Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Csodabogyó tanösvény kilátója (Siklós - Máriagyűd)

· 3 értékelés · Kilátó · Villányi-hegység · 244 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Csodabogyó tanösvény kilátója, a háttérben a Szársomlyó
  A Csodabogyó tanösvény kilátója, a háttérben a Szársomlyó
  Fénykép: Farkas Péter
A Csodabogyó tanösvény sétaútján, a Tenkes-hegy oldalában megbújó toronyból szép kilátás nyílik a környező vidékre.

A kilátó

A Tenkes-hegy déli oldalában álló, nyolcszög alapú, egyszintes, csigalépcsős, fedett épületből 180 fokos panorámát kapunk a környékre. A kilátóterasz oldalának faborításába népi motívumokat faragtak. Az építmény kialakításának köszönhetően egy kiadós zápor idején menedéket találunk a tágas tető alatt.

A lépcsőkön felkapaszkodva látható Máriagyűd templomának kettős tornya a körülötte tarkálló háztetőkkel, távolabb felfedezhető Harkány, Siklós és a vár, a beremendi cementgyár, a Szársomlyó csúcsa - de akár Horvátországba is át lehet pillantani, ugyanis a horizonton kirajzolódnak a Papuk-hegység vonulatai. Lombok hiányában késő ősztől kora tavaszig némileg tágasabb panorámát kapunk.

A kilátóhoz kanyargó tanösvény

A máriagyűdi kegytemplom mellől induló tematikus utat a cölöpökre festett szúrós csodabogyó rajzai mutatják (vele párhuzamosan halad a S turistajelzés is). Az 1998-ban létesített, majd 2021-ben 6,5 km hosszú körútra bővített Csodabogyó tanösvény a Tenkes-hegy alatti kunyhóig kapaszkodik felfelé, miközben bemutatja a terület növény- és állatvilágát, egy-egy fa életét, a lábunk alatti talaj kialakulását, szerkezetét. Az útvonal kialakításánál figyeltek arra, hogy a növényeket bemutató táblák mellett magát a növényt is megtaláljuk - érdemes megállni, hogy ne csak képek alapján, hanem élőben is beazonosíthassuk, jobban megismerjük az egyes fajokat.

Az útvonal elején, a templom melletti réten asztalok és padok vannak, útközben találjuk a panorámát adó kilátótornyot, és a Pyber-gunyhót, ahol tűzrakóhely is van, a gerincen pedig újabb pihenőhely vár minket asztalokkal, padokkal, esőbeállóval és tűzrakóval.

Látnivalók a környéken

A tanösvény kiindulópontján, Máriagyűdön érdemes megnézni a katolikus kegytemplomot, valamint a helyi védettséget élvező hársfasort. A közeli Siklóson kihagyhatatlan látnivaló a vár, illetve a szintén védett vadgesztenyesor.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-05-23

Tömegközlekedéssel

 • A többségében Harkányból, Pécsről és Siklósról induló távolsági buszról a Siklós (Máriagyűd), Járó Péter utca megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállóból északi irányba indulunk a Mária-úttal együtt haladó P jelzésen, majd 600 m múlva a településrész központjában a S jelzéssel együtt haladó tanösvény jelzésre váltunk, ami a kilátóhoz vezet (összesen 2 km).

Parkolás

 • Legkönnyebben Máriagyűdön a Sarlós Boldogasszony-templom mellett parkolhatunk.

Koordináták

DD
45.881405, 18.262101
DMS
45°52'53.1"N 18°15'43.6"E
UTM
34T 287547 5084516
w3w 
///élvédő.elfogyó.bikák
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Villányi-hegység
A Tenkes kapitányának nyomában
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 14,2 km
Időtartam 4:25 óra
Szintemelkedés 570 m
Szintcsökkenés 570 m

Felkapaszkodunk a Tenkes gerincére, megismerkedünk a hegy különleges növényvilágával, alámerülünk az északi oldal csendes erdőségébe, felfedezünk ...

1
Szerző: Farkas Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,3
(3)
Foki Melinda Éva
2022-02-03 · Közösség
Kellemes, rövid séta. A csodabogyós túravonal jelzéssel sehol nem találkoztunk. A templomtól a kilátóig szép az útvonal, a meredek homokfallal.
Mutass többet!
Jávorka-Szentgróti Szabina
2021-09-01 · Közösség
A tanösvény nagyon szép, az itt szereplő leírás azonban hibás. A tanösvény nem a Mecsekben található, hanem a Villányi-középhegységben a Tenkes hegyen…
Mutass többet!

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 7 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp