Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Dobogó-tetői kilátó

· 2 értékelés · Kilátó · Cserhátvidék · 517 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
A Dobogó-tetőn álló, félelmetes és veszélyesen rossz állapotú geodéziai torony tetejéről fantasztikus körpanorámát élvezhetnek azok, akik vállalják a rizikós létrázást. A Börzsönytől a Mátráig látunk végig az Északi-középhegységen, de a Felvidék hegyei is hosszan sorakoznak előttünk.

A Keleti-Cserhát egyik legkiterjedtebb erdőtömbjének legmagasabb pontján, 517 méteren siralmas állapotú geodéziai mérőtornyot, azaz betonhengert találunk. A bejáratnál felirat hirdeti: felmenni tilos és életveszélyes! Ennek ellenére - többek közt a Kéktúra közelsége miatt - túrázók tömegei veszik igénybe az építményt.

A henger belső emeletei és létrái ijesztően rozsdásak, korrodáltak, a járólapokként szolgáló vaselemek sok helyen kilyukadtak. Ezért jól fontoljuk meg, hogy szembe megyünk-e a tiltással, és felmászunk-e a torony tetejére, hiszen annak állapota valóban életveszélyes!

A toronyra ráférne egy felújítás, hiszen a tetejéről az Északi-középhegység kilátóinak egyik legszebb körpanorámája nyílik. A közelünkben, a Tepke-gerincen túl a Mátra bércei sorakoznak föl: az első gerinc a jócskán a környező táj fölé magasodó Muzsla-tetőé, mögötte azonban kibukkan a Galya- és a Kékes-tető is. Ágasvár gúláját is könnyen azonosíthatjuk.

A kilátó közvetlen szomszédságában a Keleti-Cserhát egyik legnagyobb erdőtömbje terpeszkedik. Ettől nyugatra felismerhetjük a Szanda kettős csúcsát, a háttérben pedig - meglepő közelségben - a Börzsöny hatalmas sziluettje kéklik. Alacsony páratartalom esetén a Naszály mellett a Visegrádi-hegység alacsony hegysora is látható, de a még szerényebb magasságú Budai-hegység rögeit is felfedezhetjük. Délen pedig természetesen az Alföld ködbe vesző síkja nyújtózik.

Ami unikálissá teszi a kilátást, az az északi irány: a Felvidék számos hegysége kirajzolódik. Szerencsés esetben a Magas-Tátra sziklafogait is megpillanthatjuk, de a közelebbi Alacsony-Tátra 2000 métert elérő, havasi gerince szinte mindig látszik. A kevésbé ismert erdős középhegységek sokasága is látványos: a Gömör-Szepesi-érchegység vonulatai mellett könnyen felismerhető a Vepor ferde koporsóra hasonlító alakja, mellette a Murányi-fennsík platója és a Stolica tömbje, nyugaton pedig a Polyána, a Selmeci-hegység és a Madaras vulkáni hegyei.

Ha szerencsések vagyunk, és tiszta időben nézünk körül, a Kárpátok minden jellemző térsége feltárul előttünk: a közvetlen alattunk elterülő, irtásrétekkel tarkított, lakott medencék és az óriási, erdős középhegységek mögött az Alacsony-Tátra képében megmutatkoznak a gyephavasi vonulatok kopasz hátai, és leghátul, egészen apró méretben a magas-tátrai sziklahavasok is. A nagy távolságok miatt ajánlott távcsővel érkezni!

Nyitvatartás

Ma nyitva
A toronyba felmenni tilos és életveszélyes! Ennek ellenére bejárata nyitva áll.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-06-17

Tömegközlekedéssel

 • A Hollókő, autóbusz-váróteremig kell utaznunk, ha a neves faluból indítjuk a túrát.
 • A Nógrádsipek, autóbusz-forduló megállóba Szécsény felől érkeznek járatok.
 • Az Alsótold, vegyesbolt buszmegállóba Pásztóról utazhatunk.
 • Cserhátszentivánból indulva a több irányból is elérhető Cserhátszentiván, alsó buszmegálló van legközelebb a kilátóhoz.
 • Kutasói start esetén a Kutasó, iskola megállóig utazzunk!

Megközelítés

 • Hollókőről az Országos Kéktúra K jelzését kell követnünk a Dobogó-nyeregig. Az elágazást tábla is jelöli. Innen a S jelzésen kell megtennünk pár száz métert, majd az arról jobbra induló, S▲ jelzésű ösvényen találjuk meg a tornyot (5,7 km, 315 m szintemelkedés).
 • Nógrádsipekről a K jelzésen kell elindulnunk, majd az abból jobbra kiágazó K● jelzésen jutunk föl leggyorsabban a Dobogó-nyeregbe. Az elágazást tábla is jelöli. Innen a S jelzésen kell megtennünk pár száz métert, majd az arról jobbra induló, S▲ jelzésű ösvényen találjuk meg a tornyot (5,4 km, 293 m szintemelkedés).
 • Alsótoldról is indulhatunk. Itt eleinte a K jelzést kell keresnünk, majd amikor az jobbra fordul, mi tartsunk balra a zöld 'Z' jelzésű Zöldúton! Ennek követése nem egyszerű, felfestése lehetne sűrűbb. Ugyanakkor a dűlőutat nehéz eltéveszteni, utolsó, Y-alakú elágazásánál forduljunk balra! Ez az út hamarosan becsatlakozik a S+ jelzésbe, mely a S jelű turistaútba torkollik. Erről balra kell lefordulnunk a S▲ jelű rövidke ösvényre, az már a toronyhoz tart (6,1 km, 335 m szintemelkedés).
 • Cserhátszentivánból a S+ jelzések vezetnek föl a S jelű útra. Erről később balra kell lefordulnunk a S▲ jelű rövidke ösvényre, mely a toronyhoz vezet (5,7 km, 295 m szintemelkedés).
 • Kutasóról a S jelzés emelkedik a csúcs szomszédságáig, ahol a S▲ jelzésre térve (balra) eljuthatunk a geodéziai toronyig (6,2 km, 260 m szintemelkedés).
 • Az Országos Kéktúráról a Dobogó-nyeregtől dél felé forduló S jelzésen, majd arról jobbra, a S▲ jelekre váltva kereshetjük föl a tetőt. A kitérő egy irányban mindössze 600 méter elhanyagolható szintemelkedéssel.

Parkolás

 • Hollókőn több parkolót is találunk, a legnagyobb a központi, mely a József Attila útról leágazó Sport út mentén található. A parkolás személyautóval 600 Ft/nap.
 • Nógrádsipeken vagy a központban, vagy a faluszéli buszfordulónál tudunk leparkolni.
 • Alsótoldon a faluszéli Temető utca végén található temető mellett lehet parkolni.
 • Cserhátszentivánban a Béke utcán kihajthatunk a falu szélére, és a dűlőút mentén leparkolhatjuk az autót.
 • Kutasón az Arany János utca végén hagyhatjuk a járgányt.

Koordináták

DD
47.977965, 19.552033
DMS
47°58'40.7"N 19°33'07.3"E
UTM
34T 391943 5314865
w3w 
///ingyen.szürkén.társalgás
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Terepfutás · Cserhátvidék
Hollókői köröcske
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 17,7 km
Időtartam 3:05 óra
Szintemelkedés 638 m
Szintcsökkenés 638 m

Közepesen nehéz futás, ahol a fő attrakció maga Hollókő, valamint a Felsőtold irányában található Kéz-kilátó. A kör maradék kilométerein pedig ...

1
Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Keleti-Cserhát
Hollókői körtúra a Dobogó-tetőre
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,6 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 564 m
Szintcsökkenés 564 m

A Cserhát minden báját felvonultató körtúra Hollókő mellékén, melynek során felkeressük a környék legmagasabb pontján álló kilátót, belevetjük ...

16
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 4,8 km
Időtartam 1:25 óra
Szintemelkedés 148 m
Szintcsökkenés 148 m

Egy kellemes körtúrán ismerkedünk meg a palóc hagyományokkal a méltán híres, az UNESCO-világörökség részét képező Hollókőn és a környező, ...

5
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Keleti-Cserhát
A Zsunyi-patak szurdoka
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,6 km
Időtartam 1:30 óra
Szintemelkedés 23 m
Szintcsökkenés 76 m

Túránkon a Zsunyi szurdokvölgyét fedezzük fel, ami nemcsak a természet szépségét, hanem kihívásokat is tartogat. A lombsátorral borított, lankásan ...

15
Szerző: Szabó Eszter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Cserhátvidék
A Tepke és a Purga erdős hátán
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,6 km
Időtartam 2:25 óra
Szintemelkedés 307 m
Szintcsökkenés 293 m

Kevés olyan remek kirándulóhelyünk van, ami annyira kiesik az átlag turista látóteréből, mint a Cserhát délkeleti gerince. Öreg tölgyesekkel ...

6
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 6,7 km
Időtartam 2:15 óra
Szintemelkedés 326 m
Szintcsökkenés 326 m

Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó ...

22
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet
Körtúra a Keleti-Cserhát lankáin a Mátrára nyíló panorámával
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 22,9 km
Időtartam 6:44 óra
Szintemelkedés 662 m
Szintcsökkenés 611 m

Izgalmas túra a vadregényes Cserhát hegységben, ahol a természet és az erdők közt megbúvó falvak összefonódnak. A közel 23 kilométeres körtúra ...

Szerző: Várnai László,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Keleti-Cserhát
Geotúra a béri andezitömlés körül
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,3 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 201 m
Szintcsökkenés 201 m

Nógrád lankái nem tartoznak az ország sűrűn látogatott hegyvidéki turistacélpontjai közé. Pedig nem véletlenül alakítottak ki geoparkot ezen az ...

15
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(2)
Bácskai Zsolt
2022-05-09 · Közösség
A mérőtorony átlagos állapotban van, gondolom a szerző "hivatalból" nem mondhatta azt, hogy bátran menjetek fel, hiszen tényleg ki van rá írva, hogy "tilos és életveszélyes". A belső vasszerkezet teljesen jó állapotban van, jobb mint pl a Gerecse tetején, de sok más csúcson is hasonló van. Látszik, hogy sokan használják, fényesre van kopva. A kilátás nagyon jó, de pár éven belül a fák ki fogják takarni a keleti irányt, ezért aki szeretné, minél előbb nézze meg.
Mutass többet!
Fénykép: Bácskai Zsolt, Közösség
Vígh László
2021-06-06 · Közösség
Nagyon szép kilátás nyílik a környékre.
Mutass többet!
Galyatető kilátó.
Fénykép: Vígh László, Közösség
Pál Zsuzsa
2020-08-18 · Közösség
Nagy csalódás volt a kilátó/kilátás hiánya
Mutass többet!

A közösség fényképei

+ 4

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp