Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Bakcsi-tagi-kilátó (Jánd)

Kilátó · Észak-Alföld · 105 m · Nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Bakcsi-tagi-kilátó a bozótos felől
  / A Bakcsi-tagi-kilátó a bozótos felől
  Fénykép: Martin Edit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma részlet a Bakcsi-tagi-kilátóból
  Fénykép: Martin Edit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bakcsi-tagi-kilátó a mocsárban
  Fénykép: Martin Edit, Magyar Természetjáró Szövetség

Az Alföldön körülbelül két kilométernyire állnak egymástól az „iker-kilátók”. A Bakcsi-tagi névre hallgató testvérhez kalandos úton juthatunk; néha nem árt, ha tudunk gólyalábon is járni.

A Jánd településéhez közeli Bakcsi-tagi- és Kalodási-kilátó kinézetre teljesen egyforma, tetejükről az alföldi táj más-más részletét vehetjük szemügyre. Az építmények megvalósításának ötlete a Vidékfejlesztési Minisztérium egy 2013-as pályázatának kapcsán született meg; két évre rá, 2015 nyarán adták át mindkét épületet. 

Mielőtt rátérnénk, mit szemléletünk meg a kilátószintről, érdemes megjegyezni, hogy az építmény megközelítése rendelkezik némi kaland-fokozattal is, hiszen a fából ácsolt épület egy mocsaras terület közepének szárazulatán kapott helyet. A település védelmét szolgáló árvízvédelmi záportározó töltés teteje még autóval is járható – a kalandokat az utolsó 150 méter jelenti. A kilátót minden oldalról fákkal és sűrű bozóttal átszőtt vegetáció öleli körbe, ahol a talaj időnként cuppogós ingovánnyá változik. Aggodalomra azonban semmi ok: ha jól megválasztjuk az érkezésünk időpontját, az úttól a kilátóig vezető ösvény tökéletesen járható, „szilárd halmazállapotú”. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy bokáig érő vízben kell végigtocsogni az útvonalon - ami, valljuk be, gyerekekkel, gumicsizmában igen jó móka lehet. 

A megközelítéshez létezik egy másik, „száraz” alternatíva is, amit csak akkor látunk meg igazán, ha már egyszer felkapaszkodtunk a 8 és fél méter magas építmény kilátószintjére - innen fedezhetjük fel a bozótosban megbújó ösvényt, amely a horizontból kiugró három magas fa felé vezet. 

A Bakcsi-tagi-kilátóból a tipikus alföldi tájat vehetjük szemügyre a csatorna partját szegélyező fasorokkal, szántókkal, telepített erdőkkel - és persze a közeli Jánd háztetőivel. Bár hegyeket, sőt dombokat sem látunk, mégis megéri innen végigpásztázni a tekintetünket a síkvidéken.

Nyitvatartás

Nyitva

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2020-04-03

Tömegközlekedéssel

 • A Vásárosnaményből induló buszról a Jánd, autóbusz-váróterem nevű megállóban érdemes leszállni. 

Megközelítés

 • A buszmegállóból keleti irányba induljunk a falu fő utcáján a P jelzéseket követve, majd 400 méter után térjünk balra az Árpád útra! (Figyelem: a P jelzések nemcsak erre, hanem a fő utcán is folytatódnak!) 900 méter múlva elérjük az árvízvédelmi gátat, amelyen balra térve újabb 300 métert kell megtennünk, hogy meglássuk a kilátóhoz vezető, jobbra ágazó ösvényt (összesen 1,8 km). 

Parkolás

 • A kilátóhoz vezető út autóval is járható az utolsó 150 méteres szakasz kivételével (a lakott területen aszfalt, onnan pedig földút vezet). Érdemes azonban a fő utcán vagy az Árpád úton leparkolni, és egy könnyed sétával megközelíteni a helyszínt. 

Koordináták

DD
48.122817, 22.384279
DMS
48°07'22.1"N 22°23'03.4"E
UTM
34U 603014 5330877
w3w 
///serdülő.küldönc.kihoz
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Észak-Alföld
Mosolygó szentek a folyók birodalmában
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 56 km
Időtartam 10:00 óra
Szintemelkedés 20 m
Szintcsökkenés 20 m

A Beregi-Tiszahát a folyók birodalma: a Tisza, a Szamos és a Kraszna alakította a tájat és az itt élők életét. Ebbe a világba pillanthatunk be egy ...

1
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Bakcsi-tagi-kilátó (Jánd)

külterület
4841 Jánd

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Túrák a környéken
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp