hamvas Béla író és filozófus ezeken az utakon sétálva meditált A bor filozófiája című műve alkotása közben, amely végül 1945-ben jelent meg. Érdemes egy körsétát tenni a műemlék pincesort és több hegyi keresztet felfűző, terepi nehézségeket nem tartogató útvonalon, amit magányosan vagy akár az egész családdal, gyalogszerrel vagy kerékpárral is bejárhatunk. Az útvonalhoz térkép is készült, de a táblák olyan közel vannak egymáshoz, hogy nélküle sem fog senki eltévedni.

Az állomásokon olvasgatva átfogó képet kapunk az író életéről és munkásságáról néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva – de a tematikus út esszenciáját azok a gondosan megválogatott (és időnként Hamvas saját kézírásával megjelenített) idézetek adják, amelyek segítségével elmerenghetünk az élet nagy dolgain. A nyomvonal Balatonkeresztúrhoz közeli része először a festői Római-völgyben kanyarog, majd felkapaszkodik a Bokros-hegy oldalába, ahonnan többször elő-elővillan a Balatonra és a túlparton sorakozó hegyekre nyíló panoráma. A kiemelkedés legmagasabb, 153 méteres pontján egy átjátszótorony áll (innen egyébként a 2022-ben átadott Somoshegyi-kilátó  lépcsőzetes faépületét is kivehetjük), így a kilátót kissé odébb, a szépen gondozott szőlőkkel és présházakkal mintázott domboldalba tették.

Látnivalók a környéken

Balatonberényben érdemes meglátogatni a régi talpas házat, a Múltházat, ahol a település története mellett a helyi népművészetbe is betekintést nyerhetünk. Megéri bepillantani az Anjou-korban, 1350 körül épült Keresztelő Szent János római katolikus templomba, amely a magyar gótika fennmaradt épületeinek listáját gazdagítja. A Festőháznak otthont adó rusztikus, fagerendás parasztházban nyaranta Paál Valéria Eszter kortárs művésznő készíti szebbnél szebb képeit – itt akár az alkotóval is találkozhatunk. A strand melletti Balaton utcai parkban különleges formavilágú emlékművet találunk, amely az 1956-os forradalmat idézi. A Csicsergő-sétányon a nyári szezonon kívül is tehetünk egy romantikus sétát, sőt némi kalandvággyal a partközeli Csicsergő-szigetre is begyalogolhatunk.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-11-24

Tömegközlekedéssel

 • A vonatról Balatonberény vasútállomáson érdemes leszállni.
 • A távolsági buszról a Balatonberény, vasútállomás megállóig utazzunk.

Megközelítés

 • A vasútállomásról és a buszmegállóból a P jelzésen indulunk, majd a jelzést elhagyva az Irányi Dániel utcán balra térünk. Az út végén jobbra fordulunk a Bartók Béla utcán, aztán ennek folytatásában a szőlőhegyre tartó Bokrosi úton megyünk tovább a kilátóig (összesen 2,5 km, szintemelkedés 36 m).

Parkolás

 • Autóval akár a kilátóig is elmehetünk jól járható földúton.
 • Közvetlenül a kilátó melletti füves területen tudunk parkolni.

Koordináták

DD
46.708418, 17.344489
DMS
46°42'30.3"N 17°20'40.2"E
UTM
33T 679205 5175432
w3w 
///állapotok.vasutas.pályamű
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Belső-Somogy
A Balatontól a Csillagvárhoz
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,8 km
Időtartam 3:05 óra
Szintemelkedés 224 m
Szintcsökkenés 223 m

Rövid kirándulást teszünk a Balaton partjáról a közeli somogyi erdőkbe, miközben az egyedülálló Csillagvárat, a Festeticsek erődszerű vadászlakját ...

2
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Keszthelyi-hegység
Lepke 15 km
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 16,6 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 301 m
Szintcsökkenés 299 m

A Vonyarcvashegyről induló Lepke teljesítménytúrák legrövidebb távja is sok látnivalóval, pazar panorámával várja az indulókat.

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Keszthelyi-hegység
Lepke 40 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 37,4 km
Időtartam 10:00 óra
Szintemelkedés 826 m
Szintcsökkenés 824 m

A Lepke teljesítménytúrák leghosszabb távja rengeteg látványos kilátóponttal várja a túrázókat.

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Keszthelyi-hegység
Lepke 25 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 24,7 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 402 m
Szintcsökkenés 402 m

A Lepke teljesítménytúrák középső távja is igen látványos útvonalon vezet, a Keszthelyi-hegység olyan pontjait érintve, ahonnan megunhatatlan a ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Keszthelyi-hegység
Túra az erdős riviérára
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13 km
Időtartam 4:05 óra
Szintemelkedés 514 m
Szintcsökkenés 514 m

Hosszú andalgás a Balatonra lehanyatló erdős riviérán - így is jellemezhető túránk, mely a vonyarcvashegyi rengeteg mélyére kalauzol, és a ...

5
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 16 km
Időtartam 4:50 óra
Szintemelkedés 514 m
Szintcsökkenés 514 m

Látványos, kilátásokban gazdag túrát teszünk a Keszthelyi-hegység délkeleti csücskében, a Balatonhoz legközelebb eső gerincen. Több épített és ...

12
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Balaton-medence
Vadlán nyolcas
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 13,3 km
Időtartam 1:35 óra
Szintemelkedés 402 m
Szintcsökkenés 402 m

Világos, egyszerű szintgörbéjének köszönhetően meglepetések nélküli, kezdőknek is jól tervezhető erőbeosztású futás. Hangulatos völgyeket, ...

1
Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11,3 km
Időtartam 3:25 óra
Szintemelkedés 354 m
Szintcsökkenés 354 m

 Ez a klasszikus körtúra Berzsenyi- és a Padkűi kilátó, valamint a Büdöskúti arborétum és a vadászház érintésével nyújt betekintést a Keszthelyi ...

6
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp