Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Kiállítási központ

Szent László Emlékhely és Látogatóközpont

Kiállítási központ · Duna menti síkság · 190 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Szent László Emlékhely és Látogatóközpont kiállítása
  A Szent László Emlékhely és Látogatóközpont kiállítása
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Mogyoródon, amelyhez közel 1074-ben a magyar trónért zajló hatalmi harc egyik döntő ütközete zajlott le, 2022 nyara óta külön látogatóközpontban ismerkedhetünk meg a Szent László (kb. 1040-1095) király személye körül kialakult kultusszal.

Kiállítás és szuvenírbolt 100 négyzetméteren

A 2022-ben Mogyoród központjában létesített, helytörténeti gyűjteménynek is otthont adó Szent László Emlékhely és Látogatóközpontban a nagy király tetteiről és örökségéről olvashatunk a 100 négyzetméteres teremben elhelyezett, életnagyságú katonafigurák által őrzött táblákon, megtekinthetjük híres, ezüsttel bevont ereklyetartó hermájának, azaz mellszobrának részleges másolatát (az eredeti Győrben van), a kis „moziban” pedig végignézhetünk egy róla készült filmet is. Életének pár legendás epizódja diorámákon elevenedik meg: például az a Képes Krónikában is említett, az 1068-as cserhalmi csata alatt történt esemény, amikor László üldözőbe vett, és párviadalban legyőzött egy magyar lányt elrabló kun (a történészek szerint valószínűleg inkább úz) vitézt.

Szent László nevével a természetet járva is találkozhatunk: a kígyótárnics például egy legenda nyomán Szent László-tárnicsként is ismert. Amikor ugyanis egy katonai táborban kitört a pestisjárvány, a királynak álmában egy angyal azt tanácsolta, hogy találomra lője ki a nyilát. Ez épp egy tárnicsot talált el, és az abból készült kenőcs meggyógyította a betegeket. (A történetnek annyi valóságalapja mindenképpen van, hogy a Szent László-tárnicsot a középkorban használták a pestises esetek kezelésére. Érdekesség, hogy a növény latin nevét, a Gentiana cruciatát is egy király, az iszákos Gentius után kapta.) A „Szent László pénze” pedig nummuliteszek, azaz ősi egysejtűek megkövesedett, érme alakú maradványa. A név arra a legendára vezethető vissza, amely szerint a kunok menekülés közben elszórták az aranyaikat, hátha a magyarok megállnak felszedni azokat, ám a király ekkor fohászkodni kezdett, hogy a pénzek váljanak kővé. Így is lett: az üldözés folytatódott, és a magyarok fényes győzelmet arattak.

A látogatóközpont szuvenírboltja nemcsak Szent Lászlóval kapcsolatos könyveket és emléktárgyakat, hanem üdítőitalokat is kínál, mellette pedig illemhelyet találunk. Az épület egyben a mogyoródi Szent László tanösvény egyik állomása; az útvonal érint más, a királyhoz kapcsolódó látnivalókat is. Így például a róla elnevezett teret, ahol az 1074-es győztes csata után bencés apátságot alapított, vagy a Gyertyános tetején épült Szent László-kilátókápolnát.

Szent László király

Az 1074. március 14-én lezajlott mogyoródi csata a 11. század utolsó harmadában kitört magyarországi trónviszály fordulópontja volt: I. Béla (1016-1063) fiai, Géza és a későbbi I. (Szent) László egyesített hadai legyőzték I. András (kb. 1015-1060) fiának, az 1064 óta I. Salamon néven uralkodó királynak a seregét. Salamonnak a vereség miatt menekülnie kellett, a hatalmát csak Pozsony és Moson (a mai Mosonmagyaróvár elődje) környékén tudta átmenetileg megtartani, idősebb unokatestvérét, Gézát pedig még abban az évben királlyá koronázták. Miután ő 1077-ben meghalt, öccse, László került a trónra, és ezzel megkezdődött a magyar királyság középkori történetének egyik legfényesebb korszaka.

László szigorú törvényeket vezetett be a társadalmi rend megszilárdítása és a magántulajdon védelme érdekében, jogi normává tette a nemesség kiváltságos helyzetét, biztosította a királyság keleti határait az addig rendszeresen betörő nomád népekkel szemben, és sikeres hadjáratot vezetett Horvátországba, 1095-ben bekövetkezett haláláig tartó uralkodása során megalapozva Magyarország hatalmi pozícióját. Mivel mindezt elsősorban kiemelkedő vezetői képességei révén érte el, ráadásul személyében is megtestesítette a lovagi eszményeket – a csatákban kitűnt a bátorságával, és délceg alakjának köszönhetően „Isten atlétájának” nevezték –, utódai szemében példaképpé vált.

Miután III. Béla 1192-ben, a pápa jóváhagyásával szentté avattatta Lászlót, a kultusza széles körben elterjedt: évszázadokig az ő arcképe szerepelt a királyi pénzérmék hátoldalán, számtalan templomot az ő nevére szenteltek fel, sok települést róla neveztek el, az ereklyéit pedig több országban őrzik. A kultusza tovább él; 2011 óta például nemcsak (egyebek mellett) a határok, a magyar katonák és a székelyek védőszentje, hanem a polgárőröké is. A személyéhez legendák sora kapcsolódik.

Nyitvatartás

 • Március 15. - október 31.:
  szerda-vasárnap 10-18 óráig
 • November 1. - március 14.:
  előzetes bejelentkezés alapján
  (péntek-vasárnap 10-18 óráig, 10 főtől hétfő-vasárnap 10-18 óráig)

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2023 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Árak:

A kiállítás ingyenesen látogatható.

Farkas Péter profilképe
Szerző
Farkas Péter 
frissítve: 2023-01-25

Tömegközlekedéssel

 • A látógatóközponthoz legközelebb eső buszmegálló a Mogyoród, patak híd, ahová Fótról és Gödöllőről közlekednek a járatok.

Megközelítés

 • A buszmegálló mellett észak felé kiágazó Rózsa u. elején találjuk a látogatóközpont épületét.

Parkolás

 • Közvetlenül a látogatóközpont előtt parkolót találunk, ahonnan nekivághatunk a Szent László tanösvénynek is.

Koordináták

DD
47.600910, 19.238946
DMS
47°36'03.3"N 19°14'20.2"E
UTM
34T 367625 5273447
w3w 
///aratás.elérhető.borsoz
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 4,2 km
Időtartam 1:10 óra
Szintemelkedés 150 m
Szintcsökkenés 36 m

Mogyoród látványosságait fűzi kalandos csokorba ez a színes, mezítlábas ösvénnyel, látogatóközponttal és kilátóval gazdagított tematikus útvonal.

1
Szerző: Szabó Eszter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombság
Mogyoród és Fót közötti dombokon
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18 km
Időtartam 4:40 óra
Szintemelkedés 361 m
Szintcsökkenés 361 m

A hosszú, de kevés szintkülönbséget magába foglaló körtúrán a Gödöllői-dombság Mogyoród és Fót közötti térszínét járjuk be. A több kilátópontot is ...

4
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői járás
Bozótmíves Tanösvény
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 1,6 km
Időtartam 1:00 óra
Szintemelkedés 7 m
Szintcsökkenés 71 m

Minden szempontból különleges ez a nyolc állomásos bushcraft tanösvény. Egyrészt ezen a környéken még ilyet senki nem létesített, másrészt fele ...

20
Szerző: Dabis Silvius B.,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombvidék
Veresegyházi három tó túra
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 5,1 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 48 m
Szintcsökkenés 48 m

A veresegyházi tórendszer körül kiépített tanösvényen és az utcákon kerekesszékkel is körbemehetünk, erőnlétünknek megfelelő kört választva.

10
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Gödöllői-dombság
Erdőkertesről Máriabesnyőre a Margitán át
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,8 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 224 m
Szintcsökkenés 213 m

Túránk első felében a Gödöllői-dombság legmagasabb régióját keresztezzük, meglátogatva főcsúcsát, a 344 méter magas Margitát. A levezető szakaszon ...

3
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombság
Gödöllői (majdnem) körtúra
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,7 km
Időtartam 3:40 óra
Szintemelkedés 212 m
Szintcsökkenés 231 m

Gödöllő központjából indulunk, majd átvágunk az egyetemi parkerdőn és a város utcáin, hogy a dombvidék erdőibe vegyük az irányt. A természetjárós ...

3
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Gödöllői-dombság
Gödöllői egyetemi karika
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 15,9 km
Időtartam 1:45 óra
Szintemelkedés 228 m
Szintcsökkenés 228 m

Ezen a futáson csodás panorámájú kilátók, rejtelmes völgyek, izgalmas gerincszakaszok - nem várnak ránk. Ez „csak” egy kiváló terepfutókör: ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 9,4 km
Időtartam 0:45 óra
Szintemelkedés 30 m
Szintcsökkenés 30 m

Zárt bringaúttal, Budapest legnagyobb tavával, virágzó rétekkel, tanösvényekkel, békakoncerttel, bringaparkkal és játszótérrel egy kihagyhatatlan ...

3
Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Szent László Emlékhely és Látogatóközpont

Rózsa u. 2-4.
2146 Mogyoród
Magyarország
Telefon +36 70 458 1762

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp